Што е GPT-4? Што треба да знаат едукаторите за следното поглавје на ChatGPT

Greg Peters 05-06-2023
Greg Peters

GPT-4, најнапредната верзија на чет-ботот на OpenAI, кој привлекува наслови, беше претставен на 14 март и сега го напојува ChatGPT Plus и другите апликации.

Бесплатната верзија на ChatGPT со која сите ни се запознавме откако беше објавена во ноември користи GPT-3.5, а откако експериментирав со двете верзии на апликацијата, јасно ми е дека тоа е сосема нова игра со топки со потенцијално значајни импликации за мене како едукатор и за моите колеги во училниците низ целиот свет.

Исто така види: Најдобри активности и лекции за Денот на мајката

Еве што треба да знаете за GPT-4.

Што е GPT-4?

GPT-4 е најновата и најмоќната верзија на големиот јазичен модел на OpenAI. Сега се користи за напојување на ChatGPT Plus и е интегриран во други образовни апликации, вклучително и новиот асистент за настава Khanmigo на Khan Academy, кој е пилотиран од избрани студенти и едукатори на Кан академијата. GPT-4 исто така се користи од Duolingo за неговата највисока опција за претплата .

GPT-4 е многу понапреден од GPT-3.5, кој првично го напојуваше ChatGPT и продолжува да ја извршува бесплатната верзија на апликацијата. На пример, GPT-4 може да анализира слики и да направи график врз основа на дадените податоци или да одговори на поединечни прашања во работниот лист. Исто така, може да положи правосуден испит и да се претстави во највисокиот процентил на SAT, GRE и други тестови за оценување.

Исто така види: Како да ги научите учениците од К-12 преку тангенцијално учење

GPT-4 е исто така помалку склон кон „халуцинации“ - неточни изјави - јазикПознато е дека моделите стануваат жртви на. Покрај тоа, има напредна способност за пишување код.

Во еден мал пример за тоа што GPT-може да направи, го замолив да создаде план за лекција за да ја научи техниката на новинарство со превртена пирамида за основен нов факултетски курс за пишување. Ова е тема што ја учам, и за само неколку секунди генерира план за лекција на кој би било лесно да се изгради. Исто така, произведе квиз од 10 прашања на оваа тема. Колку и да е модрично моето его да кажам, овие материјали беа веројатно исто толку добри како она што ми требаше часови да го составам во минатото.

Како GPT-4 се споредува со оригиналната верзија на ChatGPT

Сал Кан, основач на Академијата Кан, неодамна ми кажа дека GPT-4 има можности од следното ниво од типот „научна фантастика“. „GPT-3.5 навистина не може да води разговор“, рече Кан. „Ако студентот рече: „Еј, кажи ми го одговорот“ со GPT-3.5, дури и ако му кажеш да не го кажува одговорот, тој сепак ќе го даде одговорот. Она што можеме да го направиме 4 е нешто како „Добар обид. Изгледа дека можеби сте згрешиле кога ги распределиле тие два негатива, зошто не го повторите?' Или, „Можете ли да го објасните вашето размислување, бидејќи мислам дека можеби сте направиле грешка?“

Кога станува збор за способноста на GPT-4 да генерира текст, неговите предности во однос на GPT-3.5 се веднаш јасни. Оригиналната верзија на ChatGPT понекогаш може да создаде зачудувачки реални реченици, но тоа епишувањето се чувствуваше само умешно отколку вешто. На пример, кога им назначив на дипломирани студенти во јануари да читаат песна напишана од ChatGPT без да им кажам, никој од нив не се посомневаше дека тоа е дело генерирана од вештачка интелигенција. И покрај тоа, во најголем дел моите студенти не беа многу импресионирани од квалитетот на песните што ги произведуваше. Нивната пресуда, со која се согласувам, беше дека тие се доволно добри за да се произведат од човечко производство, сепак, ChatGPT не беше доволно добар за да се натпреварува со „вистински“ поет.

Од друга страна, GPT-4 создава подобра поезија и исто така е способен да произведува подолго, пореално пишување. На пример, ги прашав двете верзии „Напиши песна за радоста на предавањето“.

Бесплатната GPT-3.5 верзија на првата строфа на ChatGPT е:

Да се ​​учи значи да се сее семето на знаењето,

Да ги осветлиме умовите на оние кои се на факултет.

Подарок е да го споделиме она што го научивме,

да гледаме како љубопитноста на нашите студенти гори.

Тоа е е непријатна и очигледна во римувањето, но сепак некако импресивна за компјутер.

Верзијата GPT-4 на првата строфа на ChatGPT е:

Во свето блескави сали и училници,

Таму каде што желните умови прелетуваат чудесно,

Радоста од поучувањето оживува,

Како што семето на знаење почнува да напредува.

Сè уште жилав, но значително пософистициран, како студент кој напорно се труди да ја добие целата оваа поетска работа, дури и ако сесè уште доаѓа кратко.

Како добивате GPT-4 и ChatGPT Plus?

За да се претплатите на ChagGPT Plus, создадов сметка со Open.AI . За да го направите ова, кликнете на опцијата „Try ChatGPT“ во средината на страницата. Потоа ќе треба да наведете адреса на е-пошта и да потврдите дека имате над 18 години. После тоа, ќе имате можност да се надградите на Chat GPT Plus на левото мени со избирање „Надгради во плус“ на левиот агол.

Ќе мора да дадете информации за кредитната картичка бидејќи ChatGPT Plus чини 20 долари месечно.

Кои се импликациите за воспитувачите?

Образовната заедница ќе треба да го реши ова прашање во наредните месеци. Во моментов е очигледно дека потенцијалните придобивки за воспитувачите и студентите се значајни како што е потенцијалот за плагијат, мамење и други етички сомнителни практики. На пример, ако GPT-4 може точно и правично да ја оцени работата на вашиот ученик, дали треба да дозволите?

Помалку очигледни прашања за капиталот исто така има многу. Сите алатки кои моментално користат GPT-4 за кои знам дека бараат значителни надоместоци за претплата по корисник. Додека развивачите на вештачка интелигенција се надеваат дека ќе ги намалат оперативните трошоци, генерирањето на компјутерската моќ неопходна за ракување со овие алатки во моментов е скапо. Ова лесно може да резултира со нов дигитален јаз околу вештачката интелигенција.

Како едукатори, треба да ги користиме нашите гласови за да помогнеме да се осигураме дека GPT-4 и друга технологија за вештачка интелигенција сесе користи одговорно и етички. Во минатото видовме дека тоа нема да се случи автоматски, па затоа е време да започнеме да ја обликуваме иднината на тоа како изгледа вештачката интелигенција во образованието. Треба самите да го напишеме сценариото, а не да дозволиме GPt-4 или друга вештачка интелигенција да го направи тоа наместо нас.

  • Што е Google Bard? Натпреварувачот на ChatGPT им објасни на едукаторите
  • Како да се спречи изневерувањето со ChatGPT
  • Што е Khanmigo? Алатката за учење GPT-4 објаснета од Сал Кан

За да ги споделите вашите повратни информации и идеи за овој напис, размислете да се придружите на нашата Tech & Учење онлајн заедница .

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.