Што е метаверзитет? Што треба да знаете

Greg Peters 11-08-2023
Greg Peters

Metaversity е кампус за виртуелна реалност кој нуди искуство со метаверзи во образовно опкружување. За разлика од општиот метаверс, кој останува нешто како теоретски концепт, неколку метаверзитети веќе се во функција.

Едно од најголемите и најуспешните е на колеџот Морхаус во Атланта, каде што стотици студенти посетувале курсеви, присуствувале на настани или се вклучиле во подобрени искуства за виртуелно учење во виртуелниот кампус на училиштето за метаверзитет.

Мета, матичната компанија на Фејсбук, се обврза да издвои 150 милиони долари за својот проект за мета имерзивно учење и соработуваше со VictoryXR, компанија за виртуелна реалност со седиште во Ајова за да создаде метаверзитети на неколку колеџи , вклучувајќи го и Морхаус.

Др. Мухсина Морис, директорката на Морхаус во Метаверс , сподели сознанија за тоа што таа и нејзините колеги научиле откако ја започнале својата метаверзност во раните фази на пандемијата.

Што е метаверзитет?

На колеџот Морхаус, изградбата на метаверзитет значеше изградба на дигитален кампус што го отсликува вистинскиот кампус на Морхаус. Студентите потоа би можеле да посетуваат часови и да се вклучат во синхрони или асинхрони извонредни образовни искуства за виртуелната реалност дизајнирани да го подобрат нивното учење во дадена тема.

Исто така види: Што е Кан академија?

„Тоа може да биде кревање срце големо колку собата и качување одвнатре и гледањечукање на срцето и начинот на кој тече крвта“, вели Морис. „Тоа би можело да биде патување назад во времето до Втората светска војна или преку трансатлантската трговија со робови“.

Досега овие искуства поттикнаа подобрено учење. Во текот на пролетниот семестар 2021 година, студентите кои присуствуваа на час по светска историја одржан на метаверзитетот забележаа повеќе од подобрување на оценките за 10 проценти. Задржувањето, исто така, е подобрено, без виртуелни студенти да го напуштат часот.

Генерално, студентите во метаверзитетот ги надминаа студентите кои посетуваа часови со тули и малтер и оние кои учествуваа на потрадиционални онлајн курсеви.

Иднината на учењето со метаверзитет

Проектот за метаверизам во Морхаус започна за време на пандемијата кога наставата не можеше да се одржува на кампусот, но продолжува да расте сега кога студентите имаат можност да се сретнат во традиционален училница од тули и малтер.

Иако метаверзитетот сè уште обезбедува добра можност за онлајн студенти и далечинско поврзување, искуствата што ги имаат студентите во виртуелните простори всушност се подобруваат со тоа што се во иста просторија со врсниците, вели Морис. „Ти ги носиш слушалките на час, а потоа сите заедно додека сме во ист простор на различни искуства“, вели таа. „Тоа дава уште побогато искуство затоа што можете веднаш да зборувате за тоа“.

Пилот програмата, исто така, сугерираше дека виртуелното учење во стилот на метаверзитет можеда биде алатка за подобрување на културно одговорното настава и учење, а исто така може да им помогне на невродивергентните студенти да постигнат. Морис работел со ученици кои се способни да комуницираат со своите врсници и материјалот на сосема нови начини кога тој е претставен виртуелно и тие можат да комуницираат преку нивниот аватар.

Морис и неговите колеги, исто така, започнаа да ги проучуваат ефектите од обезбедувањето на културно соодветни аватари за студентите, додека истражувањето сè уште не е завршено или објавено, раните докази сугерираат дека е важно. „Имаме анегдотски податоци кои велат дека „претставувањето е важно“ дури и кога сте аватар“, вели Морис.

Совети за наставниците за метаверзитет

Изградете ги резултатите од учењето

Првиот совет на Морис за едукаторите кои ги инкорпорираат активностите на метаверзитетот во нивната настава е да се фокусираат на резултатите од учењето. „Ова е алатка за учење, така што не го гамификувавме образованието“, вели таа. „Само што го сменивме модалитетот во модел на Metaverse. Нашите студенти се одговорни за исполнување на резултатите од учењето на студентите и тоа е она што го води нашиот факултет“.

Започнете со мали

Фокусирањето на вклучување само специфични активности или лекции во поставување на метаверзност или виртуелна реалност може да ја направи транзицијата поуправлива. „Не мора да создавате се што е во вашата дисциплина“, вели Морис.

Вклучете ги вашите студенти

Активностите на Metaversity треба да бидат водени од учениците колку што е можно повеќе. „Вклучувањето на учениците во креирањето на нивните сопствени лекции, им дава автономија и сопственост и ги подобрува нивоата на ангажираност“, вели Морис.

Не плашете се и користете ги достапните ресурси

Исто така види: Најдобри дронови за образование

Морхаус во системот Metaverse е дизајниран да биде пилот програма која може да послужи како план за други едукатори кои сакаат да предаваат во сопствената метаверзност. „Кога воспитувачите велат: „Изгледа многу застрашувачки да се прави“, јас им велам дека сме пионери на патека, за да не мора да се чувствувате исплашени“, вели Морис. „Затоа сме тука. Тоа е како тим за поддршка што ќе ви помогне да размислите како ова изгледа за вас“.

  • Метаверс: 5 работи што едукаторите треба да ги знаат
  • Користење на метаверс за да им помогне на учениците со интелектуална попреченост
  • Што е виртуелна реалност?

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.