Што е Oodlu и како работи? Најдобри совети и трикови

Greg Peters 07-06-2023
Greg Peters

Oodlu е платформа за учење која користи игри за да им помогне да ги едуцираат учениците на забавен и привлечен начин.

Игрите може да се персонализираат или креираат од наставниците за специфичен исход од учењето што сè уште го користи играњето како дел од интеракцијата. Платформата работи за кој било предмет и ги опфаќа повеќето јазици, овозможувајќи широка употреба.

Исто така види: Што е Otter.AI? Совети & засилувач; Трикови

Бидејќи Oodlu нуди и аналитика за повратни информации за наставниците, таа обезбедува начин да се види како учениците напредуваат на краток и долг рок, така што наставата може да се приспособат поефективно за да му помогнат на секој ученик. Фактот дека игрите се навистина забавни е само супер бонус.

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете во овој преглед на Oodlu.

  • Топ Сајтови и апликации за математика за време на учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Што е Oodlu?

Oodlu е платформа за игри која е базирана на интернет. Поконкретно, тоа е образовна алатка која може да ја користат наставниците за да им помогнат на учениците да учат додека играат. Сето тоа ја прави оваа одлична опција за учениците кои не го сфаќаат толку добро традиционалното учење и би можеле да имаат корист од пристапот на гејмификација.

Игрите, кои следат прашања и одговори, се дизајнирани да помогнат да се зајакне учењето, така што дека учениците можат поефективно да работат. Многу игри за учење се достапни на интернет, но оваа компанија смета дека може да биде подобро ако ги креираат наставниците, па затоа им дава алатки за самотоа.

Платформата работи за сите возрасни групи. Ако ученикот може да работи уред и има основно разбирање за механиката на играта, тој може да игра и да учи. Способноста за читање е прилично важна за прашањата и одговорите помеѓу игрите.

На интернет, до ова може да се пристапи од лаптопи, Chromebook и десктоп компјутери, но исто така е во форма на апликација на уредите iOS и Android. Ова значи дека учениците можат да работат на предизвиците засновани на игри на час или од дома кога сакаат. Тоа го прави добар начин да се работи надвор од часовите, но и да се вклучат студенти кои учат од далечина.

Како функционира Oodlu?

Започнете со креирање сметка и најавување, што ќе ви дозволуваат веднаш да креирате комплети прашања.

Изберете прашања од претходно пополнети списоци кои доаѓаат во неколку стилови, вклучувајќи секвенција, флеш карти, зборови што недостасуваат, пополнете го празното и повеќекратен избор, за да наведете неколку.

Откако ќе се заврши банката со прашања, потоа можете да изберете Play за да ја изберете играта во која тие ќе се појавуваат - или да им дозволите на учениците да изберат. Играта потоа се појавува помеѓу некои од прашањата за да ги забавува учениците, но да не им го одвлекува вниманието, бидејќи тие се ограничени на неколку минути. Играта се појавува по случаен избор, откако ќе се појави механизам за избор на среќно или тажно лице - ова не е поврзано со точноста на прашањето.

Ако е одговорено прашањенеправилно од учениците се бара да се обидат повторно и не можат да продолжат додека не биде точно. Можно е наставниците да внесат текст за повратни информации во овој момент за да им помогнат на учениците да избегнат мака.

Откако ќе заврши, играта може да се сподели преку едноставна врска директно, преку е-пошта или да се смести во класна група како што е Google Classroom, на пример. При првата посета, студентите ќе треба да се пријават, што е брз и лесен процес, најдобро да се прави како група во класата кога прво ќе го пробате ова. Автоматското пријавување за студенти е опција, но тоа е врвна карактеристика.

Кои се најдобрите карактеристики на Oodlu?

Oodlu не само што нуди огромен избор на однапред напишани прашања за различни на предмети, но нуди и повратни информации. Наставниците се способни да ја разгледаат аналитиката на играта за да видат како ученикот или класот успеал. Ова обезбедува начин на прв поглед да се одредат сите области во кои групата се бори, идеален за планирање на часовите во иднина.

Способноста да се доделуваат игри на класа или за поединци, или подгрупи, е убав додаток. Ова овозможува приспособување на квизовите за да одговараат на сите во класот на нивото на кое се, а со тоа ќе им помогне на целиот напредок додека сеуште уживаат во совршено предизвикувачкиот процес.

Учениците можат да ја изберат играта што сакаат да се појави помеѓу прашањата . Ова им дава слобода на избор да го променат типот на играта во зависност од тоа што сакаат, како се чувствуваат тој ден,или можеби дури и да го избалансираат типот на предметот за нив.

Основната аналитика им овозможува на наставниците да видат колкав процент од прашањата што учениците одговориле точно првпат. За подетална аналитика, потребна е премиум сметка. Повеќе за тоа подолу.

Колку чини Oodlu?

Цените на Oodlu се поделени на два вида: Стандард и Плус.

Oodlu Standard е бесплатен да користите и ви дава многу функции, вклучувајќи формативни проценки, три типа прашања, пребарување прашања, прашања креирани од студенти, избор од пет игри, табли на ученици, можност за креирање студентски групи и управување со нив, следење на севкупните постигања, и пристап до форум за наставници.

Опцијата Oodlu Plus е базирана на цитати, од 9,99 $ месечно, што ви го дава горенаведеното плус можност за користење до 17 типови прашања, вештачка интелигенција -напојувани предлози, масовно креирање прашања, можност за додавање слики, текст, аудио и слајдови, пребарување и спојување прашања, пребарување дупликат прашања, лесно организирање прашања, сумативни проценки, над 24 игри за играње, избор на игри за ученици, Quickfire (игра на цело одделение предводена од наставникот) и вградување на игри на веб-страници.

Имате и неограничени студентски групи со неограничени студенти, можност за увезување студенти, автоматско креирање студентски сметки, печатење табли на водачи, доделување значки, управување со награди и додавање други наставници во групата.Плус, има напредна аналитика за детално следење на постигањата на учениците и преземање на тие податоци.

Исто така види: Најдобри прстенести светла за далечинско учење 2022 година

Има уште! Добивате и алатки за фоника, пристап до API, белешка за белешки, врвна поддршка, голем попуст и алатки за управување на ниво на училиште.

Одлу најдобри совети и трикови

Раскинете го

По завршувањето на сесијата, организирајте форум на кој учениците ќе можат да зборуваат за игрите што ги играше. Ова поттикнува дискусија (обично возбудена), која често завршува со говор заснован на прашања во просторијата за подобро учење.

Наградете ги игрите

Знак надвор со игра

  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.