Најдобри лекции за свесност за глувите & засилувач; Активности

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters
луѓе за различните искуства на живеење како глуво лице во свет со слух.

Глувите луѓе одговараат на најчесто поставените прашања на Гугл за тоа да се биде глув

Какви прашања му поставуваат интернет корисниците на Google за глувите лица? Ако погодувате, „Дали глувите луѓе мислат? би бил за жал во право. Но, меѓу апсурдните прашања се кријат некои навистина интересни, како на пример „Дали глувите луѓе имаат внатрешен глас? Овие и други прашања се одговорени со увид, искреност и хумор од талентираните и привлечни водичи, Микси и Лиа.

ASL и Deaf Culture

Глувите луѓе разговараат за тоа како Американскиот знаковен јазик е составен дел од културата и изразувањето на глувите. Раскажана за слушате публика.

Хелен Келер

Исто така види: Што е Microsoft OneNote и како може да се користи за настава?

Националниот месец на историјата на глувите е одлична можност за едукаторите да ги научат сите ученици за историјата, достигнувањата и културата на глувите лица. Националниот месец на историјата на глувите трае од 13 март до 15 април секоја година во САД.

Националниот месец на историјата на глувите започна во 1990-тите откако двајца глуви вработени во Меморијалната библиотека Мартин Лутер Кинг во Вашингтон, Д.Ц. предавање знаковен јазик на други вработени. Ова прерасна во еден месец промовирајќи го разбирањето на заедницата на смртта што на крајот го инспирираше Националното здружение на глуви да предложи национален период на признавање долг месец.

Според една проценка околу 3,6 отсто од населението на САД, или 11 милиони луѓе, се глуви или имаат сериозни тешкотии со слухот. Националниот месец на историјата на глувите е одлично време да ги научиме сите ученици повеќе за вклучувањето и достигнувањата на глувите лица во уметноста, образованието, спортот, правото, науката и музиката.

Дознајте повеќе за неодамнешниот Ѕвездата на ASL

Џустина Мајлс неодамна влезе во историјата кога настапи со Ријана на полувремето на шоуто на Супер Боул во 2023 година. 20-годишната Мајлс стана првата глува ASL изведувачка во историјата на Super Bowl и стана вирална на социјалните мрежи поради нејзиниот енергичен настап. Дискутирањето за изведбата и приказната на Мајлс е совршен водич за поголема дискусија во училницата за тоа што е ASL и зошто е потребно.

Сподели го мојотЛекција Ресурси за настава за подигање на свеста за глуви

Добар избор на лекции и за деца со слух и за глуви кои покриваат теми како американски знаковен јазик, историски текстови и дали глувоста е попреченост. Може да се пребарува по одделение, предмет и стандарди.

Погледнете, насмевнете се, разговарајте: Планови за часови за подигање на свеста за глуви за наставници

Овие PDF планови за часови за ученици на возраст од 11-16 години имаат за цел да им помогнат на децата со слух подобро да ја разберат глувоста, културата на глувите и животот на глувите лица, како и комуникацијата помеѓу глувите и слушните деца.

ASL University

Создаден од долгогодишен професор по американски знаковен јазик и студии за глуви, Универзитетот ASL ​​нуди бесплатни лекции и видеа за американски знаковен јазик. Бидете сигурни да се сретнете со креаторот д-р Бил Викарс (Глув/чш) на неговите канали на YouTube, Signs и Bill Vicars .

Thomas Hopkins Gallaudet

Низ историјата, глувите луѓе често се гледале како необразовани и ментално дефицитарни. Гигантот во областа на образованието, Томас Хопкинс Галодет веруваше поинаку и го основаше првото училиште за глуви во САД. Оваа биографија го истражува неговиот живот, филантропските потфати и придонесите во образованието на глувите.

Незнабошците меѓу нас: потеклото на американскиот знаковен јазик

Каков бил животот на глуво лице во 1800-тите? Како повеќето од општеството гледале на глувите луѓе во 19 век? ОваЛекцијата богата со ресурси за раѓањето и пролиферацијата на американскиот знаковен јазик го нагласува разбирањето на социјалниот контекст на времето - и како ставовите се промениле.

Лора Реден Сиринг – прва глува новинарка

Замислете ја тешката битка што една млада жена од 19 век мора да ја водела за да воспостави кариера како новинар. Сега замислете и таа е глува - одеднаш тој рид стана уште поостар! Но, ништо не го запре Сиринг, кој не беше само новинар и уредник, туку и објавен поет и автор.

Шарл Мишел де л'Епи

Пионер кој го основал првото државно училиште за лица со оштетен слух во Франција, Епе ги отфрли трендовите од тоа време, тврдејќи дека глувите луѓе заслужуваат образование и еднакви права. Тој го развил рачниот јазик кој на крајот станал француски знаковен јазик (од кој произлегол американскиот знаковен јазик). Навистина џин на историјата.

14 глуви и наглуви луѓе кои го променија светот

Од Томас Едисон до Хелен Келер до Чела Ман, овие глуви научници, едукатори, спортисти и активистите се истакнаа во светот на слушање.

Alice L. Hagemeyer

Која беше Alice Lougee Hagemeyer? Дознајте како оваа глува библиотекарка ја комбинирала својата љубов кон читањето со застапување за заедницата на глуви.

Култура на глуви 101

Од школата за глуви во Ајова, овој расположен, искрен , а смешното видео го едуцира слухотОнлајн изложбата ги истражува животите на глувите лица и социјалните ставови кон јазикот и образованието на глувите низ годините.

Како глувите луѓе ја искусуваат и уживаат музиката?

Луѓето што слушаат може да бидат изненадени кога ќе научат дека глувите луѓе можат да почувствуваат, обработуваат, уживаат и прават музика. Побарајте од вашите ученици со слух да напишат како мислат дека музиката е за глувите луѓе. Нека прочитаат една или повеќе од следните статии. Потоа замолете ги да напишат како нивните ставови се промениле и што научиле за благодарноста на глувата музика.

Исто така види: Најдобри лаптопи за студенти

Звучниот систем им овозможува на глувите лица да ја доживеат музиката како никогаш досега Технологијата за носење им овозможува на глувите луѓе да ја перципираат музиката директно преку нивното тело.

Како глувите луѓе ја доживуваат музиката Науката зад слухот и како пластичноста на мозокот го надоместува губењето на слухот.

Може ли глувите Луѓето слушаат музика? (Одговор: Да, тие можат) Како глувите луѓе користат вибрации и знаковен јазик за да ја ценат и да комуницираат со музиката

Како глувите луѓе ја доживуваат музиката? Шахим Санчез е глув танчер и инструктор кој учи песни преку музички вибрации.

Како слушаме кога не сме во можност да слушнеме? Глувата перкусионистка и уметничка за снимање Греми, Евелин Глени, одговара на ова прашање со увид и благодат .

11 начини да се почитува свеста за глувите

Одлични идеи за промовирање на свеста и разбирањето на глувитеживотот и културата, од читање книги со глуви ликови, до испробување на говорење на усни, до истражување на достигнувањата на познати глуви луѓе. Задолжително проверете го „Тестот за нефер правопис“, кој илустрира како зборовите се измешаат со губење на слухот над 1000 Hz.

  • 7 страници и извори за предавање за Украина
  • Најдобри лекции и активности за месецот на женската историја
  • Најдобри бесплатни страници & засилувач; Апликации за образовна комуникација

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.