Што е Edpuzzle и како функционира?

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters

Edpuzzle е онлајн алатка за уредување видео и формативно оценување која им овозможува на наставниците да сечат, сечат и организираат видеа. Но, тоа прави и многу повеќе.

За разлика од традиционалниот уредувач на видеа, ова е повеќе за добивање на клиповите во формат што им овозможува на наставниците директно да се вклучат со учениците на одредена тема. Исто така, има капацитет да понуди проценки засновани на содржината и нуди многу контроли кои овозможуваат користење на видео дури и во построги училишни сценарија.

Резултатот е модерна платформа која е ангажирана за учениците, но е исто така многу лесен за употреба за наставниците. Дури е преполн со содржини специфични за наставната програма за дополнително да помогне во напредокот на наставниците кај учениците.

Исто така види: Дефинирање на дигитална наставна програма

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за Edpuzzle.

  • Ново Почетен комплет за наставници
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Што е Edpuzzle?

Edpuzzle е онлајн алатка која им овозможува на наставниците да привлечат лични и веб-базирани видеа, како YouTube, за да се исечат и користат со друга содржина. Ова може да значи додавање гласовни прегледи, аудио коментари, дополнителни ресурси, па дури и вградени прашања за оценување.

Клучно, можно е наставниците да го користат Edpuzzle за да видат како учениците се ангажираат со видео содржината. Оваа повратна информација може да биде корисна за оценување смисла и како начин да се добие слика за тоа како тој ученик избира да комуницира со одреденизадачи.

Edpuzzle им овозможува на наставниците да ја споделат својата работа, така што има многу готови проекти достапни за употреба или адаптација по потреба. Исто така, можно е да се извезе работа за да се соработува со други класи, на пример.

Видео-содржините може да се најдат на различни начини од оние како YouTube, TED, Vimeo и Khan Academy. Можете исто така да изберете видеа од библиотека со наставни програми, поделени според типот на содржина. Наставниците и учениците исто така можат да креираат свои видеа кои ќе се користат во проектот Edpuzzle. Во моментот на објавување, може да се користи само едно видео истовремено, бидејќи комбинации не се можни.

Постојат и персонализирани сертификати за учење достапни и за учениците и за наставниците кои може да се користат за да се добијат единици за континуирано образование. За студентите, тоа може да значи заработени кредити за иницијатива за учење од типот на проект.

Како функционира Edpuzzle?

Edpuzzle ви овозможува да поставите сметка за да создадете простор во кој може да се уредуваат видеата. Потоа можете да изберете од мноштво извори за цртање видеа што ќе се уредуваат. Откако ќе пронајдете видео, можете да го поминете, додавајќи прашања на патот до соодветните точки. Потоа, сè што треба да направите е да го доделите на класот.

Наставниците потоа можат да го проверат напредокот на учениците во реално време додека работат низ дадените видеа и нивните задачи низ целиот тек.

Режимот во живо е функција која им овозможува на наставниците да проектираат авидео од изворот што ќе им се појави на сите ученици на отворен час. Едноставно изберете видео, доделете го на класот, а потоа изберете „Оди во живо! Ова потоа ќе го прикаже видеото на компјутерот на секој ученик, како и преку проекторот на наставникот во училницата.

Прашањата се појавуваат на екраните на учениците, како и на проекторот. Се прикажува бројот на студенти кои одговориле за да знаете кога да продолжите понатаму. Со избирање „Продолжи“, на учениците им се прикажуваат сите повратни информации што сте ги поставиле за секое прашање, како и одговорите со повеќекратен избор. Постои опција да се избере „Прикажи одговори“ за да се понудат резултати во проценти за целото одделение – минус поединечни имиња за да се избегне непријатност.

Кои се најдобрите карактеристики на Edpuzzle?

При креирање видео, можно е да се вградуваат врски, да се вметнуваат слики, да се создаваат формули и да се додава богат текст по потреба. Потоа, можно е да го вметнете готовиот видео со помош на LMS систем. Во моментот на објавување има поддршка за: Canvas, Schoology, Moodle, Blackboard, Powerschool или Blackbaud, плус Google Classroom и друго. Можете исто така лесно да вградите на блог или веб-локација.

Проектите е одлична карактеристика што им овозможува на наставниците да им доделат задача на учениците во која се бара да креираат видеа. Можеби класот нека додаде прибелешки на видео експеримент, објаснувајќи што се случува во секоја фаза. Ова може да е од експеримент снимен однаставник или нешто што е веќе достапно на интернет.

Спречете го прескокнувањето е корисна функција, така што учениците не можат брзо да го поминат видеото, но мора да го гледаат додека се репродуцира за да работете и одговорете на прашањата како што се појавуваат секое од нив. Ова интелигентно го паузира видеото доколку студентот почне да го репродуцира, а потоа се обиде да отвори друга картичка - тоа нема да се репродуцира во заднина бидејќи го принудува да го гледа.

Можноста да го вградите вашиот глас е моќна карактеристика, како што покажаа студиите, студентите посветуваат три пати повеќе внимание на познатиот глас.

Можете да доделите видеа да се гледаат дома, каде што родителите се тие што имаат контрола над сметката на ученикот - нешто што Edpuzzle го откри да биде поангажман за учениците.

Edpuzzle го користат повеќе од половина училишта во САД и е целосно усогласен со законите на FERPA, COPPA и GDPR за да можете да се вклучите со мирен ум. Но, не заборавајте да ги проверите тие видеа бидејќи Edpuzzle не е одговорен за она што го привлекувате од други извори.

Исто така види: Jamworks го прикажува BETT 2023 како неговата вештачка интелигенција ќе го промени образованието

Колку чини Edpuzzle?

Edpuzzle нуди три различни опции за цени: Бесплатно, Професионален учител, или Училишта и засилувач; Области .

Основните Бесплатни планови се достапни за наставниците и учениците, овозможувајќи пристап до повеќе од 5 милиони видеа, можност за создавање лекции со прашања, аудио и белешки. Наставниците можат да видат детална аналитика и да имаатпростор за складирање на 20 видеа.

Планот Pro Teacher го нуди сето горенаведено и додава неограничен простор за складирање видео лекции и приоритетна корисничка поддршка. Ова се наплаќа по 11,50 долари месечно.

Училиштата и засилување; Опцијата Districts се нуди врз основа на понуда и ве добива Професионален наставник за секого, сите наставници на истата безбедна платформа за стриминг, рационализирана наставна програма низ областа и посветен Управник за успех во училиштето за да помогне во обуката на наставниците и да се работи на интеграцијата на LMS.

  • Најдобри дигитални алатки за наставници
  • Нов почетен комплет за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.