Што е Кан академија?

Greg Peters 22-08-2023
Greg Peters

Кан Академијата беше лансирана со цел да се добие квалитетно образование за сè повеќе деца ширум планетата. Тоа го прави нудејќи бесплатни за користење онлајн ресурси за учење за сите.

Создаден од поранешниот финансиски аналитичар Салман Кан, тој нуди пристап до повеќе од 3.400 наставни видеа, како и квизови и интерактивен софтвер за помош на основните, учат средношколците и средношколците. Може да се користи и во и надвор од училницата бидејќи е бесплатен и лесно достапен од речиси секој уред со прелистувач.

Додека веб-страницата на Академијата Кан првично беше создадена за да им донесе учење на оние кои не можат да си дозволат или немавте пристап до образованието, тој сега е прераснат во моќен ресурс што го користат многу училишта како наставно помагало.

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за Кан академијата за наставници и студенти.

Исто така види: Најдобри алатки на Google за изучувачи на англиски јазик
  • Најдобри алатки за наставници
  • Нов почетни комплет за наставници

Што е Кан академија?

Кан Академијата е првенствено веб-локација полна со корисна содржина за учење, организирана по ниво на одделение, што го прави лесен начин за напредување во согласност со наставната програма. Материјалите за курсот опфаќаат математика, наука, историја на уметност и повеќе.

Идејата зад академијата е исто така да им помогне на студентите да учат врз основа на нивните способности. Не е заснована на возраст, како што се оценките во училиштата, и затоа дополнителната опционална платформа за учење им овозможува на оние што се предили позади да напредуваат понатаму или да стигнат со сопственото темпо.

Кан Академијата им помага на студентите кои се борат со некоја тема да станат повешти. Исто така, им овозможува на оние кои уживаат во некоја тема да научат уште повеќе, водени од нивното уживање. Ова треба да им помогне на учениците да се специјализираат и да се најдат себеси како прават повеќе од она што го уживаат. Идеален почеток за наоѓање идна кариера.

Постои и услуга за помлади ученици од две до седум години, достапна во апликацијата, Khan Academy Kids.

Како работи Кан Академијата?

Кан Академијата користи видеа, читања и интерактивни алатки за да ги подучи учениците. Бидејќи самиот Кан е од математичко потекло, академијата сè уште обезбедува многу силни ресурси за математика, економија, СТЕМ и финансии. Сега нуди и инженерство, компјутери, уметност и хуманистички науки. Плус, има подготовка за тестирање и кариера, и уметност на англиски јазик.

Друга придобивка е тоа што нема ограничување на бројот на курсеви што може да се полагаат. Часовите се поделени на корисни подсекции, како што се предкалкулус или историја на САД, на пример.

Материјалите се достапни на повеќе јазици, така што повеќе студенти можат да ги учат истите материјали за курсот. Освен англискиот, другите поддржани јазици вклучуваат шпански, француски и бразилски португалски.

Кои се најдобрите карактеристики на Академијата Кан?

Една многу моќна карактеристика на Академијата Кан е нејзината способност да нуди курсеви за АПза кредит на колеџ. Овие курсеви за напредно поставување им овозможуваат на средношколците да завршат курс од колеџ пред да платат за универзитет. Потоа, со полагање на испит на крајот, тие можат да заработат кредит за курсот што може да се користи во нивниот колеџ. Додека Академијата Кан се занимава со наставата, испитот треба да се полага каде и да е официјално даден за тоа училиште.

Исто така види: Што е Newsela и како може да се користи за учење?

Додека курсевите се поставени на начин да се предава пред тестирањето, користејќи квизови, можно е да се прескокне напред ако веќе сте опфатиле област. Одлична карактеристика што прави сè да се чувствува свежо и возбудливо.

Видеата, многу од самиот креатор Кан (кој првично ја започна оваа платформа за да го подучува својот внук), се снимени на виртуелна позадина во која се напишани белешки. Ова овозможува и аудио и визуелен влез за поддршка на учењето.

Достапни се некои многу импресивни специфични видеа направени со големи ресурси. На пример, постои видео направено од ТЕД Ед, едно од УНЕСКО, а друго направено од Британскиот музеј.

Гејмификациската страна на учењето користи квизови, кои обично се со повеќекратен избор. Сите тие податоци потоа се собираат и можат да се видат. Ова го вклучува времето поминато во гледање видеа, читање текст и резултати на квизови. Заработувате поени додека напредувате, па дури и добивате значки како награди.

Колку чини Кан академијата?

Кан академијата, едноставно, е бесплатна. Тоа е непрофитна организација со мисија да „обезбедибесплатно образование од светска класа за секого, каде било." Затоа, не очекувајте да почне да се наплаќа. ресурси. Сепак, создавањето сметка го олеснува следењето на напредокот и споделувањето историја на учење со наставник, старател или соученик.

  • Најдобри алатки за наставници
  • Нов почетен комплет за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.