План за лекција на Google Slides

Greg Peters 11-10-2023
Greg Peters

Google Slides е робусна, интерактивна и флексибилна алатка за презентација и учење што може да се користи за оживување на содржината во сите академски области. Додека Google Slides се познати првенствено по тоа што се алтернатива на PowerPoint, сеопфатноста на функциите и алатките во Google Slides овозможува активно учење и потрошувачка на содржина.

За преглед на Google Slides, проверете „ Што е Google Slides и како може да се користи од наставниците?“

Подолу е примерен план за лекција што може да се користи за сите нивоа на одделенија не само за да се учат учениците вокабулар, туку и учениците да го покажат своето учење.

Исто така види: Извештај за книгата на 21-от век

Предмет: Уметност на англиски јазик

Тема: Вокабулар

Одделение: Основно, средно и средно училиште

Цели на учење:

На крајот на на часот, учениците ќе бидат способни:

  • Дефинираат зборови од вокабулар за ниво на одделение
  • Соодветно да користат зборови од вокабуларот во реченица
  • Лоцираат слика што го илустрира значењето на збор од вокабулар

Почеток

Започнете ја лекцијата со користење на споделена презентација на Google Slides за да им го претставите на учениците множеството зборови од вокабуларот. Објаснете како се изговара секој збор, кој дел од говорот е и употребете го во реченица за учениците. За помладите ученици, може да биде корисно да има повеќе од едно визуелно помагало на екранот за да им помогне на учениците да го разбератсодржина полесно.

Ако користите видео за да ги научите учениците за зборовите од вокабуларот, можете брзо да вградите видео на YouTube во презентација на Google Slides. Можете или да пребарувате видеа или, ако веќе имате видео, да го користите тој URL за да го лоцирате видеото на YouTube. Ако видеото е зачувано во Google Drive, можете лесно да го поставите преку тој процес.

Исто така види: Обратен речник

Создавање слајдови на Google

Откако ќе ги прегледате зборовите во вокабуларот со учениците, дајте им време да создадат свој речник Google Slides. Ова служи како можност да поминете време со содржината, а бидејќи Google Slides се сместени на интернет во облакот, студентите можат да го користат својот готов производ како водич за проучување.

За секој Слајд на Google, учениците ќе го имаат зборот вокабулар на врвот на слајдот. Во телото на слајдот, тие ќе треба да ги користат следните карактеристики во рамките на функцијата „Вметни“:

Текстуално поле : Студентите можат да вметнат поле за текст за да ја напишат дефиницијата за вокабулар збор со свои зборови. За постарите ученици, можете исто така да ги натерате учениците да го користат полето за текст за да напишат реченица користејќи го зборот вокабулар.

Слика: Учениците можат да вметнат слика што го претставува зборот од вокабуларот. Google Slides обезбедува неколку опции за вметнување слика, вклучително и поставување од компјутер, спроведување на веб-пребарување, фотографирање и користење фотографија веќе на Google Drive,што е корисно за помладите корисници кои можеби ќе треба да имаат претходно поставена колекција на слики за да изберат.

Табела: За постарите ученици може да се вметне табела и да го разложат зборот вокабулар врз основа на делот од говорот, префиксот, наставката, коренот, синонимите и антонимите.

Ако учениците завршат рано, дозволете им да користат некои од алатките за форматирање за да ги декорираат нивните Слајдови со додавање различни бои, фонтови и граници. Учениците можат да го претстават својот вокабулар Google Slides и на нивните лично и на виртуелните соученици користејќи ја опцијата Google Meet .

Обезбедување поддршка во реално време

Она што ги прави Google Slides одлична интерактивна алатка за учење edtech е способноста да се работи во реално време и да се гледа напредокот на учениците додека работат. Додека секој ученик работи на слајдовите со својот вокабулар, можете да се појавите и да понудите поддршка или лично да одите кај ученикот или виртуелно да разговарате со некој што работи од далечина.

Можеби ќе сакате да поставите аудио датотека на Google Slides за да можат учениците да се потсетат на очекувањата за задачата. Ова би било корисно ако предавате во средина со двојна публика, а некои ученици работат на лекцијата дома. Или, ако на учениците во класата им треба повеќе време да ја завршат задачата дома и им треба потсетник за насоките. Исто така, постојат функции за пристапност во Google Slides што овозможуваат читач на екран,Брајово писмо и поддршка за лупа.

Проширено учење со додатоци

Една од уникатните карактеристики што ги разликува Google Slides од другите интерактивни edtech алатки за презентација е мноштвото додатоци кои го подигнуваат искуството за учење. Дури и другите платформи како што се Slido, Nearpod и Pear Deck имаат дополнителни функции кои овозможуваат содржината на Google Slides да работи беспрекорно во тие платформи.

Опциите за ангажман во учењето се навистина бескрајни со Google Slides. Без разлика дали Google Slides се користат за прикажување или вклучување во содржини, тоа е возбудлива и интерактивна алатка која може да се користи во различни поставки за учење за да се подучуваат сите предмети.

  • Најдобри планови за лекции за Edtech
  • 4 најдобри бесплатни и лесни алатки за аудио снимање за Google Slides

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.