Што е Plotagon и како може да се користи за учење?

Greg Peters 30-06-2023
Greg Peters

Plotagon е алатка за раскажување приказни базирана на видео која е дизајнирана да го направи создавањето супер едноставно за сите корисници. Како таков, може да биде корисен начин да ги натерате децата да комуницираат користејќи видео.

Plotagon доаѓа во форма на апликација и формат на десктоп апликација за да може да го користат учениците на уредите во нивната образовна институција, како и самостојно паметни телефони и таблети.

Апликацијата им овозможува на учениците да комуницираат приказни преку создавање ликови и сцени во кои може да се случат разговори, па дури и физички интеракции. Сè што овозможува ова да се користи како начин да се биде креативен во низа теми.

Исто така види: Најдобри виртуелни теренски патувања за деца

Но, со некои блескави резултати, дали е ова вистинската алатка за вас?

Што е Plotagon?

Plotagon е дигитална алатка која му овозможува на секој да создаде филм во стил на цртан филм со глума и говорно сценарио. Клучот овде е дека она што некогаш беше тешка и тешка задача за вештина, сега е направено многу едноставно, така што секој може да почне да ги прави овие видеа за раскажување приказни.

Додека создавањето видео е главна функција на оваа алатка има и многу други видеа генерирани од корисниците што можете да ги изберете и гледате. Некои можеби ќе бидат корисни за образованието, но реално ќе постигнете многу повеќе насочен резултат со создавање свој.

Ликовите ќе оживеат со емоции што ќе ги изберете и ќе ги анимирате со нивниот сопствен тип-во-говор гласови. Реалноста е малку чудна, со чуднаизговори и незгодни движења и интеракции. Прилично е комично ако го сфатите на тој начин, сепак, може да се смета и за помалку професионално од она што можеби сте навикнати да го гледате. Поентата е дека го губите тој полиран изглед во корист на едноставноста за користење на оваа понуда, што ја прави идеална за деца на возраст од 8 и повеќе години.

Како функционира Plotagon?

Plotagon нуди многу интуитивна веб-локација на која ви е дадена опција да ја преземете апликацијата со iOS, Android или десктоп верзија, која е само за Windows -- извинете корисници на Mac. Откако ќе го преземете и инсталирате, ќе треба да креирате профил за да започнете.

Можете да започнете со гледање други видеа и коментирање на нив или да започнете да правите свој до избирање на иконата на камерата. Достапен е корисен пример за заплет кој ќе ве води, а потоа е случај да се изградите себеси со избирање на гласовите на карактерите што ги сакате. Можете исто така да поставите свој глас, кој обично е појасен.

Создадете го филмот со избирање на сцената, додавање карактери, пишување во дијалози или снимање на ова, а потоа избирање музика или звучни ефекти за додавање на сцената. Можете дури да имате дејства и емоции кои ликовите ќе ги одглумат. Потоа означете ги вашите видеа и напишете краток опис пред да ги зачувате за да работите подоцна или објавувате -- што може лесно да се испрати на YouTube -- за да е достапно онлајн и лесно да се сподели со едноставенврска.

Кои се најдобрите карактеристики на Plotagon?

Plotagon е супер едноставен за користење, што е многу привлечно бидејќи дури и помладите студенти можат да започнат и да научат како да го користат со многу малку до никакво водство од возрасен.

Оваа алатка може да се користи за низа теми бидејќи се заснова на карактери и дијалози, овозможувајќи им на учениците да зборуваат за некоја тема и да ја споделат со другите. Фактот што овозможува и емоционално изразување од ликовите додава уште еден слој на емоционална интелигенција што може да ја подобри инаку помалку богатата тема.

Може да се додадат залихи музика и звучни ефекти за да помогнат во оживување на филмовите. Измешајте со аплауз или песна за смеење за да и дадете пошироко чувство, на пример. Бидејќи може да имате само два главни лика во интеракција, тоа може да се чувствува како основно, но постои опција за додавање додатоци во заднина што може да помогне да се направи поангажман.

Иако има многу опции за сцена во заднина од кои можете да изберете има доста напредна функција која користи виртуелен зелен екран, што ви овозможува да додавате своја сопствена слика во позадина -- корисна ако сакате да ја поставите сцената во училницата на пример.

Колку чини Plotagon?

Plotagon нуди бесплатен пробен период кој трае цел месец, овозможувајќи ви да го испробате ова пред да одлучите да платите нешто.

Academic , специфично за образованието ценовното ниво, се наплаќа по 27 доларигодишно или 3 долари месечно. Ова им дава пристап на факултетот, персоналот и студентите со академска е-пошта.

Најдобри совети и трикови за Plotagon

Направете Q&A

Имајте учениците создаваат сценарио за прашања и одговори во кое може да се дискутира за некоја тема за да се даде јасност и длабочина. Потоа споделете го тоа со класот за да учат и другите.

Користете емоции

Нека учениците да станат креативни со задачата, но погрижете се да додадат барем три емотивни размени, што им овозможува да работат со чувства вткаени во нивната тема.

Групирај се

Исто така види: Што е Bitmoji училница и како можам да изградам?

Можеби има само два лика од дијалог во оваа апликација, но тоа не не ве спречува групите студенти да создаваат едно видео како тимски напор.

  • Што е Padlet и како функционира?
  • Најдобро Дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.