Што е IXL и како работи?

Greg Peters 17-08-2023
Greg Peters

Платформата IXL е персонализиран дигитален простор за учење што ја покрива наставната програма К-12 и ја користат повеќе од 14 милиони студенти. Со над 9.000 вештини во математика, уметности на англиски јазик, наука, општествени студии и шпански, тоа е многу сеопфатна услуга.

Со користење на база на наставна програма, активна аналитика, дијагностика во реално време и индивидуализирано водство, на едукаторите им се даваат алатките за да им помогнат на учениците да насочат специфични цели за учење. Така, може да се користи за поддршка на персонализирани планови за учење.

„Искуството за извонредно учење“, како што е опишано, досега одговорило на повеќе од 115 милијарди прашања ширум светот. Можете дури и да видите бројач на овој број на веб-локацијата IXL, кој се зголемува со скоро 1.000 прашања во секунда.

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за IXL.

  • Стратегии за оценување на учениците од далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Што е IXL?

IXL , во својата најосновна, е насочена алатка за учење. Тој нуди искуства за студентите, приспособени на нивната возрасна група по специфичен предмет и тема. Со нудење аналитика и препораки, тој може да помогне во поддршката на наставата и учењето со многу фокусиран исход.

IXL е базиран на веб, но има и апликации за iOS, Android, Kindle Fire и Chrome. Без оглед на начинот на кој ќе стигнете до него, се опфатени скоро сите заеднички основни државни стандарди (CCSS).за К-12, плус некои научни стандарди од следната генерација (NGSS) за одделение 2 до 8.

Иако има многу лекции специфични за средно училиште, во форма на игра, исто така имате пристап до игри што се фокусираат и на основите.

И математичката и јазичната уметност опфаќаат пред-К до 12 одделение. Математичката страна нуди равенки, графикони и споредби на фракции, додека јазичната работа се фокусира на граматичките и вокабуларните вештини.

Исто така види: Како да поставите прстенест светло за далечинско учење

Науката и социјалните студии покриваат теми од 2 до 8 одделение, додека шпанскиот нуди учење на ниво 1.

Како функционира IXL?

IXL работи нудејќи вештини што студентите ги практикуваат, еден по еден, заработувајќи им поени и ленти кога ќе добијат точни прашања. Откако ќе се соберат 100 поени за одредена вештина, им се доделува печат во нивната виртуелна книга. Откако ќе се совладаат повеќе вештини, тие можат да заработат виртуелни награди. Целта SmartScore, како што е познато, им помага на учениците да бидат фокусирани и да работат кон целта.

SmartScore се прилагодува врз основа на тешкотии, така што не е обесхрабрувачки да се направи нешто погрешно, туку е приспособливо за да му помогне на секој ученик да напредува кон следниот ниво на тежина им одговара.

Достапни се многу опции за вежбање и вежбање за да се овозможи независна работа, што го прави ова одлична опција за учење од далечина и заснована на домашни задачи школување. Бидејќи IXL нуди многу повратни информации, можно е да им се помогне на учениците да се подобратмногу брзо со специфична, насочена обука.

Наставниците можат да им препорачаат или да доделат специфични вештини на учениците. Им се дава шифра што можат да ја внесат, а потоа се одведени на тие вештини. Пред да започнат, учениците можат да изберат „учи со пример“ за да видат како функционира вештината, покажувајќи им како да решат проблем. Потоа можат да почнат да вежбаат со свое темпо. SmartScore секогаш може да се гледа надесно, горе-долу додека се внесуваат точни и погрешни одговори.

Кои се најдобрите карактеристики на IXL?

IXL е паметен, така што може да научи на што треба да работи студентот и да понуди нови искуства за да одговараат на нивните потреби. Вградената дијагностика во реално време ги проценува учениците на длабоко ниво за да го одреди нивното точно ниво на познавање на кој било предмет. Ова потоа создава персонализиран акционен план што може да се користи за да го води секој ученик за да работи на најдобриот можен пат за раст.

Ако заглавите за време на вештината, можно е да се движите до дното каде што се другите вештини наведени, што може да помогне да се изгради знаење и разбирање за ученикот да може подобро да ја преземе вештината што е при рака.

Препораките функционираат како начин да се соберат вештини кои можат да помогнат да се пополнат празни места во кои учениците би можеле да имаат корист од проширувањето на нивните знаења и вештини. Ова е одличен начин да се работи со помош на апликацијата, каде било и во секое време, за да им се помогне на учениците да учат самостојно додека се уште се фокусирани наЦели специфични за наставната програма.

Аналитиката од сите овие податоци специфични за ученикот може да ги користат наставниците, јасно поставени, за да им помогнат да видат каде треба да се фокусираат учениците. Ова им покажува и на родителите и на наставниците каде ученикот има проблеми и колку се подготвени да ги исполнат стандардите за учење. За наставниците, постојат и класни и поединечни извештаи кои вклучуваат анализа на ставки, употреба и проблематични места.

Колку чини IXL?

Цените за IXL се многу различни во зависност од тоа што се работи бараше. Подолу се дадени цени по семејство, меѓутоа, децата, училиштата и областите може да аплицираат за одредена понуда што може да претставува заштеда.

Исто така види: Што е Baamboozle и како може да се користи за настава?

За членството за еден предмет се наплаќа 9,95$ по месец , или 79 долари годишно.

Одете на комбо пакетот , со математика и јазични уметности, и ќе плаќате 15,95 $ месечно, или 129 $ годишно.

Сите вклучени основни предмети , со математички јазични уметности, наука и социјални студии, чинат 19,95 долари месечно или 159 долари годишно.

Изберете конкретна училница пакет и ќе чини од 299$ годишно , што ќе се зголемува во зависност од тоа колку предмети користите.

IXL најдобри совети и трикови

Прескокнете ниво

Користете Classroom

Бидејќи системот се интегрира со Google Classroom, ова може да биде одличен начин за споделување специфични области за подобрување базирани на вештини.

Предложете вештина

Наставниците можатсподелете специфична вештина, која можеби нема автоматски да биде доделена, со цел да се насочи како студент во област за која тие сметаат дека може да биде од корист.

  • Стратегии за оценување на учениците од далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.