Што е ClassFlow и како може да се користи за предавање?

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters

ClassFlow е алатка за предавање лекции што им овозможува на наставниците да креираат и споделуваат лекции за интеракција во живо, користејќи дигитални уреди во класот.

За разлика од некои платформи за планирање лекции, ClassFlow е сè за интеракција во училницата. Ова може да значи користење на табла за презентирање и/или ученици кои користат уреди за интеракција, во живо.

Ова добро функционира со групи, но исто така помага при предавање еден на еден во класата и може да се прилагоди и за по потреба настава во стил на превртена училница.

Фактот што ова е платформа богата со медиуми значи дека има многу простор за креативност. Тоа, исто така, прави лесен начин за оценување на учениците и гледање на тој опсег на податоци за одговорите на едно место.

Што е ClassFlow?

ClassFlow е, во најголем дел едноставна, платформа за испорака на лекции. Овозможува богатите дигитални медиуми да се вткаат во лекција, која може да се сподели и да се комуницира во живо, на час.

Веќе е достапен широк избор на лекции за изберете од, правејќи ја оваа добра опција за наставниците со кратко време кои сакаат нешто веќе создадено -- веројатно од друг наставник во заедницата.

Сè е едноставно за користење, но ги следи упатствата за настава, овозможувајќи ви да учите како што вие оди. Може да биде лесно да се користи однапред направена лекција како начин за предавање, сепак, ова може да ви помогне да научите како функционира системот -- за да можете да креирате свои типови лекции одгребете по потреба.

Исто така види: Што е Tynker и како работи? Најдобри совети и трикови

Корисно, ClassFlow може да работи како дел од лекцијата, обезбедувајќи интерактивни елементи и можности за избивање за да се создаде лекција што е разновидна и привлечна за класата.

Како ClassFlow работи?

ClassFlow е бесплатен за користење и лесно се започнува веднаш, и за наставниците и за учениците откако ќе создадат сметка. Иако режимот на таблата може да се користи едноставно, учениците исто така можат да комуницираат кога е потребно.

Лекциите може да се креираат и потоа да се споделат со помош на URL или QR-код за учениците потоа да пристапат до тоа од нивните поединечни уреди. Учениците потоа можат да одговорат на прашања во класот, но, исто така, нивниот напор индивидуално да се оценува од наставникот.

Наставниците можат да интегрираат брзи анкети во лекциите за да помогнат да се добие водич за разбирање додека лекцијата напредува. Потоа може да се додадат формативни проценки за да помогнат во проверката на учењето или да се фокусираат на областите на кои им треба дополнително внимание.

Иако сè е релативно интуитивно, не се сложува така совршено како што сугерира името. Но, за бесплатна алатка, сè уште е многу импресивно и има многу наставни видеа кои ќе помогнат во користењето на платформата со нејзиниот најголем потенцијал.

Кои се најдобрите карактеристики на ClassFlow?

ClassFlow користи простор кој има избор на лекции кои се веќе достапни, кои може да се пребаруваат за да се добие идеално вклопување за она што се учи.

Корисно, исто така можете да изградите лекции од нула. Откако ќе направите некои пред-изградби прво, може да го води процесот за креирање лекција со алатката. Иако таблата е идеална за водење на часот во просторијата, проценките и анкетите може да се користат и надвор од часовите како начин за оценување на учениците или за превртен стил на настава во училница.

Системот интегрира и со други платформи за да се овозможи интеграција на медиумите, со функционалноста на Google и Microsoft. На пример, можете да повлечете презентации во PowerPoint и да го направите тоа дел од лекцијата.

Дигитално е корисна интеракцијата со учениците со можноста за додавање прибелешки на работа, вметнување слики, код за боја, група, додавање одговори , и повеќе. Изборот на типови прашања е исто така добар, со повеќекратен избор, нумерички, точно или неточен и многу повеќе, со до осум видови достапни за различни нивоа на оценки и типови на содржина. Способноста за доделување дигитални значки е исто така одлична карактеристика што додава вредност.

Колку чини ClassFlow?

ClassFlow е бесплатен за користење. Нема реклами и можете да започнете со користење на системот веднаш со создавање сметка со име и адреса на е-пошта.

Вреди да се напомене дека создадените лекции може да се споделат на пазарот за други да ги користат. Исто така, податоците за повратни информации се зачувуваат за наставниците да можат лесно да го проценат часот и учениците -- но тоа може да предизвикапотенцијални прашања за дигитална безбедност што секој наставник ќе сака да ги одговори со лидерите за технологија и сајбер безбедност во нивната област.

Исто така види: Што е Flippity? И како функционира?

Најдобри совети и трикови за ClassFlow

Започнете едноставно

Користете однапред изградена лекција за да го пробате ова и да научите како функционира. Ова важи и за наставниците и за учениците.

Редовно анкетирајте

Користете анкети во текот на лекцијата за да процените како се разбира предметот и како начин за оценување на напредокот на ученикот, како и стилот на предавање и распоредот се обидувам.

Оди визуелно

Имајте на ум дека ова е на таблата -- затоа интегрирајте визуелни елементи како што се работа со облаци со зборови, видеа, слики и повеќе за да ги задржите учениците ангажирани.

  • Нов стартен комплет за наставници
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.