Што е Microsoft Sway и како може да се користи за предавање?

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters

Microsoft Sway е алтернатива на компанијата за PowerPoint како алатка за презентација која опфаќа соработка. Како таков, ова е моќен систем за наставниците и учениците што може да го користат во училницата и пошироко.

Идејата зад Sway е да понуди супер едноставно поставување што му овозможува на секого да креира презентации на слајдови. Ова го прави добро и за помладите ученици и за наставниците за презентирање во класот или преку интернет.

Благодарение на онлајн природата на оваа алатка, има многу богата медиумска интеграција, овозможувајќи многу визуелно привлечна содржина да се вградат. Користењето на ова во соработка, на пример во студентска група, е опција и за настава и за дома.

Па дали Sway е следната алатка за презентација за вашата училница?

Што е Microsoft Sway?

Microsoft Sway најосновно е алатка за презентација. Користи слајдови за да создаде тек на приказна што може да се претстави на класа или поединец, или да се прелистува од гледачот со свое темпо. Тоа го прави идеален за презентации во класот, како и за учење дома.

Sway се интегрира со пакетот Microsoft Office за да може лесно да се користи во училиштата кои веќе работат на платформата Microsoft Office, ставајќи на располагање уште една креативна алатка. Но, за оние кои не плаќаат, нема да биде важно бидејќи ова сега е бесплатно достапно за сите.

Благодарение на употребата на шаблони итуторијали лесно е да се започне, дури и за оние помалку технички способни луѓе. Исто така, многу е едноставно да се соработува со онлајн складирање и споделување базирано на врски достапни како стандард.

Како функционира Microsoft Sway?

Microsoft Sway е онлајн базиран во пакетот Office за да можете да се најавите и користете ја алатката од прелистувач. Достапно е и бесплатно, така што секој може да се упати на веб-локацијата и да започне да ја користи оваа алатка без дури и да треба да креирате сметка.

Како таква, ова е достапно на многу уреди, вклучувајќи лаптопи, паметни телефони и таблети. Бидејќи складирањето може да биде и онлајн, како и локално, учениците можат да започнат проект на училишен компјутер и да продолжат да работат на него користејќи свој уред кога се дома.

Sway користи шаблони, можно е да започнете веднаш на многу лесен за употреба начин. Изберете го шаблонот и потоа треба само да додадете текст и медиум по потреба во дадените места. Можете исто така да направите измени за да го персонализирате повеќе, но не е потребна покомплексна функционалност.

Постои дел од јазичето на врвот со Приказна на едно, во кој можете да уредувате и додавате текст и медиуми. Картичката Дизајн ви овозможува да прегледате како изгледа крајниот резултат, во живо, додека работите - многу корисна опција за студентите кои сакаат да ги видат резултатите додека играат со оваа алатка.

Штом ќе се изгради презентација, таму е копче за споделување вогорниот десен дел што овозможува креирање на врска со URL, така што споделувањето е супер едноставно. Другите потоа можат да ја посетат таа врска и да го видат слајдшоуто од кој било уред што го користат.

Кои се најдобрите карактеристики на Microsoft Sway?

Microsoft Sway е многу едноставен за користење што го прави одличен дури и за вкупно почетници. Споделувањето е дигитално, што е лесно, а има и опција за извоз во Word или PDF формат, што го прави процесот уште поробустен.

Корисно, ова може да се сподели дигитално со одредени луѓе или групи или со секој кој ја испратил врската. Лицето што споделува може да одлучи дали другите едноставно ја гледаат презентацијата или дали можат да имаат опција и да ја уредуваат - корисно за создавање на заеднички проект на кој групи студенти можат да работат заедно.

Таа опција за копче за споделување може да се избере и како споделена. Ова значи дека наставникот може да создаде шаблон, потоа да го дуплира и да им дозволи на учениците да го споделат. Учениците потоа можат да направат поправки по потреба, можеби да внесат научен проект со графикони и графикони, пред да споделат со другите во нивната работна група за да го додадат својот придонес.

Исто така види: Најдобри бесплатни сајтови и апликации за социјално-емоционално учење

Фотографиите може да се додадат во купови што може да се постават да се користи како повлекување, да се прелистува изборот или да биде статичен кога се гледа строго како галерија. Достапна е и опцијата за менување на начинот на навигација на презентацијата, вертикално или хоризонтално - идеално ако ги таргетирате екраните на паметните телефониили лаптопи, на пример.

Може лесно да се увезат многу богати медиуми, од користење на веб-слики, GIF и видеа до повлекување зачувана содржина од OneDrive што е складирана во облак. Исто така, лесно е да се постават врски во текстот, така што секој што ја гледа презентацијата може да дознае повеќе по потреба од извори од трети страни.

Колку чини Microsoft Sway?

Microsoft Sway е достапен како бесплатно за користење онлајн преку веб-прелистувач, така што секој може да го користи на повеќето уреди без да плати ништо, па дури и да се регистрира со лични податоци како што е адреса на е-пошта.

Алатката е исто така достапна на iOS и Windows 11 во формат на апликација, кој исто така е бесплатен.

За секој кој веќе го користи пакетот Microsoft Office, ќе има повеќе достапни опции во однос на административните контроли. Но, сепак, не е потребно плаќање за да се извлече максимумот од оваа корисна алатка за презентација базирана на интернет.

Најдобри совети и трикови на Microsoft Sway

Извештај за лабораторија

Исто така види: Преглед на производот: LabQuest 2

Учениците нека користат Sway за да презентираат лабораториски извештај, индивидуално или групно, во кој создаваат графикони и графикони за да ги прикажат своите наоди на визуелно впечатлив начин.

Претставете назад

Поставете задача за презентација на поединци или групи и нека го презентираат на часот или дигитално да го споделат она што го нашле за да научат да ја користат алатката, а другите да учат од она што се создавање.

Портфолио

Користете го ова визуелноангажирана алатка како начин за градење портфолија за учениците, било како наставник или како што го прават самите ученици. Ова може да биде место со целата нивна работа за годината, лесно да се гледа и споделува од едно место.

  • Што е Padlet и како функционира?
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.