Што е Слидо за образование? Најдобри совети и трикови

Greg Peters 17-10-2023
Greg Peters

Slido е онлајн интерактивна платформа за анкети и прашања која им овозможува на наставниците директно да комуницираат со класата, и во собата и на интернет.

Од прашања со повеќекратен избор до облаци со зборови, има многу опции за да се овозможи собирање на индивидуални мислења на ниво на целата класа. Тоа го прави ова алатка и за предавање и за собирање повратни информации за процесите на часовите и разбирањето во рамките на предметите.

Slido е корисна алатка која помага да се вклучат инаку потивки ученици во часот, така што сите мислења се слушаат рамномерно. Достапен е и широк спектар на содржини поднесени од корисниците, што овозможува брзо поставување задачи и инспирација за интерактивни идеи.

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за Slido за наставници и ученици.

  • Топ страници и апликации за математика за време на учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Што е Slido?

Slido е платформа за гласање во неговото јадро. Тој е базиран на интернет, така што може лесно да се пристапи преку веб-прелистувач на речиси секој уред. Тоа им овозможува на наставниците да прават анкети и да спроведуваат прашања и прашања низ класа или годишна група, било во просторијата или на интернет од далечина.

Исто така види: Што е Fanschool и како може да се користи за настава? Совети

Делот за прашања од платформата им овозможува на учениците да поднесуваат прашања, а другите да гласаат позитивно, така што часот може да комуницира со презентација, во живо. Ова е идеално за водење на дискусијата за да бидете сигурни дека сите разбираат што се учи.

Slido е достапен како додаток за Google Slides, Microsoft PowerPoint и други алатки, така што можете да ја користите платформата за гласање токму таму од вашата презентација на класот .

Наставниците можат да го користат Slido за анкети во живо, но и за изведување квизови на часовите кои можат да бидат забавни, а истовремено и информативни. Потоа, сите податоци може да се соберат преку делот за аналитика, што овозможува појасна слика за тоа што е потребно за идните лекции.

Од помагање на учениците со проблеми до проширување на областите за кои класот покажува интерес, Slido може да им помогне на наставниците и учениците да работат поблиску, дури и кога се во различни простории.

Видовите анкети вклучуваат повеќекратен избор, облак со зборови, скали за оценување и кратки одговори, сите со време за да се задржи должината на сесијата до наставникот.

Како функционира Slido?

Slido работи како самостојна платформа која може да се најави и да се користи во веб-прелистувач. Работи на повеќето десктоп и лаптоп машини, како и на мобилни уреди, така што студентите можат да комуницираат во реално време преку нивните сопствени телефони, таблети и лаптопи.

Претставувачите можат да изберат да ги сокријат резултатите што доаѓаат, дозволувајќи им на учениците да одвојте време да размислите за нивниот одговор без да бидете под влијание на одговорите на другите.

Исто така види: Алатки и апликации за образование на Google

Slido може да се користи како додаток, дозволувајќи им на наставниците да спроведуваат анкети во живо во рамките на презентацијата. Тоа може да значи создавање на еден од нула, можеби да прашате aпрашање за тема за да се види дали е разбрана. Или може да се избере од списокот на веќе креирани прашања од други корисници на Slido.

Кои се најдобрите карактеристики на Slido?

Анкетите на Slido се Разбран е одличен начин да се дознае за студентите, од чување на безбедност на интернет до проверка на предмет кој е покриен. Употребата на тајмер, поставен од наставникот, е корисен начин да се чуваат овие отскокнувања од наставата концизни.

Способноста учениците да поднесуваат прашања е навистина корисна. Ова овозможува гласање позитивно за да може да биде јасно дали одредено прашање доаѓа од повеќе од еден студент - идеално кога се обидувате да запознаете нови идеи и да процените како тие се прифатени.

Наставниците можат да ги уредуваат прашањата на учениците како корисен начин за појаснување на правописот и граматиката, во живо за класот или поединецот.

За наставниците, достапна е широка база на податоци со видеа за насоки за да помогне во користењето на платформата и смислете идеи за анкети и прашања.

Анкетите може да се користат повеќе од еднаш во различни групи. Ова се прави со правење копија и потоа испраќање на новиот код за покана до другата група, што ќе ви овозможи да ги одделите одговорите.

Колку чини Slido?

Се нуди Slido за образование по сопствен опсег на цени. Ова започнува со бесплатна опција, наречена Основни , која добива до 100 учесници, неограничени прашања и одговори и три анкети понастан.

Нивото Engage се наплаќа по 6 долари месечно и добивате 500 учесници, неограничени анкети и квизови, основни опции за приватност и извоз на податоци.

Следно е нивото Професионално со 10 долари месечно, кое нуди 1.000 учесници, умереност на прашања, тимска соработка, напредни опции за приватност и брендирање.

На највисоко ниво е Институцијата пакет од 60 долари месечно, што ви дава сè во опцијата Професионално плус до 5.000 учесници, пет кориснички сметки, ДЗС, професионално вклучување и обезбедување на корисници.

Која опција ви треба, има 30 -Дневна гаранција за враќање на парите што ви овозможува да се обидете пред да се обврзете.

Слизирајте ги најдобрите совети и трикови

Отворете ја дебатата со играње

Внимавајте на анонимните

Користете го Slido надвор од часот

  • Топ страници и апликации за математика за време на учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.