Google Slides: 4 најдобри бесплатни и лесни алатки за аудио снимање

Greg Peters 15-07-2023
Greg Peters

Можноста за додавање аудио на Google Slides е една од најбараните функции многу години. Ако сте ја прочитале нашата рецензија на Google Classroom и сега ја користите, Слајдовите се многу корисна алатка за додавање. Бидејќи сме креативни, во минатото работевме околу ова ограничување со вградување видеа на YouTube во Слајдови или користејќи алатка како што е Screencastify за да снимате видео од Слајдови додека зборувате. Иако тие решенија сè уште имаат свое место, прекрасно е што сега имаме опција да додаваме аудио директно на слајд.

Да можете да додавате аудио на Google Slides може да се користи на многу начини во училиште:

 • Раскажување слајдшоу
 • Читање приказна
 • Изработка на наставна презентација
 • Обезбедување говорна повратна информација за пишувањето
 • Да се ​​објасни ученикот решение
 • Давање насоки за проект HyperSlides
 • И многу повеќе

Добијте ги најновите вести за edtech доставени до вашето сандаче овде:

Единствената голема болка која сè уште останува е вистинското снимање на аудиото. Гледате, иако сега можеме да додадеме аудио на слајдшоу на Google, нема едноставно вградено копче за снимање. Наместо тоа, треба да го снимите звукот одделно со друга програма, потоа да го зачувате во Drive и потоа да го додадете на слајд.

Така што го отвора големото прашање: Кои се некои лесни начини за снимање аудио? Кога го користам мојот Windows PC, можам да користам бесплатна програма какокако Аудасити. Учениците често ќе користат Chromebook, па ни требаат некои веб-базирани опции.

Ќе разгледаме четири одлични, бесплатни опции за снимање аудио директно во вашиот веб-прелистувач, а потоа како да го додадете тоа аудио во Google Slides.

 • Како да користам Google Classroom?
 • Преглед на Google Classroom
 • Chromebooks во образованието: Сè што треба да знаете

1 . ChromeMP3 рекордер од HablaCloud

Првата алатка што ќе ја разгледаме е далеку наједноставната од купот: веб-апликацијата „ChromeMP3 Recorder“ од HablaCloud. Меѓутоа, оваа алатка е веб-апликација, а не веб-локација, што значи дека работи само на Chromebook, а не на други компјутери како што се компјутери или Mac.

Сепак, ако сте на Chromebook, ова е фантастично лесна алатка за користење. Еве како функционира:

Исто така види: Најдобри 3Д принтери за училишта
 • Прво, инсталирајте ја веб-апликацијата „ChromeMP3 Recorder“. Може да ја добиете врската на веб-продавницата на Chrome на страницата на HablaCloud.
 • Откако ќе се инсталира веб-апликацијата, можете да ја отворите од стартерот на апликацијата Chromebook кога е потребно.
 • Кога ќе се отвори апликацијата , едноставно кликнете на црвеното копче „Снимај“ за да започнете со снимање.

  Можете да кликнете на копчето „Пауза“ доколку е потребно за време на снимањето.

 • Кога ќе завршите, кликнете на копчето „Стоп“.
 • Апликацијата сега ќе ве праша каде сакате да ја зачувате MP3-датотеката на вашиот Google Drive. Можете исто така да ја именувате датотеката во овој момент за полесно да ја најдете подоцна.

Тоа е тоа!Оваа алатка не нуди други опции за уредување. Само едноставен начин секој да снима и зачувува аудио на Chromebook.

2. Онлајн диктафон

Ако сакате друга алатка која е исто толку едноставна, но работи на Chromebook, компјутери и Mac, тогаш можете да ја користите веб-локацијата „Онлајн диктафон“ .

Ако не сум на Chromebook, оваа алатка е обично моето „оди на“ за секогаш кога треба да снимам брзо аудио на интернет. Еве како функционира:

 • Одете на страницата на OnlineVoiceRecorder.
 • Кликнете на копчето за микрофон за да започнете со снимање.
 • Забелешка: ќе треба да му дадете дозвола за да го користите вашиот микрофон првиот пат кога ја користите страницата.
 • Кликнете на копчето „Стоп“ кога ќе завршите.
 • Сега ќе добиете екран каде што можете да го прегледате вашето гласовно снимање.

  Доколку е потребно, можете да го скратите почетокот и крајот на аудиото за да го отстраните дополнителниот мртов простор.

 • Кога ќе завршите, кликнете на „Зачувај“.
 • МП3-датотеката ќе се преземе на вашиот уред!

Забелешка: ако користите Chromebook, можете да ја зачувате датотеката директно на вашиот Google Drive со менување на опцијата „Преземања“ во поставките за Chromebook.

3. Прекрасен уредувач на аудио

Исто така види: Што е Гимкит и како може да се користи за настава? Совети и трикови

Следната алатка за снимање аудио онлајн е „Прекрасен уредувач на аудио“. Оваа алатка е разумно лесна за користење, но нуди дополнителни функции за уредување. Ако ви треба само да снимите малку едноставно аудио, ова може да биде повеќе опции отколку што ви требаатно би било корисно доколку планирате да направите некоја монтажа на снимката потоа. Еве како функционира:

 • Стартирајте ја алатката во Beautiful Audio Editor.
 • Кликнете на копчето „Снимај“ на дното на екранот за да започнете со снимање.

  Забелешка: Вие ќе треба да му дадете дозвола да го користи вашиот микрофон првиот пат кога ќе ја користите страницата.

 • Кликнете на копчето „Стоп“ кога ќе завршите.
 • Вашата снимена песна сега ќе биде додадена на уредникот.
 • Можете да ја повлечете главата за репродукција назад на почеток и да го притиснете копчето за репродукција за да ја прегледате вашата снимка.
 • Ако треба да скратите некое од аудиото, ќе треба да користете ги копчињата „Split Section“ и „Remove Section“ во горната лента со алатки.
 • Кога сте задоволни со аудиото, можете да кликнете на копчето „Преземи како MP3“ за да генерирате врска за зачувување на датотеката до вашиот уред.

Забелешка: ако користите Chromebook, можете да ја зачувате датотеката директно на вашиот Google Drive со менување на опцијата „Преземања“ во поставките за Chromebook.

Уредувањето за оваа алатка ја вклучува опцијата за промена на брзината на звукот, комбинирање на повеќе песни, намалување на јачината во и надвор и многу повеќе. Можете да добиете детални насоки со кликнување на опцијата од менито „Помош“.

4. TwistedWave

Ако ви требаат уште повеќе фенси алатки за уредување, друга опција за снимање аудио е „TwistedWave“. Бесплатната верзија на оваа алатка ви овозможува да снимате до 5 минути одеднаш. Еве како еработи:

 • Одете на веб-локацијата на TwistedWave.
 • Кликнете на „Нов документ“ за да креирате нова датотека.
 • Кликнете на црвеното копче „Снимај“ за да започнете снимање.
 • Забелешка: ќе треба да му дадете дозвола да го користи вашиот микрофон првиот пат кога ќе ја користите страницата.
 • Кликнете на копчето „Стоп“ кога ќе завршите.
 • Вашата снимена песна сега ќе биде додадена на уредувачот.
 • Можете да кликнете на почетокот на вашиот клип и да го притиснете копчето „Play“ за да ја прегледате вашата снимка.
 • Ако треба да скратите некоја од аудиото, можете да кликнете и влечете со глувчето за да го изберете делот од кој сакате да се ослободите, а потоа притиснете го копчето „Избриши“.

  Кога сте задоволни со аудиото, можете да го преземете со мое кликнување " Датотека“, потоа „Преземи“.

 • Уште подобро, за да ја зачувате директно на вашиот Google Drive, можете да кликнете на „Датотека“, потоа „Зачувај на Google Drive“. TwistedWave ќе побара од вас да се најавите со вашата сметка на Google и да дадете дозвола.

Оваа алатка обезбедува и други функции покрај едноставното уредување. Во менито „Ефекти“ ќе најдете алатки за зголемување или намалување на јачината на звукот, бледнее во и надвор, додавање тишина, менување на звукот, менување на јачината и брзината и многу повеќе.

Додавање аудио на Google Slides

Сега кога сте го снимиле вашето аудио со една од алатките опишани погоре, можете да го додадете тој аудио на Google Slides. За да го направите ова, две работи мора да важат за снимките:

 1. Аудиодатотеките мора да бидат во вашатаGoogle Drive, па ако сте зачувале на друго место, како што е папката „Преземања“ на вашиот компјутер, ќе треба да ги поставите датотеките на вашиот Диск. За лесен пристап и за да помогнете во следниот чекор, треба да ги ставите сите датотеки во папка во Drive.
 2. Следно, аудиодатотеките треба да се споделат за да може секој што има врска да ги репродуцира. Ова може да се направи датотека по датотека, но многу е полесно едноставно да се сменат дозволите за споделување за целата папка што ги содржи снимките.

Со завршените чекори, можете да додадете аудио од вашиот Google Drive на Google Slides како што следува:

 • Со отворено слајдшоу на Google, кликнете „Вметни“ во горната лента со мени.
 • Изберете „Аудио“ од паѓачкото мени.
 • Ова ќе го отвори екранот „Вметни аудио“, каде што можете да ги пребарувате или пребарувате аудиодатотеките зачувани на вашиот Google Drive.
 • Изберете ја датотеката што ја сакате и потоа кликнете на „Избери“ за да вметнете го во вашиот слајд.

Откако аудио датотеката ќе биде додадена на вашиот слајд, можете да уредувате неколку опции за неа, вклучувајќи јачина на звук, автоматско репродукција и циклус. Еве како:

 • Кликнете на иконата за аудио датотека за да ја изберете.
 • Потоа кликнете на копчето „Опции за форматирање“ во горната лента со алатки.
 • Конечно кликнете на „ Аудио репродукција" на страничниот панел што се отвора.
 • Овде можете да ги приспособите поставките како што се:
 • Започнете со репродукција „On click“ или „Automatically“
 • Поставете ја јачината на звукот ниво"
 • "Loop audio" ако сакатеда продолжи да се репродуцира откако ќе заврши
 • И „Стоп при промена на слајд“ ако сакате аудиото да заврши (или да продолжи) кога корисникот ќе се пресели на следниот слајд.

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.