Најдобри бесплатни лекции за денот на ветераните & засилувач; Активности

Greg Peters 18-08-2023
Greg Peters

Најдобрите лекции и активности за Денот на ветераните можат да обезбедат совршен начин да ги вклучите вашите студенти во различни теми, од STEM до историја и англиски до општествени студии и многу повеќе.

Денот на ветераните се одржува на 11 ноември секоја година. Тој датум го означува крајот на Првата светска војна, ужасен конфликт кој заврши во единаесеттиот час од единаесеттиот ден од единаесеттиот месец од 1918 година. Првично наречен Ден на примирје, празникот го доби своето сегашно име во 1954 година.

Едукаторите можат да ги водат своите ученици низ историјата на празникот - денот на кој им се оддава почит на ветераните и живите и мртвите - и да научат за американската историја и култура во процесот.

Само не заборавајте да бидете сигурни дека дискусијата за ветераните и војувањето е соодветна за возраста. Олеснувачите исто така треба да имаат предвид дека многу од нивните студенти ќе имаат членови на семејството кои служат или служеле во вооружените сили и дека дискусиите за борба треба да се преземаат со голема чувствителност.

НЕА: Денот на ветераните во училницата

Едукаторите кои го предаваат Денот на ветераните ќе најдат многу планови за часови, активности, игри и ресурси овде кои се поделени по оценки ниво. Во една активност, учениците од одделението К-12 ја гледаат, а потоа ја толкуваат сликата на Винслоу Хомер од 1865 година „Ветеранот во ново поле“. учениците за некои од симболите,песни и ветувања поврзани со САД и нивното значење за ветераните со оваа лекција за 3-5 одделение. Лекцијата е дизајнирана да биде распоредена на две часови.

Discovery Education -- САД – Зошто служиме.

Оваа бесплатна виртуелна екскурзија за ученици од повисоко основно и средно училиште им помага на наставниците и учениците ширум светот да учат за важноста на службата преку приказните на двајца американски конгресмени кои служеле во американската војска.

Приказни на ветераните: Борби за учество

Конгресната библиотека ја одржува оваа збирка на видео интервјуа, документи и списи кои раскажуваат приказни од прва рака на мажи и жени кои служеле и покрај тоа што биле дискриминирани врз основа на нивната раса, наследство или пол. Истражувањето на овие ресурси со вашите студенти е добар начин да се испита различноста на искуството на ветераните и тековната борба за еднаквост во војската. Погледнете го овој упатство за наставници за колекцијата за повеќе детали.

Библиотека на Конгресот: Примарни извори

Исто така види: Преглед на производот: Adobe CS6 Master Collection

За оние кои бараат повеќе примарни извори, оваа блог-објава од Конгресната библиотека ги детализира збирките, проектите , и други ресурси кои наставниците можат да ги користат за да ги натераат своите ученици активно да учат за Денот на ветераните.

Teacher Planet: Лекции за денот на ветераните

Teacher Planet им нуди на едукаторите различни ресурси за наставаДенот на ветераните кои се движат од планови за часови до работни листови и активности. На пример, постои план за лекција што го испитува споменикот на виетнамските ветерани во Вашингтон и други кои гледаат значајни битки во историјата на САД.

Катчето на наставникот: ресурси за денот на ветераните

Наставниците можат да избираат од различни лекции и активности наменети за предавање на Денот на ветераните, вклучувајќи го и оваа за печатење онлајн лов на чистачи на Денот на ветераните и лекции како што е почитувањето на нашите ветерани преку поезија .

Интервјуирајте со ветеран

Постарите ученици можат да ги преземат активностите за Денот на ветераните надвор од училницата со започнување проект за усна историја со локални ветерани. Овде е статија во која се дискутира за тоа како двајца професори од гимназијата од Илиноис го направиле токму тоа со своите ученици пред неколку години.

Читајте за ветераните во историските весници

Вашите студенти можат да читаат за крајот на Првата светска војна, која го инспирираше Денот на ветераните, како и веднаш добијте чувство за тоа каков бил животот и јавното мислење за време на минатите војни со истражување на различни архиви на дигитални весници. Видете Техника & засилувач; Неодамнешниот водич за архива на весници на Learning за повеќе информации.

Зошто нема апостроф во Денот на ветераните?

Некои студенти може да бидат во искушение да напишат „Ден на ветераните“ или „Ден на ветераните“, и двете се неточни. Grammar Girl објаснува зошто во оваа лекција за еднина имножина присвојки. Ова може да биде кратка и навремена лекција по граматика околу Денот на ветераните.

Слушајте интервју за ветераните

За подобро да ги разберете тешкотиите со кои се соочуваат ветераните денес, вашите студенти може да слушате интервју за NPR со авторот Тим ​​О'Брајан, спроведено 20 години по објавувањето на The Things They Carried, прославената книга на О'Брајан за војниците во Виетнамската војна. Потоа можете да разговарате за интервјуто и/или да прочитате извадок од книгата на О'Брајан.

Исто така види: Што е SEL?
  • Најдобри лекции и активности за сајбер безбедност за К-12 образование
  • 50 страници и засилувач; Апликации за К-12 образовни игри

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.