Најдобри бесплатни страници со QR код за наставници

Greg Peters 15-06-2023
Greg Peters

QR-кодовите се класа на лесни за читање бар-кодови што може да се читаат од камерата на вашиот телефон за да се генерираат врски. Овие можат да бидат одличен начин за лесно дистрибуирање документи, квизови, анкети, мултимедијални врски и секакви материјали.

Иако QR-кодовите се широко достапни повеќе од една деценија, тие забележаа пораст на популарноста во последниве години, појавувајќи се насекаде, од вашиот локален ресторан до ТВ реклами и, се разбира, во училницата.

Како што ќе ви каже секој наставник, многу ученици сакаат да ги користат своите телефони на часовите. Користењето на QR технологијата може да им помогне на едукаторите да им овозможат на учениците да ги држат своите телефони во рака, а истовремено да ги насочат кон важен едукативен материјал.

Можете и да ги натерате учениците да креираат свои QR кодови за да стекнат технолошки вештини додека ја споделуваат својата работа со вас и со соучениците.

Еве некои од најдобрите бесплатни сајтови за генерирање врски со QR код за настава.

qrcode-monkey

Овој бесплатен генератор на QR код им овозможува на корисниците прилагодете ја бојата и стилот на дизајнот на нивните QR кодови. Поамбициозните корисници, исто така, можат да поставуваат логоа и слики кои ќе бидат вградени како дел од нивниот QR-код. Кодот што се генерира може да се зачува како датотека .PDF, .PNG, .EPS или .SVG.

Flowcode

Друг бесплатен и лесен за- користете генератор на динамичен QR код, Flowcode бара од корисниците да се регистрираат преку нивната е-пошта или Facebook. Иако ова додава чекор на процесот, наГенерираниот QR-код потоа се испраќа по е-пошта до корисникот, што е многу погодно.

Adobe Code Generator

Гигантот за графика и мултимедија Adobe нуди бесплатен QR генератор кој им дава на корисниците можност да ја изберат бојата и стилот на нивниот QR-код. Не можете да поставите своја сопствена слика или лого и можеби нема да можете да станете толку фенси како со некои други генератори на QR-кодови, но одземениот формат на овој генератор на QR-код го прави уште попријатен за корисникот и побрзо да генерира QR код.

Canva

Генераторот на QR код на Canva е исто така бесплатен и лесен за користење. Генераторот на Canva QR код има многу опции за прилагодување и е совршен за наставниците кои сакаат да бидат креативни со QR-кодовите што ги создаваат за или со своите ученици.

Google Chrome

Google Chrome влезе во играта QR Code, што го олеснува генерирањето QR кодови директно од вашиот прелистувач Chrome и споделување документи, веб-страници, формулари, итн. Кликнете на иконата за споделување (закривена стрелка во кутија) во десната рака на лентата за адреси/Omni лентата и генерирањето на QR-код ќе биде една од опциите за споделување.

QR код за Windows

Оваа бесплатна апликација им овозможува на корисниците на Windows да генерираат QR кодови од нивните компјутери и мобилни уреди. Достапен е за Android, iOS и macOS M1. За да го најдете, побарајте „CODEX QR“ на Play Store/App Store.

Генератор на QR код

Бесплатен илесен за употреба, генератор на QR код го исполнува своето име. За да креирате QR-код користејќи ја услугата, едноставно одете на веб-локацијата, пуштете ја вашата врска или датотека и кликнете за да го генерирате вашиот QR-код - не е потребна регистрација. Можете да го приспособите изгледот на вашиот QR-код со логоа и слики ако одлучите да се регистрирате за услугата на страницата. Генераторот на QR код има и водич со предлози за тоа како наставниците можат да ги користат QR-кодовите во училницата.

QR Tiger

Бесплатната верзија на овој генератор QR е едноставна за користење и ви овозможува да поставите слика или лого во QR-кодот што го генерирате без потреба да го креирате сметка. Едноставно копирајте ја и залепете ја саканата URL-адреса, а потоа кликнете „генерирај QR-код“. Додавањето лого е исто така лесно и може да се направи директно од почетната страница. Ако се претплатите на QR Tiger, можете да креирате динамични QR-кодови кои ви дозволуваат да ги следите податоците за времето и локацијата кога се скенира QR-кодот, што може да биде корисно за наставниците кои сакаат да следат дали учениците користат одреден ресурс.

За QR-код

Создадете приспособливи бесплатни QR-кодови за моменти со оваа страница. Можете да го прилагодите изгледот и чувството на вашиот код со избирање на неговата боја, дизајн и рамка (кутијата околу QR-кодот). Веб-страницата, исто така, нуди шаблони за генерирање QR-кодови што водат директно до состаноци на Zoom, покани за календар или најавувања на WiFi мрежа, така што има многу опции за едукаторите даОдбери од.

Free-qr-code.net

Исто така види: Што е гребење и како функционира?

Уште една бесплатна локација за генерирање QR-код што одговара на нејзиното име, Free-qr-code.net им овозможува на корисниците да креираат QR кодови на брз и лесен начин. Веб-страницата има и неколку приспособливи елементи како што е опцијата за додавање лого и избор на боја, плус неколку шаблони за дизајн на QR код.

Исто така види: Шаблон за гениј час во вашето училиште или училница

Go QR Me

Бесплатната верзија на оваа страница ви овозможува да креирате брзи QR кодови за сите ваши првични потреби. Меѓутоа, ако сакате да го однесете вашиот QR-код чекор понатаму и да креирате динамични QR-кодови, ќе треба да се претплатите. Динамичките QR-кодови имаат функции како што се следење податоци и можност за испраќање на постоечки QR-кодови на нови URL-адреси, одлична карактеристика за едукатор кој сака да ги користи истите печатени материјали, но да ги ажурира ресурсите за класа.

  • Најдобри бесплатни страници и софтвер за уредување слики
  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.