Што е Google Classroom?

Greg Peters 13-07-2023
Greg Peters

Ако Google Classroom е нов за вас, тогаш ве чека задоволство бидејќи ова е многу моќен, но релативно лесен за користење ресурс. Многу полесно го прави дигитализирањето на часовите за учење во наставата, како и за онлајн учењето.

Бидејќи ова е напојувано од Google, постојано се ажурира со нови функции и ресурси за да го олесни користењето за наставниците. Веќе имате пристап до многу алатки кои се бесплатни за употреба , кои можат да помогнат наставата да биде подобра, поедноставна и пофлексибилна.

За да бидеме јасни, ова не е LMS (Систем за управување со учењето), како што е таблата, сепак, може да работи слично, дозволувајќи им на наставниците да споделуваат материјали со учениците, да поставуваат задачи, да вршат презентации и многу повеќе, сето тоа од едно место кое функционира на опсег на уреди.

Читајте за да дознаете сè што треба да знаете за Google Classroom.

  • Преглед на Google Classroom
  • 5 начини да спречите мамење на вашиот квиз на Google Forms
  • 6 совети за предавање со Google Meet

Што е Google Classroom?

Google Classroom е пакет онлајн алатки кои им овозможуваат на наставниците да поставуваат задачи, да им достават работа од учениците, да обележуваат и да враќаат оценети трудови. Создаден е како начин да се елиминира хартијата на часовите и да се овозможи дигитално учење. Првично беше планирано да се користи со лаптопи во училиштата, како што се Chromebook, со цел да им се овозможи на наставникот иучениците поефикасно да споделуваат информации и задачи.

Како што повеќе училишта преминаа кон онлајн учење, Google Classroom доби многу поширока употреба бидејќи наставниците брзо спроведуваат настава без хартија. Classrooms работи со Google Docs, Sheets, Slides, Sites, Earth, Calendar и Gmail и може да се дополни со Google Hangouts или Meet за настава во живо лице в лице или прашања.

Со кои уреди работи Google Classroom?

Бидејќи Google Classroom е базиран на интернет, можете да му пристапите во некоја форма од речиси секој уред со веб-прелистувач. Обработката се врши главно на крајот на Google, така што дури и постарите уреди можат да се справат со повеќето ресурси на Google.

Постојат апликации специфични за уреди како што се iOS и Android, а работи и на Mac, компјутер и Chromebook. Голема предност на Google е што на повеќето уреди е можно да се работи офлајн, прикачување кога ќе се најде врска.

Сето ова им овозможува на наставниците и учениците да користат Google Classroom бидејќи можат да се поврзат со него преку кој било личен уред.

Што чини Google Classroom?

Google Classroom е бесплатен за користење. Сите апликации што работат со услугата се веќе бесплатни алатки за користење на Google, а Classroom едноставно го конгломерира сето тоа на централизирано место.

Образовната институција ќе треба да се регистрира за услугата за да додадете ги сите негови ученици и наставници.Ова е за да се осигури дека безбедноста е колку што е можно построга за да нема пристап до информациите или до вклучените студенти од надворешни лица.

Исто така види: Што е Canva и како работи? Совети & засилувач; Трикови

Google не скенира ниту еден од податоците, ниту ги користи за рекламирање. Нема реклами во Google Classroom или платформата Google Workspace for Education воопшто.

Во поширокиот екосистем на Google, каде што се наоѓа Classroom, има пакети што можат да понудат предности со плаќање. Пакетот Стандарден Google Workspace for Education се наплаќа од 4$ по ученик годишно, кој добива безбедносен центар, напредно управување со уреди и апликации, извоз на евиденција на Gmail и Classroom за анализа и повеќе .

Пакетот Надградба на наставата и учењето се наплаќа по 4$ по лиценца месечно, што ви овозможува состаноци со најмногу 250 учесници, како и пренос во живо до до 10.000 гледачи кои користат Google Meet, плус функции како што се прашања и одговори, анкети и друго. Добивате и додаток Classroom за директно интегрирање на алатките и содржината. Има неограничени извештаи за оригиналност за проверка на плагијат и друго.

Задачи на Google Classroom

Google Classroom има многу опции, но, уште поважно, може дозволете им на наставниците да направат повеќе за да им помогнат да ги едуцираат учениците од далечина или во хибридни поставки. Наставникот може да поставува задачи и потоа да прикачува документи кои објаснуваат што е потребно за завршување, а исто така обезбедува дополнителниинформации и место каде што студентите навистина можат да работат.

Бидејќи учениците добиваат известување преку е-пошта кога се чека задача, многу е лесно да се одржи распоред без наставникот да мора постојано да контактира со учениците. Бидејќи овие задачи може да се назначат пред време и да се постават да излегуваат кога наставникот сака, тоа овозможува напредно планирање на часовите и пофлексибилно управување со времето.

Исто така види: Што е Tynker и како работи? Најдобри совети и трикови

Кога задачата ќе заврши, ученикот може да ја врати за наставникот да оцени. Наставниците потоа можат да обезбедат прибелешки и повратни информации за ученикот.

Google Classroom, исто така, дозволува извоз на оценки во студентски информативен систем (SIS) што го олеснува користењето автоматски на ниво на училиште.

Гугл нуди функција за извештај за оригиналност што им овозможува на наставниците да извршат проверка на други поднесоци на ученици од истото училиште. Одличен начин да се избегне плагијат.

Најави за Google Classroom

Наставниците можат да даваат соопштенија што се објавуваат до целото одделение. Овие можат да се појават на почетниот екран на Google Classroom каде што учениците ќе ги видат следниот пат кога ќе се логираат. Пораката може да се испрати и како е-пошта, така што секој ќе ја добие во одредено време. Или може да се испрати до поединци на кои конкретно се однесува.

На огласот може да се додадат повеќе богати медиуми со прилози од YouTube и Google Drive.

Било коенајавата може да се постави или да остане како изјава за огласна табла или може да се прилагоди за да овозможи двонасочна комуникација од учениците.

Дали треба да добијам Google Classroom?

Ако сте задолжени за предавање на кое било ниво и сте подготвени да донесете одлука за алатките за онлајн настава, тогаш Google Classroom дефинитивно вреди да се размисли. Иако ова не е замена за LMS, тоа е навистина одлична алатка за преземање на основите на наставата на интернет.

Училницата е супер лесна за учење, едноставна за користење и работи на многу уреди - сето тоа бесплатно. Ова значи дека нема трошоци за одржување бидејќи нема потреба од тим за управување со ИТ да го поддржува овој систем. Исто така, автоматски ве информира за напредокот и промените на Google на услугата.

Дознајте сè што треба да знаете читајќи ја нашата преглед на Google Classroom .

  • 4 бесплатни и лесни алатки за аудио снимање за Google Slides
  • Google Tools and Activities for Music Education
  • Google Tools and Activities за уметничко образование
  • 20 прекрасни додатоци за Google Docs
  • Создавајте групни задачи во Google Classroom
  • Совети за чистење на училницата на Google на крајот на годината

За да ги споделите вашите повратни информации и идеи за овој напис, размислете да се придружите на нашата Техника и засилувач ; Учење онлајн заедница .

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.