Најдобри алатки на Google за изучувачи на англиски јазик

Greg Peters 24-06-2023
Greg Peters

Најдобрите алатки на Google за изучувачите на англиски јазик сега се помоќни од кога било досега и можат да ги срушат сите комуникациски бариери што може да постојат.

Со оглед на тоа што на повеќе ученици од неанглиско говорно подрачје им е потребна поддршка, вистинските дигитални алатки можат да направат секаква разлика, како за нивното учење, така и за намалување на барањата за време на наставникот, така што ќе им се помогне и на остатокот од класот.

<. 0>Овие алатки се организирани во мноштво категории, од алатки за превод и речник до алатки за говор во текст и сумирање, да наведеме само неколку.

Овој водич има за цел да објасни некои од најдобрите алатки на Google за оние кои учат англиски јазик и помагаат да се покажат најдобрите начини за нивно користење во средина за учење.

Алатки на Google: Преведи во Google Docs

Since Google Docs е бесплатен, лесен за користење и широко интегриран во многу училишта веќе, има смисла да се искористат неговите карактеристики. Една таква карактеристика што е корисна за оние кои учат англиски јазик е вградената алатка за преведување, која ги користи сите паметни способности на Google Translate, но токму таму во документот.

 • Најдобри додатоци на Google Docs За наставници

Ова може да значи преведување на цел документ или само дел. Бидејќи наставниците можат да споделуваат со повеќе ученици, тие можат да го прилагодат јазикот за да одговараат на читателот. Ова овозможува конзистентна порака да се сподели низ одделението со јасно разбирање.

Докористете го ова, од Google Docs, одете во „Tools“ и потоа изберете „Translate document“. Изберете го јазикот што го сакате и наслов за новиот документ, бидејќи ова прави копија, а потоа изберете „Преведи“. Овој нов документ потоа може да се сподели со оние студенти кои го зборуваат тој јазик.

Така се прави цел документ, но за деловите ќе ви треба додатокот Преведи.

Користете Google Преведи

Google Translate може да биде многу корисна алатка на часовите за комуникација еден на еден со учениците. Овозможува едно лице да зборува, а другото да го слуша преводот на својот мајчин јазик. Тие потоа можат да одговорат на тој јазик и другиот го слуша на нивниот јазик. Ова напред и назад овозможува лесна и брза говорна комуникација. Но, може да се користи и во документи.

Ако сакате да креирате еден документ за споделување со класата, да речеме, но сакате да комбинирате јазици. Можеби охрабрувајќи ги сите да читаат одредени делови на англиски, но разјаснувајќи ги посложените делови на мајчин јазик, ќе ви треба додатокот Google Translate за Google Docs.

Со ова, можете да го напишете или диктирате текстот што сакате да го преведете, користејќи го паѓачкото мени за да ги изберете јазиците што ви се потребни. Следете ги овие чекори за да го добиете тоа поставување:

 • Прво инсталирајте го додатокот во Docs со кликнување на „Add-ons“, потоа „Get add-ons“, потоа барајќи го додатокот „Translate“ вклучено.
 • Наизменично, можете да ја користите оваа директна врска - Додатокврска
 • По инсталацијата, активирајте ја алатката со кликнување на „Додатоци“, потоа „Преведи“, потоа „Започни“.
 • Сега можете да изберете текст во вашиот документ и кои јазици сакате да ги преведувајте од и до.
 • Конечно кликнете на копчето „Преведи“ за да го направите преводот.

Како алтернатива за пишување, студентите можат да ја користат алатката „Гласовно пишување документи“ за да разговараат со Google Документи и да ги напишете нивните зборови. Ова може да биде корисно кога ученикот не е сигурен во правописот на зборовите и може да послужи како одличен начин за вежбање флуентност на говорот.

За да го направите ова, едноставно изберете „Tools“ и „Voice Typing“, а потоа кога иконата за микрофон е избрана и осветлена, таа слуша и пишува. Допрете повторно кога треба да застанете.

Одете директно на Google Translate

За повеќе функции за превод, можете да ја користите целосната веб-страница на Google Translate, која обезбедува дополнителни алатки и опции, вклучително и превод на впишан или залепен текст, изговорени зборови, поставени датотеки и цели веб-локации. За да го искористите тоа, еве што треба да направите:

 • Одете на веб-локацијата на Google Translate.
 • Можете да ги изберете јазиците на кои сакате да преведувате и од.
 • Во полето, можете да го напишете или залепите вашиот оригинален текст или можете да кликнете на иконата за микрофон за да го изговорите текстот.
 • Како што ќе се појават вашите преведени резултати, можете да кликнете на делови од текстот за да видите алтернативни преводи.
 • Наизменично,можете да залепите на веб-адресата за страницата што сакате да ја преведете во целост.
 • Или можете дури и да прикачите и целата датотека со кликнување на „преведи документ“.

Користете Google Translate во Chrome

Друга одлична алатка за лесни и брзи преводи е наставката Google Translate Chrome. Оваа алатка ќе обезбеди скокачки превод на кој било избран текст на веб-локација, како и опција текстот да се чита на глас. Еве како да го инсталирате и користите тоа:

 • Прво инсталирајте ја екстензијата Google Translate од веб-продавницата на Chrome на: Врска на веб-продавницата на Chrome
 • Откако ќе се инсталира екстензијата, кликнете со десното копче на наставката и изберете „Опции“ за да го поставите вашиот јазик. Ова ќе и каже на екстензијата на кој јазик да се преведува.
 • Додека сте на екранот со опции, овозможете ја функцијата за „Икона за приказ на која можам да кликнам за да се прикаже скокачки прозорец“.
 • Сега изберете која било текст на веб-страница и потоа кликнете на иконата за преведување што се појавува за да добиете превод.
 • Дополнително, можете да кликнете на иконата на звучникот за текстот да се чита гласно.
 • Можете да кликнете и на екстензија за преведување цела страница.

Исто така види: Најдобри графички организатори за образование

Одете на мобилен со Google Translate на вашиот паметен телефон

За алатки за преведување во движење, мобилниот на Google Апликацијата Преведи обезбедува многу други опции за внесување текст, вклучувајќи зборување, ракопис, па дури и користење на вашата камера. Еве како функционира:

 • Прво, преземете гоАпликација Google Translate за Android или iOS.
 • Следно, изберете го јазикот што го зборувате и јазикот на кој сакате да преведувате и од кој.
 • Сега можете да ја користите иконата за микрофон за да зборувате на вашиот јазик а апликацијата потоа ќе го зборува преводот.
 • Или користете ја иконата со двоен микрофон за разговор во живо помеѓу два различни јазици.
 • Можете да ја користите иконата doodle за рачно пишување на вашиот јазик, што апликацијата ќе преведува и зборува на другиот јазик.
 • Можете да ја користите иконата на камерата за да го насочите вашиот уред кон кој било печатен текст на еден јазик и тој ќе преведува во живо на другиот избран јазик.

Користете речник на Google во Chrome

Кога читаат онлајн, учениците може да наидат на зборови со кои не се запознаени. Со екстензијата Речник на Google тие едноставно можат да кликнат двапати на кој било збор за да добијат дефиниција што се појавува и честопати и изговор. Еве како да го направите тоа:

 • Инсталирајте ја екстензијата Google Dictionary Chrome од веб-продавницата на Chrome.
 • По инсталацијата, кликнете со десното копче на екстензијата и изберете „Опции“ за да ја поставите вашата јазик. Ова ќе ви овозможи да ги прикажувате дефинициите на вашиот примарен јазик.
 • Сега само кликнете двапати на кој било збор на веб-страница и ќе се појави скокачки прозорец со дефиницијата.
 • Ако постои исто така е икона за звучник, можете да кликнете на него за да го слушнете изговорот на зборот.

Користете го Read&Writeекстензија

Read&Write е одлична екстензија на Chrome која обезбедува широк спектар на алатки, од кои многу може да бидат многу корисни за некој што учи нов јазик, вклучувајќи текст во говор, речник, речник со слики, превод , и повеќе. Еве како да го поставите:

 • Инсталирајте ја наставката Read&Write од веб-продавницата на Chrome.
 • Со инсталираната екстензија, можете да кликнете на неа кога сте внатре или документ на Google или на која било веб-локација.
 • Ова ќе отвори лента со алатки со различни копчиња.

Некои од корисните алатки го вклучуваат следново:

Play е копчето за текст во говор. Ова ќе го прочита гласно текстот што сте го избрале или целата страница или документ, што може да биде одличен начин да се подобри разбирањето на вториот јазик со слушање на гласно читан текст.

Речник ќе да ви даде дефиниција за избран збор во скокачки прозорец. Речник на слики обезбедува слики од клипарт за избран збор во скокачки прозорец.

Преведувачот нуди превод на избран збор во скокачки прозорец во јазик по ваш избор.

Во менито Опции , можете да ги изберете гласот и брзината што се користат за текст во говор, што може многу да му олесни на ученикот да ги разбере зборовите се зборува. Во менито можете да го изберете и јазикот што ќе се користи за преводи.

Добијте алатки за сумирање

Уште еден одличен начин за студентите даразбирање текст е да се добие поедноставено резиме на содржината. Достапни се многу алатки кои можат да создадат скратена верзија на подолг текст. Користењето на кое било од овие може да му помогне на студентот да ја разбере суштината на статијата пред да работи на читање на целиот оригинален текст.

Некои одлични опции вклучуваат SMMRY, TLDR, Resoomer, Internet Bridged и Auto Highlight.

Снимање на екранот за втор поглед

Кога учениците работат на втор јазик, може да биде корисно да им се дадат други начини да се изразат, освен само пишување. Снимањето насоки за часовите за да можат да гледаат кога сакаат и онолку пати колку што е потребно, исто така е корисно.

Исто така види: Најдобри додатоци на Google Docs за наставници

Алатките што снимаат аудио или видео на ученикот може да бидат одличен начин да им дозволите го споделат своето разбирање, а исто така практикуваат течно зборување. Оние кои исто така го снимаат екранот се идеални за наставниците кои го водат ученикот како да користи алатка или да изврши задача.

Може да се користат многу одлични алатки за оваа намена. Screencastify е особено моќна опција која е достапна како екстензија на Chrome. Проверете го нашиот водич за Screencastify овде, а потоа можете да ја земете наставката од веб-продавницата на Chrome овде.

 • Лекции и активности за најдобри изучувачи на англиски јазик
 • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS &amp; ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.