5 Mindfulness апликации и веб-страници за K-12

Greg Peters 24-10-2023
Greg Peters

Со долготрајните ефекти на глобалната пандемија, заедно со огромен број случаи на граѓански немири, студентите од К-12 поминаа многу низ изминатите две години. Додека академското учење е во сржта на наставата, ние како наставници мораме да се фокусираме и на социјално-емоционалните потреби и благосостојбата на учениците.

Еден начин да се реши ова е да им се понуди на студентите можности да се вклучат во практики за внимателност. Според Mindful.org , „Внимателноста е основната човечка способност да бидеме целосно присутни, свесни за тоа каде сме и што правиме, а не премногу реактивни или преоптоварени од она што се случува околу нас“.

Еве пет апликации и веб-страници за внимателност за учениците и наставниците од К-12.

1: DreamyKid

Dreamy Kid нуди сеопфатна платформа на алатки за внимание и посредување за ученици на возраст од 3-17. До содржината на Dreamy Kid може да се пристапи преку веб-прелистувач, како и преку мобилна апликација. Еден од уникатните аспекти на Dreamy Kids се различните категории на понуди кои се движат од поддршка на ADD, ADHD и анксиозност, до лековити активности и водени патувања за тинејџери. За наставниците кои сакаат да го вклучат Dreamy Kid во нивната училница, достапна е образовна програма .

2: Смирено

Апликацијата Calm нуди робустен пакет на онлајн ресурси за свесност фокусирани на управување со стресот, издржливост и грижа за себе. Една единствена карактеристика на Спокојот што е релевантназа учениците од К-12 е ресурсот 30 дена на внимателност во училницата . Вклучени се прашања за размислување, скрипти и многу активности за внимателност. Дури и ако не сте запознаени со стратегиите за внимателност, постои Водич за самогрижа за наставници . Водичот за грижа за себе вклучува мирни совети, слики, објави на блогови, календари за планирање и линкови до видеа.

Исто така види: Edpuzzle План за час за средно училиште

3: Дишете, размислувате, правете со сусам

Приспособена кон помладите ученици, Sesame Street ја нуди апликацијата „Диши, размислувај, прави со сусам“, која е дизајнирана да им помогне на децата да се ослободат од стресот. Во рамките на апликацијата, се нудат различни сценарија со видео клипови низ кои се движат учениците. Дополнителни ресурси и игри може да се пристапат откако ученикот ќе ја заврши предусловната активност. Активностите се нудат и на англиски и на шпански.

4: Headspace

Платформата Headspace нуди серија ресурси и активности за спиење, медитација и внимание. Едукаторите се добредојдени во Headspace и се поддржани преку бесплатен пристап за наставниците К-12 и помошниот персонал во САД, ОК, Канада и Австралија. Достапни се ресурси за тоа како да се грижите за себе како наставник, како и алатки за внимателност за вашите ученици. Ако сакате да навлезете подлабоко во одредени теми, категориите вклучуваат: медијација; спиј и разбуди се; стрес и анксиозност; и движење и здрав живот.

5: НасмеанаMind

Smiling Mind е непрофитна организација со седиште во Австралија која нуди апликација за внимателност развиена од едукатори и психолози. Апликацијата има стратегии кои ја поддржуваат социјалната и емоционалната благосостојба на учениците и нуди серија стратегии и техники специјално дизајнирани за деца. Наставниците и родителите можат да нарачаат и пакети за нега . Исто така, ако сте едукатор во Австралија, има дополнителни можности за професионален развој заедно со ресурси за домородните јазици .

Овие апликации и веб-страници за внимателност може да поддржат хуманизирање на образовните искуства додека им помагаат на учениците да се справат со тековната криза за ментално здравје. Бидејќи студентите се навидум секогаш ангажирани на технолошки уреди, воведувањето практики за внимателност, медитација и де-стрес преку употреба на edtech алатки може да обезбеди патека за студентите да размислуваат за себе, да ја центрираат смиреноста и да станат помалку преоптоварени со другите еколошки сили кои влијаат на нив. .

Исто така види: Што е Edpuzzle и како функционира?
  • SEL за едукатори: 4 најдобри практики
  • Поранешниот американски поет лауреат Хуан Фелипе Херера: Користење на поезијата за поддршка на SEL

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.