Што е ReadWorks и како функционира?

Greg Peters 12-07-2023
Greg Peters

ReadWorks е алатка за читање со разбирање која е базирана на веб и нуди истражувачки текстови со кои студентите можат да работат. Од клучно значење, тој оди подалеку од само нудење читање и вклучува и проценки.

ReadWorks содржи многу различни типови текстови, од пасуси до написи до целосни е-книги. Веб-страницата е дизајнирана да помогне во поддршката на напредокот во читањето и, како таква, има филтри за да се олесни правилното дистрибуирање на работата. Исто така, нуди паметни функции за да им помогне на учениците да напредуваат со стручно туркање до границата на нивните способности.

ReadWorks е базирана на наука и користи когнитивно истражување, како и содржина усогласена со стандарди за да им помогне на учениците со нивното разбирање за читање и задржување. Сето ова доаѓа од непрофитна организација која ја користат повеќе од пет милиони едукатори и 30 милиони студенти.

Така е и ReadWorks за вас и вашата училница?

  • Најдобри алатки за наставници

Што е ReadWorks?

ReadWorks е научно истражена збирка на материјали за читање и алатки за разбирање за помош учениците учат, а едукаторите ефективно предаваат.

ReadWorks континуирано проучува како различните методи влијаат на читањето со разбирање и го применува тоа учење на она што го нуди. Следствено, тој има развиено различни видови на читање, од неговата понуда за член на денот до чекори, сите дизајнирани да им помогнат на учениците да напредуваат над нивните природниниво.

Достапни се многу ресурси, така што се исплати работата да ја дистрибуираат воспитувачите за да им помогнат на учениците да го најдат вистинското ниво за нив. Вклучувањето на алатките за оценување им овозможува на наставниците да работат со и да ги следат учениците за да можат да продолжат да напредуваат со соодветна брзина.

Како функционира ReadWorks?

ReadWorks е бесплатен за користење и обезбедува моќен платформа која се состои од ресурси за читање, алатки за оценување и лесно споделување за да им се овозможи на наставниците да постават работа за употреба во класот и дома.

Текстовите доаѓаат во фикција и нефикција и се движат од пасуси до е-книги. Корисно, воспитувачите можат да им доделат одредени делови на учениците заедно со прашања за оценување за да го следат читањето. Ова потоа може да се сподели со помош на врска или код на класа, на пример преку Google Classroom, преку е-пошта или кој било друг метод.

Откако ќе се создаде класа, наставниците може да ги менуваат задачите, како и прашањата усогласени со стандардите . Овие доаѓаат во формат на краток одговор, но исто така и во повеќекратен избор, кој автоматски може да се оценува по завршувањето.

Исто така види: Што е Quizlet и како можам да предавам со него?

Можно е да се оценуваат учениците, да се понудат главни моменти на делови, да се даваат директни повратни информации и да се следи напредокот со помош на контролната табла. Повеќе за овие алатки подолу.

Кои се најдобрите функции на ReadWorks?

ReadWorks е комплетна алатка за задачи и оценување што доаѓа со контролна табла за наставници која овозможува следење на напредокот на учениците игрупи.

При доделување на работа, постои избор на филтри кои им овозможуваат на наставниците да пребаруваат текстови по ниво на одделение, тема, тип на содржина, тип на активност, ниво на лексили и повеќе.

Типот на содржина се распаѓа на некои корисни специјални понуди. StepReads нуди помалку сложена верзија на оригинални пасуси кои го задржуваат целиот интегритет на вокабуларот, знаењето и должината, само додека го прилагодуваат за да им овозможи пристап на учениците кои можеби сè уште не можат да читаат на ниво на тоа одделение.

Article-A-Day е уште една посебна карактеристика која обезбедува 10-минутна дневна рутина за да помогне „драматично“ да се зголеми знаењето во заднината, издржливоста на читањето и вокабуларот за учениците.

Металите прашања се корисни бидејќи тие се текст- засновани прашања со експлицитни и инференцијални типови за да помогнат да се изгради подлабоко ниво на разбирање.

Корисниците исто така имаат пристап до помошник за вокабулар, можност за спарување текстови, дел за проучување книги, е-книги со помош на слики и алатки за студенти кои овозможи манипулација со големината на текстот, преглед на поделен екран, истакнување, прибележување и друго.

Колку чини ReadWorks?

ReadWorks е целосно бесплатен за користење и не нема реклами или следење.

Исто така види: Најдобри бесплатни сајтови и апликации за социјално-емоционално учење

Кога се регистрирате, ве охрабруваат да донирате како еднократна такса или месечен износ, но не мора ако не сакате . Подеднакво, можете да почнете да го користите ова и потоа да извршите плаќање какодонација кога сметаш дека ти помогнала.

Најдобрите совети и трикови на ReadWorks

Добиј родители

Родителите нека создадат сметки исто така за да можат доделете им читање на нивните деца за дополнително да им помогнете да учат бидејќи ученикот веќе ќе ја знае платформата од работата со неа на час.

Одете секојдневно

Користете ја статијата-А -Денска карактеристика за да се изгради регуларност на читањето во животот на вашите ученици. Направете го тоа на час или доделете го за дома.

Користете аудио

Искористете ја функцијата за аудио нарација за да им помогнете на учениците да пробаат попредизвикувачки опции за читање додека се водени.

  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.