Што е TED-Ed и како работи за образование?

Greg Peters 02-07-2023
Greg Peters

TED-Ed е раката фокусирана на училишното образование на платформата за создавање видео ТЕД. Ова значи дека е исполнето со едукативни видеа што може да ги користат наставниците за да креираат интересни лекции.

За разлика од видеото пронајдено на YouTube, да речеме, оние на TED-Ed може да се претворат во лекција со додавање на дополнителни прашања на кои студентите се бара да одговорат за да покажат дека научиле од гледањето.

Лекциите се движат низ возрасти и покриваат широк спектар на теми, вклучително и материјали засновани на наставни и надвор од наставната програма. Способноста да се создаваат приспособени лекции или да се користат лекциите на другите, го прави ова одлична алатка и за употреба во класот и за учење од далечина.

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за TED-Ed во образованието .

Што е TED-Ed?

TED-Ed следи од оригиналната платформа за звучници TED Talks која беше пионер на совршено презентираните говори на големите мислители од целиот свет. Претставувајќи се за технологија, забава, дизајн, ознаката TED порасна за да ги вклучи сите области на интерес и сега го опфаќа светот со постојано растечка библиотека.

TED-Ed на сличен начин нуди многу полирани видеа кои поминале низ строг процес на проверки пред да го заработите логото на TED-Ed во горниот десен агол. Ако го гледате тоа, тогаш знаете дека ова е содржина погодна за студенти и прецизно проверена со факти.

Содржината на TED-Ed Originals е составена од кратки, наградувани видеа.Овие се анимирани за да ги направат често тешките или потенцијално тешките предмети многу привлечни за учениците. Овие доаѓаат од лидери во нивните области, вклучувајќи аниматори, сценаристи, едукатори, режисери, академски истражувачи, научни писатели, историчари и новинари.

Во моментот на пишување, има повеќе од 250.000 наставници вклучени во глобалната Мрежата TED-Ed, создавајќи ресурси за да им помогне на студентите да се едуцираат, од кои има милиони корист ширум светот.

Како функционира TED-Ed?

TED-Ed е веб-платформа која нуди видео содржини што првенствено се складираат на YouTube за да може лесно да се споделуваат, па дури и да се интегрираат со Google Classroom.

Разликата на TED-Ed е понудата на веб-страницата на TED-Ed Lessons, во кои наставниците можат да креираат план за часови со персонализирани прашања и дискусии за учениците, од далечина или во училницата. Ова не само што осигурува дека видеата ќе ги гледаат учениците, туку и дека тие ја апсорбираат содржината и учат.

Веб-страницата TED-Ed, каде што се достапни сите овие опции, е прекината содржината е поделена на четири дела: Гледај, размислувај, копај подлабоко и дискутирај .

Гледај , како што си замислуваш, е местото каде што ученикот може да се запознае со видеото за гледање во прозорец или на цел екран, на нивниот уред по избор. Бидејќи е базиран на веб и на YouTube, тие се лесно достапни дури и на постари или посиромашни уредиинтернет конекции.

Think е делот во кој може да им се постават прашања на учениците за да видат дали ги асимилирале видео пораките. Овозможува одговори со повеќекратен избор за да се олесни пристапот базиран на обиди и грешки што може да се движи независно, дури и од далечина.

Dig Deeper нуди список на дополнителни ресурси поврзани со видео или тема. Ова може да биде корисен начин за поставување домашна задача врз основа на видеото, можеби за подготовка за следната лекција.

Дискусија е место за водени и отворени прашања за дискусија. Така, за разлика од делот Мисли со повеќекратен избор, тој им овозможува на студентите да споделат потечно како видеото влијаело на нивните мисли за темата и областите околу неа.

Кои се најдобрите карактеристики на TED-Ed?

TED-Ed оди подалеку од видео содржината за да понуди поширока платформа за ангажирање. TED-Ed Clubs е еден од нив.

Програмата TED-Ed Clubs им помага на студентите да креираат говори во стилот на TED за да ги поттикнат вештините за истражување, откривање, истражување и презентација. Овие видеа може да се прикачат на платформата и двапати годишно најпривлечните говорници се поканети да се претстават во Њујорк (под нормални околности). Секој клуб, исто така, има пристап до флексибилната програма за јавно говорење на TED-Ed и можност да се поврзе со другите во мрежата.

Едукаторите можат да се регистрираат за шанса да бидат дел од програма, која, доколку се избере,им дозволува да одржат свои говори за да го споделат своето единствено знаење и перспектива.

Единствената очигледна лоша страна е недостатокот на секционирана содржина на наставните програми засновани на стандарди. Да се ​​има дел што го покажува ова, во пребарувањето, би било многу корисна карактеристика за многу наставници.

Исто така види: HOTS за наставници: 25 врвни ресурси за вештини за размислување од повисок ред

Колку чини TED-Ed?

TED-Ed е потполно бесплатен за користење. Целата видеосодржина е достапна бесплатно и е и на веб-локацијата на TED-Ed како и на YouTube.

Исто така види: Напредни карактеристики за пребарување книги на Amazon

Сè може да се споделува слободно, а лекциите создадени со користење на видеа може да се споделат со други корисници на платформата. Мноштво на бесплатни планирани содржини за лекции се исто така достапни за употреба на веб-страницата TED-Ed.

  • Што е Padlet и како функционира?
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.