Како може да се користи TikTok во училницата?

Greg Peters 06-06-2023
Greg Peters

TikTok веројатно веќе се користи од многу од вашите студенти, така што има смисла да ги искористите нивните афинитети за платформата за социјалните медиуми користејќи ја како дел од наставниот план. Секако, некои наставници едноставно може целосно да ја забранат платформата од училницата. Но, бидејќи студентите најверојатно ќе ја користат во секој случај, надвор од наставата, може да им се исплати да оди со текот на времето и да работи во образованието.

Апликацијата е бесплатна за користење, ја поттикнува креативноста со своите функции за правење и уредување видеа - - и веројатно е веќе разбрана од повеќето студенти. Се разбира, не е сè позитивно бидејќи ова е отворена платформа со многу несоодветна содржина. Затоа, користењето на ова одговорно и внимателно, и зборувањето за тоа со класот е од огромно значење.

Сето тоа на ум, ова може да биде креативен начин учениците да поднесат работа, со награди како начин за подобро ангажирање на учениците и дигитално и во самата училница.

Надвор од директната употреба на учениците , TikTok исто така може да биде корисен начин за едукаторите да се поврзат еден со друг, да споделуваат идеи, совети и хакери и да запознаат други од пошироката заедница.

Значи, ако употребата на TikTok во вашето класата е важна, овој водич треба да ви помогне да ги пресметате сите опции.

  • Најдобри алатки за наставници
  • Нов почетен комплет за наставници

Што е TikTok?

TikTok е апликација за социјални медиуми, создадена и во сопственост на кинеска компанијаByteDance. Им овозможува на корисниците да креираат и уредуваат видеа од три до 15 секунди или да спојуваат видеа до 60 секунди. Сепак, ова е само кога е снимено во апликацијата - ако прикачувате од друг извор, видеата може да бидат подолги. Платформата е создадена за правење музички видеа, синхронизирање на усни, танцување и шорцеви за комедии, но навистина ви овозможува да правите сè што ви треба и е лесна за користење.

Пристапот до содржината може да биде ограничен на одредено група пријатели или семејство, или во овој случај, само на учениците и наставникот во училницата. Така, учениците и наставниците можат да уживаат во креирањето видеа без загриженост дека ќе бидат прегледани од поширока публика.

Исто така види: Прекрасни написи за студенти: веб-страници и други ресурси

Како може да се користи TikTok во училницата?

Наставниците го користат TikTok како начин за поставување дигитални задачи. Многу корисна карактеристика во училницата, но уште повеќе за далечинско учење и домашни задачи. Овие видеа можат да бидат креирани од поединци или како групни задачи.

Идејата е да се промовира употребата на апликацијата за да се заврши задачата, која ги вклучува учениците на платформа со која можат да се поврзат и ги охрабрува да разберат концепти. Може да се користи за да се поттикне соработка во групни сценарија и да помогне во наставата од колеги до врсници.

Од создавање видеа наместо писмени задачи до правење видеа како дел од презентација – креативните начини за користење на ова платформа се многу. Клучот е наставниците да внимаваатучениците да се уверат дека се фокусирани на задачата додека ги користат нивните уреди.

Еден врвен совет е да бидете сигурни дека функцијата „дует“ е исклучена, за другите да не можат да се потсмеваат на видеото, што е форма на сајбер малтретирање.

Еве неколку одлични предлози за начини за користење на TikTok во училницата и пошироко.

Создадете платформа за цело училиште

Една од најголемите привлечности на TikTok е нејзиниот стил на платформата за социјални медиуми, кој им овозможува на учениците да станат „ инфлуенсери“. Со создавање на група на ниво на училиште, па дури и низ област, таа ги охрабрува учениците да се вклучат во заедницата.

На пример, нека учениците создаваат видеа за претстојните спортски настани, музички и драмски продукции, саеми за наука, танци и други случувања . Ова не само што ги промовира настаните во училиштето, туку може да покаже што прави училиштето на платформа ширум областа. Другите училишта, исто така, можат да добијат и да споделуваат идеи, сето тоа додека ги ангажираат учениците и ја охрабруваат нивната креативност.

Создајте финален проект

Користете TikTok за креирање финален проект им овозможува на учениците да покажат на што работеле, индивидуално или групно. На пример, поделете ги учениците во групи и секој од нив нека преземе улога од типот на филм, од глума и снимање до пишување сценарија и режија. Крајниот резултат може да биде колаборативна продукција која е многу поимпресивна отколку што може да управува еден студентсам.

За инспирација, проверете го #finalproject на TikTok за да видите што веќе правеле другите училишта и ученици од повеќе од еден милион видеа најавени под тој хаштаг. Еве одличен пример подолу:

@kwofie

еве го моето уметничко финале! ##верувај го процесот не знам како да го наречам или нешто друго освен што ми се допаѓа! ##fyp ##tabletop ##artwork ##finalproject ##finals

♬ за добри денови, но сте во бањата на забава - Џастин Хил

Научете лекција со TikTok

TikTok планови за лекции се популарни сега како начин да им се помогне на учениците да се вклучат во и надвор од училницата. За час по историја, како пример, учениците можат да создадат видео клипови од 15 секунди кои накратко ги сумираат клучните научени точки на тема.

Исто така види: Што е Arcademics и како работи за наставници?

Ова им помага на учениците да ги збијат и поедностават своите мисли, правејќи ја лекцијата лесна за паметење. Но, бидејќи тие можат да се споделат, тоа исто така значи дека другите студенти можат да учат од нивните видеа. Кога одите на тема, пред да ја поставите задачата за создавање на овие видеа, може да биде корисно да се репродуцираат некои други примери кои веќе ги создале студенти кои користат TikTok.

Објаснете ги лекциите користејќи TikTok

Наставниците исто така може да го користат TikTok за да создаваат кратки видеа за одредени теми што учениците можат да ги гледаат. Ова е одлично за објаснување на концептите на лекцијата. Можете да креирате кратко и точно видео што може да се гледа повеќе пати за учениците да можат повторно да ги разгледаат упатствата кога работатна задачата.

Овие видеа се исто така одлични за истакнување на клучните точки од лекцијата, како ресурс после часот што учениците можат да го видат од дома за да помогнат да се зајакнат сите поенти на лекцијата. Учениците, исто така, не треба да се одвлекуваат со белешки кога знаат дека овие видеа ќе бидат достапни потоа, што ќе им овозможи повеќе да се концентрираат во моментот за да се асимилираат идеите посвесно.

Еве одличен пример за наставник кој покажува фрагмент од наставник кој работи на прашања подолу:

@lessonswithlewis

Одговори на @mrscannadyasl ##friends ##teacherlife

♬ оригинален звук - lessonswithlewis

Користете TikTok за споредување и контраст на идеите

Со користење на TikTok во училницата, учениците можат да уживаат во апликацијата додека учат. Научете некоја тема, а потоа нека учениците да создадат видеа што ги споредуваат и спротивставуваат на изнесените точки.

Ова им овозможува на информациите да се спуштат, а исто така ќе им дозволите да ги истражат различните страни до поентата. Ова може да доведе до прашања кои ќе им помогнат да истражуваат понатаму и да се осигурат дека разбираат што се учи.

Како да вградите TikTok на веб-страница

TikTok може да биде платформа базирана на паметни телефони, првенствено, но сепак може да се сподели со други медиуми - вклучително и веб-страници. Релативно е лесно да се вгради TikTok за да може да се сподели на веб-локација за да се гледа преку кој било уред.

За да го направите ова, на веб-локација на WordPress или слично, имате три опции: користетеблок уредник, додадете графичка контрола или користете додаток.

За уредувач на блокови, отворете го видеото на TikTok што сакате да го споделите од апликацијата и допрете Сподели, потоа Копирај Врска. Залепете ја оваа врска во вашиот прелистувач и изберете го видеото за да го отворите плеерот. На десната страна е копче Вградување -- изберете го ова, копирајте го кодот и сега залепете го овој код на веб-страницата што ја користите.

За виџети, копирајте ја URL-то на видеото TikTok, одете на WordPress, и одберете Appearance Widgets и иконата „+“, проследено со опцијата TikTok. Залепете ја URL-адресата на видеото во таа област за текст и зачувајте ги промените.

За приклучок, ќе треба да ја активирате оваа функција со одење на WordPress и избирање на опцијата Приклучоци, потоа Додај ново, а потоа довод на WP TikTok. Кликнете на опцијата Инсталирај сега, а потоа Активирај кога ќе бидеш подготвен. Сега можете да отидете на TikTok Feed, потоа Feeds и изберете го копчето „+Feed“. Овде можете да додавате користејќи хаштаг на TikTok. Изберете го видеото и копирајте го видеото, преку иконата „+“ и изборот „краток код“, за да го залепите во вашата објава.

Крајниот резултат треба да изгледа отприлика вака:

@lovemsslater

Детска градинка Јадевте денес и не оставивте трошки mmmkay?

♬ оригинален звук - Simone 💘
  • Најдобри алатки за наставници
  • Нов почетен комплет за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.