Што е Panopto и како може да се користи за настава? Совети и трикови

Greg Peters 08-07-2023
Greg Peters

Panopto е алатка за снимање, организирање и споделување видео која е специјално дизајнирана за образовни цели. Тоа го прави одличен за употреба во училницата, како и за учење од далечина.

Panopto е изграден да се интегрира со LMS системи, како и со алатки за видео конференции, што овозможува да се интегрира ова со вашето тековно поставување.

Од снимање презентации и веб-емисии до користење на повеќе камери и правење дигитални белешки, ова има многу функции освен едноставното снимање видео. Тоа е начин наставниците, администраторите и учениците подобро да го користат видеото како начин за јасно да ги пренесат идеите.

Значи, ако Панопто ја постави видео платформата за вашите потреби?

  • Што е Quizlet и како можам да учам со него?
  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Што е Panopto?

Panopto е дигитална видео платформа која работи и за снимање и споделување видеа и доводи во живо. Ова го прави корисен начин да им се понуди на учениците спакувана содржина, но и да ја превртуваат училницата за искуство за учење и во просторијата и -- за оние кои не можат да бидат таму -- и за учење од далечина, во живо или со нивно темпо.

Panopto користи паметни алгоритми за пакување видео содржини за да може да се пристапи дури и од побавни интернет конекции, што го прави широко достапен. Корисно, може да имате повеќе агли на камерата и доводи воедно видео, овозможувајќи презентација на слајдови или квиз да се интегрира во лекција.

Бидејќи Panopto е специфичен за образованието, приватноста е голем дел од фокусот, така што едукаторите можат безбедно да снимаат и споделуваат, уверени во знаењето дека која било содржина ќе ја гледаат само оние со кои би требало да се сподели.

Како функционира Panopto?

Panopto може да се користи на компјутер, паметен телефон или таблет и работи со користење на камера на уредот. Сепак, може да се додадат и други доводи, овозможувајќи повеќе видео агли, на пример. Видеото може да се сними на еден уред, да речеме паметен телефон, но потоа да се сподели со помош на облакот -- овозможувајќи истото да се гледа на други уреди, како што се личните гаџети на учениците, на пример.

Откако ќе имате сметка и сте најавени, тоа е едноставен случај да ја поставите камерата што ви треба, било да е тоа за пренос во живо или снимање, на пример. Тоа може да значи PowerPoint презентација, довод на веб-камера и/или камера во училница, сите како посебни објекти во едно видео.

Преземањето и инсталирањето на посветените клиенти за Mac, PC, iOS и Android може да помогне во снимањето во систем кој е едноставен за користење и го олеснува зачувувањето и пристапот до складиштето.

Видеата може да се гледаат во живо, користејќи врска за споделување, или може да се гледаат подоцна од библиотеката во која тезите се зачувани и индексирани за лесно пристап подолгорочно. Овие можат да се интегрираат со различни LMSопциите, што го прави безбедниот пристап супер едноставен за студентите.

Кои се најдобрите функции на Panopto?

Панопто се однесува на повеќекратните доводи, така што крајниот резултат на видеото може да биде супер богато медиумско искуство. Од користење веб-камера до разговор со студенти до споделување камера за документи за да се спроведе експеримент на далечина, сето тоа додека поминува низ слајдови од презентација, Panopto може да го направи тоа. Ова го прави одличен начин да се спакува лекција, идеален за учење од далечина, но исто така и за идна употреба.

Веб-емитувањето е одлично со користење на оваа услуга од кодирањето и споделувањето на доводот, или храни, е директно напред. Откако ќе го поставите за прв пат, може да го направи споделувањето на вашиот клас или снимање лекции толку едноставно што ќе сакате да го правите редовно. Идеален е за да им се обезбеди на учениците пристап до место каде што можат да стигнат до сè што пропуштиле на часовите или сакаат повторно да го посетат на свое време.

Пронаоѓањето видео во библиотеката е фантастично бидејќи пребарувачот е оптимизиран за оваа задача. Тоа не значи пребарување само по наслов на видеото, туку според било што. Од зборови напишани во презентации до зборови изговорени во видеото, можете едноставно да го напишете и брзо да го најдете она што ви треба. Повторно, одлично за студенти кои повторно посетуваат клас или одредена предметна област.

Сè се интегрира со мноштво LMS опции и повеќе, вклучително и апликацијата Google (да, вклучително и Google Classroom ), Active Directory, oAuth,и SAML. Видеата може да се споделат и преку YouTube, доколку тоа е полесно и подостапно како опција.

Исто така види: Што е MIT App Inventor и како функционира?

Колку чини Panopto?

Panopto има избор на ценовни планови специјално приспособени за образование.

Panopto Basic е бесплатно ниво, кое ви дава можност да креирате, управувате и споделувате видеа на барање со пет часа простор за складирање видео и 100 часа стриминг месечно.

Panopto Pro , со 14,99 $/месец , ви го добива горенаведеното плус 50 часа складирање и неограничен пренос на видео.

Panopto Enterprise , адаптивно наплаќана, е наменета за институциите и ги нуди сите горенаведени, но со приспособливи опции за складирање.

Најдобри совети и трикови за Panopto

Видео задачи

Исто така види: Што е Swift Playgrounds и како може да се користи за учење?

Интегрирајте ја просторијата

Користете камера за документи за да прикажете експеримент или вежба, во живо, додека разговарате на часот за тоа што се случува -- идеално е и зачувано за подоцнежен пристап.

Преземете тестови

Додајте во други апликации, како што е Quizlet , за да извршите тестирање додека лекцијата напредува за да видите како добро, информациите се интегрираат -- особено важно кога работите од далечина.

  • Што е Quizlet и како можам да учам со него?
  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.