Што е GPTZero? Објаснето е алатката за откривање ChatGPT

Greg Peters 04-06-2023
Greg Peters

GPTZero е алатка дизајнирана да детектира пишување генерирано од ChatGPT , алатката за пишување со вештачка интелигенција која дебитираше во ноември и испрати шокови низ образовниот систем поради неговата способност веднаш да генерира текст кој изгледа како човек како одговор на поттикнува.

GPTZero е создаден од Едвард Тиан, висок студент на Универзитетот Принстон кој дипломира компјутерски науки и малолетници во новинарство. GPTZero е достапен бесплатно за наставниците и другите, и може да открие работа генерирана од ChatGPT повеќе од 98 проценти од времето, изјави Тиан за Tech & Учење. Алатката е една од неколкуте нови алатки за откривање што се појавија по објавувањето на ChatGPT.

Тјан споделува како го создал GPTZero, како функционира и како наставниците можат да го искористат за да спречат мамење со ChatGPT на нивните часови.

Што е GPTZero?

Тјан беше инспириран да го создаде GPTZero откако беше објавен ChatGPT и тој, како и многу други, го увиде потенцијалот што технологијата треба да го помогне мамењето на учениците . „Мислам дека оваа технологија е иднината. ВИ е тука да остане“, вели тој. „Но, во исто време, мораме да изградиме заштитни мерки за овие нови технологии да се усвојат одговорно“.

Пред објавувањето на ChatGPT, тезата на Тиан се фокусираше на откривање на јазик генериран од вештачка интелигенција и тој работеше во Лабораторијата за обработка на природни јазици во Принстон. Кога започна зимскиот распуст, Тијан се најде со многу слободно време и почнакодирање со својот лаптоп во кафулињата за да види дали може да изгради ефикасен ChatGPT детектор. „Бев како да не го изградам ова и да видам дали светот може да го искористи“.

Светот беше многу заинтересиран да го користи. Тиан е прикажан на NPR и други национални публикации . Повеќе од 20.000 едукатори од целиот свет и од K12 до повисоко образование се регистрираа за да добиваат ажурирања за GPTZero.

Како работи GPTZero?

GPTZero детектира текст генериран од вештачка интелигенција со мерење на две својства на текстот наречени „збунетост“ и „распуканост“.

„Збунетоста е мерење на случајноста“, вели Тијан. „Тоа е мерење за тоа колку е случаен или познат текстот за јазичниот модел. Значи, ако парче текст е многу случаен, или хаотичен, или непознат за јазичен модел, ако е многу збунувачки за овој јазичен модел, тогаш ќе има голема збунетост и поверојатно е дека е создаден од човекот“.

Од друга страна, текстот што е многу познат и веројатно претходно бил виден од моделот на јазикот на вештачката интелигенција нема да биде збунувачки за него и поверојатно е дека е генериран од вештачка интелигенција.

„Расипување“ се однесува на сложеноста на речениците. Луѓето имаат тенденција да ја менуваат должината на реченицата и да пишуваат „рафали“, додека моделите на јазиците со вештачка интелигенција се поконзистентни. Ова може да се види ако креирате графикон со гледање реченица варијабилност.„За човечки есеј, тоа ќе вариранасекаде. Ќе оди нагоре и надолу“, вели Тијан. „Тие ќе бидат ненадејни рафали и шила, наспроти машински есеј, тоа ќе биде прилично досадно. Ќе има постојана основна линија“.

Како едукаторите можат да користат GPTZero?

Бесплатната пилот верзија на GPTZero е достапна за сите едукатори на веб-страницата на GPTZero . „Сегашниот модел има стапка на лажно-позитива помала од 2 проценти“, вели Тијан.

Исто така види: Техника & засилувач; Learning ги објавува победниците на најдоброто шоу на ISTE 2022 година

Меѓутоа, тој ги предупредува едукаторите да не ги третираат резултатите како доказ дека студентот користел вештачка интелигенција за да мами. „Не сакам никој да носи дефинитивни одлуки. Ова е нешто што го изградив за време на одморот“, вели тој за алатката.

Технологијата исто така има ограничувања. На пример, таа не е дизајнирана да открие мешавина од текст генериран од вештачка интелигенција и од човек. Едукаторите можат пријавете се за да бидете ставени на списокот со е-пошта за ажурирања за следната верзија на технологијата, која ќе може да ги нагласи деловите од текстот што се чини дека се генерирани од вештачка интелигенција. „Тоа е корисно бидејќи мислам дека никој не оди да го копирате целиот есеј надвор од ChatGPT, но луѓето може да измешаат делови“, вели тој.

Дали GPTZero може да остане во чекор со ChatGPT како што се подобрува технологијата?

Дури и како ChatGPT и други модели на јазици со вештачка интелигенција подобри, Тиан е уверен дека технологијата како што е GPTZero и другиот софтвер за откривање вештачка интелигенција ќе продолжи со темпото.гигантски големи јазични модели. Милиони и милиони долари се за да се обучи еден од овие огромни големи јазични модели“, вели тој. Со други зборови, ChatGPT не можеше да се создаде за време на зимскиот распуст во бесплатните WiFi кафулиња како што беше GPTZero.

Како малолетник во новинарството и љубител на човечко пишување, Тијан е подеднакво уверен дека човечкиот допир во пишувањето ќе остане вреден во иднина.

Исто така види: Што е YouGlish и како функционира YouGlish?

„Овие јазични модели само внесуваат огромни делови од интернетот и регургитираат обрасци, и тие не смислуваат ништо навистина оригинално“, вели тој. „Значи, можноста да се пишува оригинално ќе остане важна вештина“.

  • Што е ChatGPT?
  • Бесплатните алатки за пишување со вештачка интелигенција можат да пишуваат есеи за неколку минути. Што значи тоа за наставниците?
  • Програмите за пишување со вештачка интелигенција стануваат подобри. Дали е тоа добра работа?

За да ги споделите вашите повратни информации и идеи за оваа статија, размислете да се придружите на нашата Tech & Учење онлајн заедница .

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.