Што е MIT App Inventor и како функционира?

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters

MIT App Inventor е создаден од MIT, во соработка со Google, како начин да им помогне на програмерите почетници и почетници да станат понапредни со леснотија.

Идејата е да се понуди место каде што студентите, уште шест, можат да ги научат основите на кодирање со влечење и спушти стилски блок кодирање. Но, тоа е забавно со апликации од реалниот свет кои можат да се создадат за наградувачки резултати.

Ова е наменето за студенти, со многу упатства за упатства што го прави идеален за самостојно учење. Исто така е широко достапен бидејќи МИТ е домаќин на алатката на својата веб-локација која е достапна за повеќето уреди.

Значи, дали ова е идеалниот начин да ги натерате студентите да научат код? Прочитајте за да најдете сè што треба да знаете за MIT App Inventor.

Што е MIT App Inventor?

MIT App Inventor е алатка за учење програмирање која е наменета за вкупно почетници, но и почетници кои сакаат да напредуваат понатаму. Се појави како соработка помеѓу Google и MIT. Користи кодирање за да создаде апликации што можат да се користат во реалниот свет за уредите со Android и iOS, кои студентите можат да ги играат.

Исто така види: Најдобри бесплатни лекции за денот на ветераните & засилувач; Активности

MIT App Inventor користи блокови за градење кодови во стилот на влечење и спуштање, слични на оние што ги користи јазикот за кодирање Scratch. Ова го прави лесно да се подигне од млада возраст, а исто така помага да се отстрани инаку потенцијално огромната комплексност од започнувањето.

Употребата на светли бои, јасни копчиња и многу упатства за упатства, сето тоа придонесува заалатка која помага да се подигнат и да работат дури и технолошки проблематичните ученици. Тоа вклучува учениците да бидат водени од наставник на часот, како и оние кои сакаат да започнат сами, од дома.

Како функционира MIT App Inventor?

MIT App Inventor започнува со упатство што им овозможува на учениците да се водат во процесот на основно кодирање без потреба од каква било друга помош. Сè додека студентот може да ги чита и разбере основните технички насоки, тој треба да може веднаш да започне со градење код.

Студентите можат да ги користат сопствените телефони или таблети за да тестирајте ги апликациите, создавајќи код што го користи хардверот на уредот. На пример, студентот би можел да создаде програма која има извршено дејство, како што е вклучување на светлото на телефонот кога уредот ги тресе лицето што го држи.

Студентите можат да изберат од широк избор на дејства, како блокови, и повлечете ги во временска линија што овозможува секое дејство да се изврши на уредот. Ова помага да се научи начинот на кој функционира кодирањето.

Ако телефонот е поставен и поврзан, може да се синхронизира во реално време. Ова значи дека учениците можат да градат, а потоа да ги тестираат и да ги видат резултатите веднаш на нивниот сопствен уред. Како таков, потребни се повеќе од еден уред за најголема леснотија при градење и тестирање во живо.

Клучно, насоките не се премногу, така што учениците ќе треба да ги испробаат работите и да учат сообиди и грешки.

Кои се најдобрите карактеристики на MIT App Inventor?

MIT App Inventor нуди ресурси за да им помогне на учениците да започнат со кодирање, со поддршка што им олеснува дури и на наставниците почетници да се работи и со. Тоа може да значи дека наставникот учи од основите и потоа им го пренесува тоа на учениците додека ги учат чекорите на час или дома.

Способноста текстот да се претвори во говор е корисна карактеристика. Алатките како оваа се многу едноставни за употреба и вклучуваат многу извори, од медиуми и цртежи или анимации до користење на распоред и уредување интерфејс, заедно со користење на сензорот, па дури и социјални аспекти во процесот.

Постојат некои корисни ресурси за наставниците кои можат да го направат наставниот процес поводен. Форумот на воспитувачите е одличен за какви било прашања, а има и збир на упатства што ги водат наставниците како најдобро да постават училница за настава со алатката. Картичките за концепт и креатор се исто така корисни бидејќи тие може да се испечатат за ресурс од реалниот свет за да се користат во училницата со учениците.

Корисно, оваа алатка работи со Lego Mindstorms за учениците да можат да напишат код што ќе ја контролира таа роботика комплети во реалниот свет. Одлична опција за оние кои веќе го имаат тој комплет или за оние кои имаат корист од повеќе практични резултати отколку едноставно да контролираат друг телефон или таблет уред.

Колку чини MIT App Inventorчини?

MIT App Inventor е создаден како соработка помеѓу Google и MIT како дел од напорите Hour of Code со цел да им се помогне на учениците да учат. Како таков, тој е изграден и споделен бесплатно .

Тоа значи дека секој може да се упати на страницата, хостирана од MIT, за да започне веднаш. Не треба ни да давате лични податоци како име или адреса на е-пошта за да започнете да ја користите оваа алатка.

Најдобри совети и трикови од MIT App Inventor

Изградете за интегрирање

Исто така види: Надградете ја вашата табела KWL на 21-от век

Бидете инклузивни и нека учениците создаваат програми што им помагаат на другите подобро да комуницираат со нивните уреди - можеби читајќи текст за оние кои се борат да читаат.

Оди дома

Дајте им на учениците задачи подолги временски периоди за да можат да работат на градење во свое време дома. Ова им помага да учат сами, од грешките, но исто така им дозволува да станат креативни со своите проекти и идеи.

Споделете го товарот

Спарете ги учениците со способните и оние помалку способни за да можат да си помагаат еден на друг заедно со идеите, како и да го сфатат процесот на самото кодирање.

  • Што е Padlet и како функционира?
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.