Говорници: Технички форум Тексас 2014 година

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters

Главен говорник

Алек Курос, Факултет за Ед., Универзитет во Реџина, Реџина, Канада

Следете на Твитер: @courosa

Др. Алек Курос е професор по образовна технологија и медиуми на Факултетот за образование, Универзитетот во Реџина. Има одржано стотици работилници и презентации, на национално и на меѓународно ниво, на теми како што се отвореноста во образованието, мрежно учење, социјалните медиуми во образованието, дигиталното граѓанство и критичката медиумска писменост. Неговите постдипломски и додипломски курсеви им помагаат на сегашните и идните едукатори да разберат како да го користат и искористат образовниот потенцијал што го нудат алатките за поврзување.

L. Kay Abernathy (@ kayabernathy) ,Associate Професор, Универзитетот Ламар, Хјустон, Тексас.

Др. Л. Кеј Абернати е вонреден професор на Катедрата за образовно лидерство на Универзитетот Ламар. Едукаторка на PreK-12, таа служела во три училишни области во Тексас каде што имала позиции како учител, специјалист за наставна технологија, директор за технологија, стручен (CATE) директор и независен национален консултант. Абернати го доби својот докторат по образовна администрација на Универзитетот А&М во Тексас и има диплома за бизнис администрација од Универзитетот во Тексас Остин и магистерски степен по образовен надзор од Универзитетот Ламар. Компјутерско образование во ТексасПрограма за врски за зајакнување на наставниците од Тексас за начините на кои технологијата го поддржува наставата и учењето. Таа можеше да ги врати иновативните искуства од целата земја во Leander ISD каде што работеше во повеќе капацитети во последните 15 години. Во текот на изминатите три години таа работеше со тимот за наставни програми и иновации за да ги трансформира наставата и учењето за да промовира поголема сопственост на учениците во училницата. Таа и нејзиниот тим се претставија на локални и национални конференции, вклучително Learning Forward, TCEA и бројни конференции за континуирано подобрување на Leander ISD.

Андреа Келер (@akbusybee) , специјалист за наставна технологија , Ирвинг ISD, Ирвинг, Тексас .

Андреа Келер е специјалист за наставна технологија која го поминува секој момент на будење охрабрувајќи ја денешната младина. Таа помина 11 години во светот на специјалното образование како самостоен ЖИВОТ (живеење во функционална средина) наставник каде што ги турна своите нисковербални и невербални ученици на нови височини користејќи различни форми на технологија. Таа беше прогласена за наставник на годината во училницата од Агенцијата за компјутерско образование во Тексас (TCEA) во 2011-2012 година и за еден од 20-те едукатори што треба да се гледаат од страна на Националното здружение на училишен одбор. Келер, исто така, беше признат од локалната Ирвинг и од Регионот 10 Здружение на професионални едукатори во Тексас како учител на годината во училница и Државен ATPE. Во неасегашната улога, таа е во состојба да помогне во обуката на наставниците за користење на технологијата за зголемување на наставата. Таа воведе месечни технолошки предизвици на нејзиниот кампус и ги создаде истите игри преку Techformers Unite. За да дојде до сите студенти, таа ја отвора својата компјутерска лабораторија наутро за дополнително туторство и за студентите да имаат шанса да прават технолошки проекти преку Програмата за летање. Кога не е на училиште, таа им помага на учениците да ги водат учениците во светот на неограничени можности преку „Desination ImagiNation“. TX.

Линда Липе работеше како наставник во училница, ментор, фасилитатор на науката и сега како координатор за основни науки во Leander ISD. Таа беше презентер на државни и национални конвенции вклучувајќи го и Националното здружение на наставници по наука во 2013 година. Таа има страст за практична, внимателна наука за сите студенти.

Исто така види: Што е Brainzy и како може да се користи за настава? Совети и трикови

Хуан Орозко, образовен технолог, Eanes ISD, TX. 0>Хуан Орозко е едукатор веќе 16 години. Како главен наставник во Интел, сертифициран наставник од Google, олеснувач на PBS Teacherline, едукатор на Дискавери стар и член на одборот на Конференцијата за развој на персоналот во Тексас (TSDC), тој има развиено и водено бројни сесии за развој на персоналот за наставна технологија и презентирал на различни конференции, вклучително и ISTE. TCEA, FETC, TechФорум, Learning Forward Texas и SXSW Interactive.

Иан Пауел, партнер, PBK.

Целата професионална кариера на Јан Пауел беше во полето на образовната архитектура и бил вклучен во мастер планирање, проценка на состојбата на објектот, програмирање, дизајнирање и администрирање на голем број проекти, вклучително и оние за кои ќе зборува кои вклучуваат Klein ISD. Од 1979 година, тој учествува и води образовни програми со вредност на обврзници/градежништво кои се движат од 20.000.000 до над 525.000.000 американски долари. Индивидуалните проекти опфаќаат разновидна низа образовни типови проекти, вклучувајќи ги сите конфигурации на основни и средни образовни установи, високообразовни згради и кампуси, помошни и помошни објекти (административни објекти, професионален развој/конференциски центри, технолошки центри, објекти за учење на далечина), CTE и центри за стручни наставни програми, спортски и рекреативни објекти (стадиони, наториуми), итн. Пауел во моментов служи во одборите на професионални и образовни здруженија и има презентации на образовни теми на регионално и на национално ниво.

Герман Рамос, проектен координатор, образовен сервисен центар 13, Остин, Тексас.

Германецот Рамос е координатор на проектот за Централниот Т-СТЕМ Центар за трансформација во Регионот 13 на образовниот сервисен центар. Тој ја прими својатаДипломирани и магистри по машинско инженерство од Универзитетот во Тексас Панамерикан. Тој беше наставник по физика и роботика во Valley View High School T-STEM Academy 5 години пред да стане T-STEM специјалист во ESC Region1. По една година обезбедување на професионален развој со СТЕМ Фокус, Рамос ја прифати својата сегашна позиција како проектен координатор за Центарот Т-СТЕМ, каде што ја продолжи својата поддршка за СТЕМ-фокусираното образование.

Ренди Роџерс (@rrodgers), директор на услуги за дигитално учење, Seguin ISD, Seguin, TX.

Ренди Роџерс е во образование 23 години, откако претходно предавал и основно и средно училиште влегувајќи во областа на образовната технологија во 2002 година. Редовно се консултира, споделува и зборува на теми како што се Веб 2.0, вештини на 21 век и технологии за креативност и иновации на локални, државни и национални конференции. Тој беше активен застапник за соработка меѓу технолошките лидери во Area 13, основајќи група наречена TC13 во 2012 година. Неодамна го започна хаштагот #roboedu и разговорот на Твитер. Сертифициран зависник од гаџети, Роџерс е фасциниран од технологии кои им дозволуваат на студентите да градат, измислуваат и создаваат. Тој верува дека училиштата треба да се фокусираат на овие и на други вештини од 21 век, а потоа да најдат стратегии, технологии и други ресурси за нивно развивање. За таа цел, тој работи на создавање на целата областклубови за роботика, летни технолошки кампови за „maker tech“, роботика и Minecraft и го смени фокусот на годишниот технолошки саем во областа од студентска изложба на интерактивно искуство кое ја нагласува инвентивноста и креативноста. Можете да ги најдете сите информации за контактите и социјалните медиуми на Ренди на about.me/randyrodgers."

Стив Јанг (@atemyshorts) , главен директор за технологија, Џадсон ISD, Live Oak, Тексас.

Стив Јанг работи од 2006 година на неговата сегашна позиција, каде што ги надгледува мрежните операции, хардверот на серверот, хардверот за десктоп, услугите за податоци, поддршката за апликации, програмирањето, поддршката за помош, телекомуникациите, радиото , и системот за известување на податоците од државата Тексас, познат како PEIMS. Тој имаше неколку позиции во наставната технологија на North East ISD и Northside ISD, каде што започна да предава во 1992 година. Во 2007 година Јанг ја основаше групата San Antonio Area Technology Directors. продавач-агностичка неформална заедница на технолошки лидери кои споделуваат проектни идеи, грижи и решенија за заеднички проблеми.Во 2011-2012 година тој беше избран за претседател на Советот за CTO на Тексас К-12, првото државно поглавје на Конзорциумот за училиште Вмрежување (CoSN) Во 2013 година, под водство на Јанг, Џадсон ИСД беше наградена со посакуваната награда за достигнувања во дигитално образование од Центарот за дигитално образование за неговата мобилна апликација Judson ISD Connect. Исто така воВо 2013 година, HP и Intel го претставија Јанг во нивната серија Профили во лидерство. Во 2014 година тој беше добитник на наградата за најдобар CTO на Советот на Тексас К-12, Грејс Хопер за Тексас. Покрај неговите улоги во Judson ISD и во Тексас К-12 CTO Советот, Јанг служи и како советник на SchoolCIO, кој содржи увид од лидерите во училишната технологија низ целата земја.

Здружението ѝ додели животно достигнување на технологијата во образованието во 2013 година.

Д-р Шерил Абшир (@sherylabshire), главен директор за технологија, јавни училишта во парохијата Калкасиу, Лејк Чарлс, Лос Анџелес.

Како главен директор за технологија на CPSB, д-р Шерил Абшир обезбедува лидерство во националните, државните и обласните комитети фокусирајќи се на улогата на технологијата и наставната програма во менувањето на практиката. Повеќе од 40 години работела како CTO, директор на училиште, наставник по К-5, специјалист за библиотека/медиуми, наставник во училница и универзитетски професор. Во 2010 година, FCC ја назначи во одборот на USAC, кој ги претставува националните училишта/библиотеки на ERATE. Abshire ја освои наградата NCTET Community Builder за 2013 година за примерна услуга во олеснувањето на ефективната интеграција на технологијата во наставата и учењето низ образовниот систем на нацијата. ИСТЕ ѝ ја додели првата награда за застапник на годината за јавна политика во 2009 година за децениска работа на промовирање на образовната технологија. Таа беше првата наставничка применета во Националната Куќа на славните на наставниците во нашата земја. Таа служи во одборот и е претседавач со CoSN и е во Советодавните одбори на К-12 за голем број компании и публикации.

Лесли Барет (@lesliebarrett13) , специјалист за образование: Технологија & засилувач; Библиотека медиумски услуги , ESC Регион 13, Остин, Тексас.

Лесли Барет предавала 2, 3 и 5 одделениеи бил училишен библиотекар и на основно и на средно ниво. Таа моментално создава и дава можности за професионално учење за наставниците и библиотекарите. Нејзината страст е наоѓање иновативни и привлечни начини да им помогне на едукаторите да допрат до сите ученици во нивните училници.

Др. Сузан Борг моментално ја служи својата дваесет и трета година во независниот училишен округ Клајн во Клајн, Тексас, предградие на Хјустон. Пред да стане соработник началник, таа служеше во Клајн ОИД како помошник-директор, директор и извршен директор за наставна програма и настава. Таа исто така беше наставник по биологија и хемија на ниво на гимназија пред нејзините административни позиции. Борг служи во образовната област 33 години. Откако ја добила својата додипломска диплома на Универзитетот во Централен Мичиген, таа магистрирала и докторирала на државниот универзитет Сем Хјустон. Д-р Борг е окружен надзорник на академските програми за приближно 49.000 студенти во Klein ISD. Таа ја олеснува соработката на пет одделенија на ниво на област со четириесет и два кампуси, од градинка до дванаесетто одделение.

Aimee Bartis, технологија Специјалист, Sunnyvale ISD, Sunnyvale, TX.

Aimee Bartis е16-годишен ветеран на наставната технологија. Во текот на последните шест години, таа работеше во средното училиште Санивејл, каде што водеше иницијатива за промена на филозофијата на училиштето за интегрирање на технологијата. Нејзината блиска мрежа на соработници ја поддржува нејзината визија за беспрекорна технолошка интеграција и избор на студенти и ја позиционираше како лидер во образовната технологија во Тексас. Нејзиниот блог, Plugged In Edu, им дава увид на другите во областа и редовно го истакнуваат нејзините колеги. Бартис е страстен да им служи на наставниците бидејќи тие се обидуваат да го направат училиштето релевантно и возбудливо за сите ученици.

Стјуарт Бурт (@stuartburt) , директор за технологија, заедница ISD, Невада, Тексас.

Стјуарт Берт ја започна својата кариера како професор по математика во средно училиште, по што служеше како советник и на крајот се пресели во технолошкиот оддел. Како технолошки директор за ISD на заедницата, тој им помага на своите наставници да иновираат и да ја интегрираат технологијата во нивната настава. Заедницата, исто така, додаде 1-1 проекти во оценките 3-12 под раководство на Бурт. Барт, неговата сопруга и тригодишните близначки живеат во Роквол, Тексас.

Лиза Карнацо (@SAtechnoChic) , учителка, североисточен ИСД, Сан Антонио, Тексас.

Лиза Карнацо е воспитувач во основно одделение повеќе од 20 години во североисточна ИСД и претходно во јавните училишта во Омаха. Таа ја споделува својата страст за технологијатаво училницата преку презентации во нејзиниот кампус, нејзината област и национални конференции. Како наставник на кампусот „Лидер во мене“, Карнацо силно чувствува дека студентите треба да бидат овластени како технолошки лидери. Таа ги постави своите второодделенци во оваа улога дозволувајќи им да водат професионален развој на iPad за наставниците во основното училиште Лас Ломас. Нејзините ученици стекнаа глобална публика со редовно објавување на дигиталните артефакти од нивното учење на викито на нивната класа на carnazzosclass.wikispaces.com, како и со твитирање на секојдневните случувања во нивната училница. Следете ги на Twitter @CarnazzosClass.

Рафранц Дејвис (@rafranzdavis) , окружен специјалист за наставна технологија, Арлингтон ISD, Тексас.

Рафранц Дејвис е специјалист за наставна технологија за училишна област Далас/Форт Ворт. Како застапник за учење базирано на страст, таа го користи своето искуство како средно математички едукатор за да им помогне на наставниците да ја интегрираат технологијата користејќи иновативни стратегии за настава насочени кон зајакнување на учениците да бидат автономни ученици.

Брајан Дојл (@bryanpdoyle). Во изминатите 2+ години тој беше директор за технологија во KIPP Austin Public Schools – мрежана јавни чартер училишта кои служат во областа Остин (и дел од националната мрежа KIPP). Тој помогна да се поддржи имплементацијата на моделите за комбинирано учење во две новоотворени училишта и низ целиот регион KIPP Остин. Со силен фокус на иновациите и верувањето во персонализацијата, Дојл работеше постојано за да изгради средини каде што учениците се инспирирани и овластени.

Скот Флојд (@WOScholar) , директор за наставна технологија , White Oak ISD, White Oak, TX.

Скот С. Флојд моментално служи како директор за наставна технологија за White Oak ISD, откако помина 10 години во училницата и во основните и секундарни нивоа. Неговиот сегашен фокус е да им помогне на наставниците да ги интегрираат технолошките алатки во нивната наставна програма со фокус на транспарентноста. Тој, исто така, работи со едукатори на создавање електронски портфолија за подобро да се покажат надвор од училишните ѕидови. Тој беше ATPE Тексас средно наставник на годината и добитник на ISTE Making IT Happen.

Carolyn Foote (@technolibrary) , дигитален библиотекар, средно училиште Westlake/Eanes ISD, Остин, Тексас .

Каролин Фут е „техно-библиотекар“ од средното училиште Вестлејк. Таа верува дека библиотеките можат да бидат жешки точки за иновации во училиштата и промовира иновативна употреба на технологијата преку нејзината библиотечна програма. Таа е прогласена за шампион на промени во Белата куќа во 2014 годинафасциниран од влијанијата еден на еден врз наставата и учењето, и од тоа како тоа влијае на просторите за учење во училиштето, како и на материјалите како е-книги. Нејзиниот блог може да се најде на www.futura.edublogs.org.

Карен Фулер ([email protected]) , главен директор за технологија, Klein ISD, Klein, TX.

Карен Фулер е во К-12 образование веќе 23 години. Таа служеше како наставник во училница и технолошки координатор во Diboll ISD; технолошки менаџер за ESC VII; и окружниот технолошки тренер и директор за технологија за Marshall ISD. Таа е во Klein ISD од 2006 година, најпрвин како директор за информатичка технологија, а сега како CTO. Таа има дизајнирано, имплементирано и поддржано LAN на кампусот, окружни WAN и регионални мрежи и спроведе работилници за технолошка интеграција, пишување грантови, поддршка на хардверот и софтверот на областа, планирањето на технологијата и многу повеќе. Во своето време во Клајн, таа го надгледуваше распоредувањето на пет успешни кампуси 1:1, кои вклучуваат над 38.000 компјутери и осум нови кампуси со технологија интегрирана во сите училници. Таа служеше во државните комитети за развој на хардверски стандарди и стандарди за наставници во технологијата; служел во комитетите на TCEA во различни капацитети од средината на 1990-тите; и служеше во ISTE (поранешен NECC), национален конвенциски комитет во 2007 година.

Тод Грејтхаус, главен технологијаОфицер, Дел Вале ИСД, Тексас.

Тод Грејтхаус е едукатор со повеќе од 20 години различно искуство, од кои десет предаваат во училиштата за наслов 1. Тој има долгогодишно искуство со управување со наставни програми, оценување и технолошки проекти, како и силно наставно искуство кое вклучува настава, професионален развој, усогласување на наставната програма и управување со локално и државно оценување. Пред да ја преземе својата сегашна позиција во CTO за Del Valle ISD, тој раководеше со проекти за технолошкиот оддел во Pflugerville ISD, поддржувајќи локални иницијативи за обврзници ширум областа. Тој е темелен планер, инкорпорирајќи дизајн на системи и методологии на сократско учење во целата негова работа. 2>

Во изминатите три години, Питер Грифитс беше вклучен во тоа наставната програма и технологијата да се гледаат како еден извор, а не како два посебни ентитети кога се занимава со настава. Тој го поттикна развојот на култура богата со податоци и зголемување на свеста на персоналот за важноста да се разбере потребата да се биде повеќе ориентиран кон податоците.

Исто така види: Што е Јазик! Во живо и како тоа може да им помогне на вашите студенти?

Карл Хукер (@mrhooker), директор за иновации и засилувач; Дигитално учење, Eanes ISD, Остин, Тексас.

Карл Хукер е дел од силната образовна промена со технолошка интеграција откако стана едукатор. Неговиот уникатен спој наобразованието, техничката експертиза и хуморот го прават успешна движечка сила за оваа промена. Како директор за иновации и дигитално учење во Eanes ISD, тој помогна да се насочи и да се започне програмата LEAP (Учење и ангажирање преку пристап и персонализација), која ги става iPad-и еден-на-еден во рацете на сите студенти К-12 во неговиот Област со 8.000 студенти. Тој е исто така основач на „iPadpalooza“ - тридневен „фестивал на учење“ во знак на прослава на промената што iPad-ите ја направија во образованието и пошироко. Оваа година започна првиот од многуте идни спин-оф настани iPadpalooza во различни држави низ земјата. Тој е прогласен за Tech & засилувач; Лидер на годината за 2014 година на списанието Learning и е член на класата на Apple Distinguished Educator од 2013 година. Следете го на Твитер @mrhooker и неговиот блог: hookedoninnovation.com

Венди Џонс (@wejotx ), Директор за технолошка програма и иновации, Leander ISD Leander, TX.

Венди Џонс верува дека иновативното учење и учење можат да го трансформираат образованието. Во образованието е 25 години. Во својата кариера работела како наставник во основно образование, наставник по дефектологија и тренер во Лејк Тревис ISD пред да ја напушти училницата за да работи како тренер за професионален развој со Apple Computer и Intrada Technologies. Џонс го предводеше тимот од Тексас за National Semiconductor's Global

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.