Најдобри бесплатни социјални мрежи/медиумски страници за образование

Greg Peters 11-07-2023
Greg Peters

Социјалните медиуми и апликациите се природни за образование. Со оглед на тоа што студентите денес се дигитални домородци и запознаени со деталите за овие популарни платформи, на едукаторите им е добро советувано внимателно да ги вклучат во училницата и во наставата од далечина. За среќа, повеќето сајтови и апликации за социјални медиуми вклучуваат контроли за ограничување на потенцијално проблематичните карактеристики што имаат тенденција да го одвлечат вниманието од учењето.

Овие страници за социјално вмрежување/медиуми се бесплатни, лесни за користење и нудат богати можности за едукаторите и студентите да се вмрежуваат, создаваат, споделуваат и учат едни со други.

Исто така види: Најдобри комплети за кодирање за училишта

Brainly

Забавна социјална мрежа преку која учениците поставуваат и/или одговараат прашања во 21 тема, вклучувајќи математика, историја, биологија, јазици и друго. Учениците заработуваат поени со одговарање на прашања, оценување коментари или заблагодарување на другите студенти. Бесплатната основна сметка овозможува неограничени прашања и бесплатен пристап (со реклами). Достапни се сметките на родителите и бесплатните наставници, а одговорите се потврдени од експерти.

Edublog

Бесплатна страница за блогирање на Wordpress која им овозможува на наставниците да креираат лични блогови и блогови во училницата. Чекор-по-чекор водичот на Edublog им помага на корисниците да ги совладаат техничките и педагошките карактеристики.

Litpick

Одлична бесплатна страница посветена на промовирање на читањето, Litpick ги поврзува читателите со книги и рецензии соодветни на возраста. Децата можат да читаат рецензии за книги од своите врсници или да пишуваат нивнисопствени, додека наставниците можат да формираат онлајн клубови за книги и групи за читање. Сајт што не може да се пропушти за едукатори.

TikTok

Релативно новодојденец на сцената на социјалните мрежи, TikTok експлодира во популарност, со повеќе од две милијарди преземања ширум светот. Апликацијата за создавање музички видеа е бесплатна, лесна за употреба и позната на повеќето студенти. Наставниците лесно можат да создадат приватна група во училница за споделување забавни и едукативни видео проекти и задачи.

ClassHook

Донесете интересни и едукативни филмски и телевизиски клипови во вашата училница со ClassHook. Наставниците може да ги пребаруваат проверените клипови по оценка, должина, серија, стандарди и вулгарности (не можете да го изберете омилениот вулгарности, но можете да ги проверите сите вулгарности). Откако ќе го изберете, додајте прашања и поттикнувања на клиповите за да ги поттикнете децата да размислуваат и дискутираат. Бесплатната основна сметка дозволува 20 клипови месечно.

Edmodo

Добро позната, воспоставена заедница на социјалните медиуми, Edmodo обезбедува бесплатни и безбедни социјални медиуми и LMS платформа со многу корисен пакет алатки за умереност. Наставниците поставуваат часови, ги повикуваат учениците и родителите да се придружат, а потоа споделуваат задачи, квизови и мултимедијални содржини. Форумите за дискусија преку Интернет им овозможуваат на децата да коментираат, да нудат повратни информации за работата на другите и да споделуваат идеи.

edWeb

Популарна веб-локација за професионално учење и соработка, EdWeb ја обезбедува својатамилиони членови со најновите вебинари, најдобри практики и истражувања за образованието што ги исполнуваат условите за сертификати, додека мноштвото форуми во заедницата се фокусираат на различни теми од учење во 21 век до кодирање и роботика.

Flipgrid

Flipgrid е асинхрона алатка за видео дискусија дизајнирана за виртуелно учење. Наставниците објавуваат видеа со теми, а учениците креираат свои видео одговори користејќи го софтверот Flipgrid. Оригиналниот пост плус сите одговори може да се гледаат и коментираат, создавајќи енергичен форум за дискусија и учење.

Фејсбук

Најистакнатата страница за социјални медиуми во светот, Фејсбук е едноставен и бесплатен начин за едукаторите да се поврзат со своите врсници, да бидат во тек со најновото образование вести и прашања и споделувајте идеи за лекции и наставни програми.

ISTE заедница

Меѓународното друштво за технологија & засилувач; Форумите на образовната заедница се одличен начин за едукаторите да ги споделат своите идеи и предизвици за технологијата, дигиталното граѓанство, онлајн учењето, STEAM и други врвни теми.

TED-Ed

Исто така види: Виртуелни лаборатории: Дисекција на дождовни црви

Богат ресурс за бесплатни едукативни видеа, TED-Ed нуди многу повеќе, вклучувајќи однапред изработени планови за часови и можност за наставниците да креираат, приспособуваат и споделуваат свои планови за видео часови. Има дури и страница со активности за часови за следење на напредокот на учениците.

Твитер

Сите знаат заТвитер. Но, дали знаевте дека оваа суперпопуларна страница за социјално вмрежување може да се користи за образование? Користете го Twitter за да ги научите децата за дигитално државјанство или комбинирајте го со апликации од трети страни за да ја проширите неговата функционалност. Хеш-ознаките како што се #edchat, #edtech и #elearning ќе ги водат корисниците на образованието до релевантни твитови. Твитер е исто така лесен начин да останете поврзани со вашите колеги едукатори и со врвните образовни проблеми на денот.

MinecraftEdu

Прославената онлајн игра Minecraft нуди едукативно издание дизајнирано да ги вклучи децата во учење базирано на игри. Лекциите поврзани со STEM можат да бидат индивидуални или колаборативни и да се фокусираат на вештините за решавање проблеми што ќе им бидат потребни на учениците во секоја фаза од нивниот живот. Упатствата, таблите за дискусија и режимот во училница го прават ова одлично место и за наставниците!

Инстаграм

Оваа позната страница за социјално вмрежување е актуелна во последно време, и не во позитивно светло. Сепак, популарноста на Инстаграм го прави природен за настава. Создадете приватна сметка во училница и користете ја за да ги прикажете идеите за часовите и работата на учениците, да комуницирате со децата и нивните семејства и да дејствувате како центар за позитивно засилување. Платформата е широко користена од наставниците за да ги споделат своите најдобри проекти и концепти во училницата.

TeachersConnect

Бесплатна мрежна страница од наставници, за наставници, која има модериранифоруми во заедницата со теми вклучувајќи кариери, писменост, ментална благосостојба за воспитувачите и многу повеќе. Основачот на TeacherConnect Дејв Мејерс одржува активно присуство на форумите.

  • Образование комуникација: Најдобри бесплатни страници & засилувач; Апликации
  • Најдобри бесплатни сајтови, лекции и активности за дигитално државјанство
  • Најдобри бесплатни страници и софтвер за уредување слики

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.