Што е проекти на Knight Lab и како може да се користи за предавање?

Greg Peters 29-06-2023
Greg Peters

Knight Lab Projects е заеднички напор од заедницата на Универзитетот Нортвестерн во Чикаго и Сан Франциско. Се состои од тим од дизајнери, програмери, студенти и едукатори, кои сите заедно работат за да создадат алатки за дигитално раскажување приказни.

Идејата е да се развијат нови начини за дигитална комуникација како средство за подобрување на новинарството и неговото секогаш -променлив развој во дигиталната ера. Како таква, оваа лабораторија редовно произведува нови алатки за да ви помогне да раскажувате приказни на различни начини.

Од карта што ви овозможува да ја преместите локацијата за да дознаете повеќе за областа, до аудио вградување што ви овозможува да слушнете вистинска толпа додека читате за протест, овие и повеќе алатки се сите слободно достапни за употреба.

Значи, дали можете да ги користите Knight Lab Projects во образованието?

Што е Knight Lab Projects?

Knight Lab Projects е дизајниран да помогне да се поттикне новинарството напред, но сепак е многу корисна алатка, или збир на алатки, и за едукаторите и за студентите. Бидејќи тие се развиени за да бидат лесни за употреба и интуитивни, дури и помладите студенти можат да се вклучат преку речиси секој уред со веб-прелистувач.

Раскажувањето приказни на нов начин може да овозможи учениците да го променат начинот на кој размислуваат и да се ангажираат повеќе во предметите што ги покриваат. Бидејќи ова е многу отворен сет на платформи, може да се примени на многу предмети, од англиски и општествени студии до историја и СТЕМ.

Работата етековно и базирано на заедницата, затоа очекувајте да се додадат повеќе алатки. Но, подеднакво, може да најдете некои пропусти на патот, така што секогаш е добра идеја да ги тестирате пред да ги користите на часовите, па дури и потоа да работите со учениците за да бидете сигурни дека сето тоа е јасно и дека тие можат да ги користат алатките.

Како функционира Knight Lab Projects?

Knight Lab Projects се состои од избор на алатки што можете да ги користите преку веб-прелистувач. Секој може да биде избран за да ве однесе на страница која објаснува што е тоа и како функционира. Потоа има големо копче „Направи“ во зелено што ви овозможува вам и на вашите ученици да започнете да ја користите алатката за да создавате сопствени креации.

На пример, StoryMap (погоре ) ви овозможува да привлечете медиуми од различни извори за да раскажувате приказни кои се географски фокусирани. Можеби еден час би можел да раскаже приказна за ширењето на САД кон запад, поставувајќи посебни делови за секој ученик или група.

Постојат и други алатки, вклучувајќи:

- SceneVR, кој вклучува фотографии од 360 степени и прибелешки за раскажување приказни;

- Soundcite, кој ви овозможува да ставате аудио во текст додека се чита;

Исто така види: Што е Дуолинго математика и како може да се користи за предавање?

- Времеплов, за да направите временската линија да изгледа одлично;

Исто така види: Што е учење засновано на феномени?

- StoryLine, да се користат броеви како основа за градење приказни од;

- и Juxtapose, за да се прикажат две слики една до друга што ја кажуваат промената.

Ова се основите, но има и повеќе во бета и прототип, но повеќе за тиеследно.

Кои се најдобрите функции на Knight Lab Projects?

Knight Lab Projects нуди многу корисни алатки, но за употреба во класа, нешто како што е SceneVR може да биде малку тешко за навигација без посветена камера од 360 степени. Но, повеќето други алатки треба да бидат лесни за употреба од страна на учениците токму таму од нивниот сопствен или од класниот уред.

Изборот на алатки е одличен дел од оваа понуда како им овозможува на учениците да изберат која е најдобра за приказната што сакаат да ја раскажат. Исто така, постојат проекти во бета или во фаза на прототип, што им овозможува на учениците да се обидат рано и да чувствуваат дека прават нешто сосема ново.

На пример, прототипот SnapMap ви овозможува да ги споредите фотографиите што сте ги направиле во начин кој ја пополнува мапата – можеби одличен начин да се опише блог за патување или училишно патување.

BookRx е уште еден корисен прототип што ја користи сметката на Твитер на лицето. Врз основа на податоците таму, тој може да прави интелигентни предвидувања за книгите што сакате да ги читате.

Soundcite може да биде многу корисна алатка во музиката, дозволувајќи им на учениците да додаваат музички делови во текстот што опишува што се случува додека тие работат.

Колку чинат Knight Lab Projects?

Knight Lab Projects е бесплатен систем базиран на заедницата кој е финансиран од Универзитетот Нортвестерн. Сите алатки што ги има создадено досега се достапни слободно за користење онлајн, без реклами. Не ни требадајте какви било лични информации, како име или е-пошта за да започнете со користење на овие алатки.

Најт Лаб Проекти најдобри совети и трикови

Карта на празниците

Учениците нека водат дневник за празниците заснован на временска линија, не нужно за да ги предадат, туку како начин да ги натераат да ја користат алатката и можеби да се изразат и во дигитално списание.

Сторима а патување

Користете Storyline во историјата и математиката

Алатката Storyline ги става броевите пред и центар со зборови како прибелешки. Учениците нека ја раскажат приказната за нивните броеви -- било да е тоа математика, физика, хемија или пошироко -- користејќи го овој систем.

  • Што е Padlet и како функционира?
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.