Што е Пикточарт и како функционира?

Greg Peters 09-06-2023
Greg Peters

Piktochart е моќна, но лесна за употреба онлајн алатка која им овозможува на секој да креира инфографики и повеќе, од извештаи и слајдови до постери и флаери.

Оваа алатка е создадена да работи дигитално, но може и да биде се користи во печатење бидејќи е наменет за професионална употреба. Ова значи дека квалитетот е висок и е богат со карактеристики, така што добро функционира и во образованието.

Учениците и наставниците можат да ги претворат сувите податоци во графички привлечни, па дури и забавни визуелни слики. Од графикони и графикони до текст, ова ќе додаде графика и ќе ги направи тие информации подостапни.

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за Piktochart.

  • Топ сајтови и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Што е Piktochart?

Piktochart е дел од растечката понуда на дигитални алатки што им овозможува на дури и оние со вештини за графички дизајн да создаваат визуелно впечатливи инфографици. Тоа го прави така што прави сè онлајн со едноставни контроли за употреба и самообјаснувачки карактеристики. Размислете што прават филтрите за фотографии на Instagram за слики каде што претходно ви требаа вештини за Photoshop, само ова важи за сите видови намени.

Piktochart може да биде наменет за возрасни во работата светот кои сакаат да создаваат привлечни презентации, но тоа добро функционира и во училницата. Бидејќи е толку лесен за употреба, тој нуди начин за брзо работење, трансформирањеинформации во привлечна содржина.

Од летоци и постери до графикони и приказни, ова има огромен опсег на функционални опции за избор, а бидејќи е онлајн, секогаш расте и се подобрува. Променете ги сликите, графиките и фонтовите и поставете своја содржина за да создадете персонализирана завршница.

Како функционира Piktochart?

Piktochart започнува со избор на шаблони од кои можете да изберете. Ако не сте подготвени за одреден резултат, тогаш можете брзо да најдете нешто со кое ќе работите и ќе го направите вашиот конечен дизајн многу брзо. Сепак, можете да додадете свои слики, фонтови и повеќе за да добиете многу специфичен краен резултат, доколку тоа е она што ви треба.

Некои примери на понудени шаблони вклучуваат флаер, листа за проверка, објава на социјалните мрежи, презентација и план. Потоа можете да изберете од цела низа слики, фонтови, икони, мапи, графикони, форми, видеа и повеќе за да ги вметнете во проектот.

Голем дел од ова е организирано на начин што го прави пребарувањето многу полесно отколку едноставното лизгање. Предметните делови го прават поинтуитивен, со образование како еден таков дел, но има и луѓе, забава и многу повеќе.

Создавањето графикони е исто така лесно со секој графикон поддржан од мини табела. Тука учениците и наставниците можат да додадат податоци кои потоа автоматски ќе се претворат во визуелно впечатлив излез.

Откако ќе завршат, учениците можатизбра да го зачува ова онлајн или да извезе како PNG или PDF со различни нивоа на квалитет, иако на највисоките им е потребна сметка Pro, но повеќе за тоа подолу.

Кои се најдобрите карактеристики на Piktochart?

Piktochart има некои одлични карактеристики, лесно достапни и оние за верзијата Pro. Една карактеристика што функционира и на двете е можноста за споделување на проектот на социјалните медиуми. Ова може да биде одличен начин да ги внесете студентите во платформата, бидејќи тие можат да ја користат во слободното време, како и за проекти од класата.

Тимските сметки им овозможуваат на учениците да работат заедно на проекти за да научат да работат заеднички, но и како начин да работат од далечина како тим.

Исто така види: Што е Otter.AI? Совети & засилувач; Трикови

A широк избор на материјали е достапен за да им помогне на студентите да научат како најдобро да ја користат услугата Piktochart. Од видеа со упатства, од кои многу се на шпански, до база на знаење со објави на блогови и совети за дизајн - има многу студенти кои можат да пристапат за да се подобрат на свое време.

Pro сметките може да постават специфично брендирање што може да се примени на целото училиште, одделението или поединечни ученици. Боите и фонтовите се дизајнирани специјално за тоа, така што веднаш се препознава и се издвојува од вообичаената содржина направена од шаблон.

Колку чини Piktochart?

Piktochart нуди цени за образование насочени кон професионална употреба и за тимска употреба, сепак, постои и стандардно ниво кое нуди бесплатенсметка.

Исто така види: Најдобар повеќестепен систем на ресурси за поддршка

Бесплатно добивате до пет активни проекти, 100MB простор за прикачување слики, неограничени шаблони, слики, илустрации и икони, неограничени графикони и мапи, плус можност за преземање како PNG.

Одете на нивото Pro со 39,99 долари годишно и добивате 1 GB простор за поставување слики, отстранување воден печат, неограничени визуелни слики, извоз во PDF или PowerPoint, заштита со лозинка, сопствена боја шеми и фонтови, плус визуелни слики организирани во папки.

Надградете ја опцијата Team со 199,95 долари годишно и добивате пет членови на тимот, 1 GB или складирање слики по корисник, безбеден единствен знак SAML -вклучено, приспособени шаблони, споделување на проекти, коментари за визуелните слики на тимот, плус можност за поставување улоги и дозволи.

Најдобри совети и трикови на Piktochart

Создадете прекрасна програма

Креирајте договор за социјалните медиуми

Користете листа на вештини

  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.