Пристап во секое време / каде било со дигитални шкафчиња

Greg Peters 04-06-2023
Greg Peters

Студентите сакаат да ги користат нашите безжични и мобилни компјутери. Способноста да пишувате, истражувате или креирате проекти насекаде во кампусот е огромна предност за учење за нашите студенти. Нашето претходно решение за клиент-сервер им овозможи на нашите студенти да се логираат на кој било компјутер и да ги проследат сите датотеки до нивните прсти. Ова беше одлично, ако учениците сакаа да работат само на училиште.

Еден ден, еден од моите инструктори, иронично некој што не е особено свесен за технологијата, праша: „Зарем не постои едноставен начин нашите ученици да пишуваат нешто на училиште и нека го завршат дома?“ Не знаеше дека нејзиното прашање за изнаоѓање „едноставен начин“ ќе биде катализатор за уште една иновација во Сент Џонс.

Јасно е дека оваа наставничка препозна дека додека нашите ученици ја користат технологијата се повеќе и повеќе за време на часовите се среде есеј или проект на кој сакаат да продолжат да работат дома. „Во ред“, веројатно си мислите, „само нека си ги испратат потребните датотеки преку е-пошта, отворете ги на нивниот домашен компјутер и продолжете да работите. Кога ќе завршат, тие само го менуваат процесот и завршената работа ќе им биде достапна следното утро на училиште.“

Тоа звучи добро. Но, има мал проблем. Нашите ученици не смеат да имаат сметки за е-пошта на училиште, бидејќи училиштето не сака да управува со тој обем на е-пошта на сервер, ниту ние сакамеучениците отвораат несоодветни е-пошта.

Исто така види: TechLearning.com Осврти Achieve3000 BOOST програми

Па, како да пронајдете „едноставен начин“ за ученикот да пренесе датотека од училиште до дома без да користи трет продавач на е-пошта? Ова беше прашањето кое ми гореше во главата, а во последните две години се чинеше дека нема едноставен одговор.

Исто така види: Што е Јазик! Во живо и како тоа може да им помогне на вашите студенти?

Минатиот мај претставник од Apple, Co. ми ги даде имињата на некои инженери. Ги поканив во училиштето за да покажам како во моментов користиме технологија. Брзо ја почувствував нивната возбуда при преземањето на нов предизвик.

Им објаснив како нашите студенти треба да имаат транспарентен и „едноставен начин“ за пренос на датотеки до и од дома. Изразив дека решението не треба да вклучува повеќе од три чекори, не треба да бара нов хардвер или софтвер и треба да биде лесно како користење на Интернет или преземање музика од iTunes.

Им реков на инженерите дека решението требаше да биде базирано на веб и дизајнирано така што децата и родителите ќе се чувствуваат удобно со неговиот интерфејс. Објаснив дека сакам студентите да имаат виртуелен кабинет со датотеки во сајбер-просторот: место каде што би можеле да живеат нивните датотеки, обезбедувајќи пристап од кој било компјутер, било да е тоа дома или во училиште. „Тоа мора да биде едноставно како што е шкафче за секој ученик“. Реков. Потоа застанав, сфаќајќи ја сликата што штотуку ја создадов и продолжив: „Шкафче. Да, дигитален шкафче.“

Требаше да видите колку овие момци станаа возбудени. Тиего презедоа проектот, го вратија во нивниот тим на „код воини“ и инспирираа инженери на цела група да ја создадат наједноставната и најкорисната технолошка алатка што постои во основното училиште Сент Џон. Толку едноставно, што сега можам да поставам шкафче за секого за помалку од три минути.

Неодамна, претседателот на моето здружение на родители дојде кај мене кон крајот на септември, рече: „Мојата ќерка има дигитален шкафче, е дали е можно Родителската група да има таква за да можеме да споделуваме датотеки?“ Три минути подоцна го поставив. Повторно, ова едноставно прашање, како и оригиналното прашање што го постави г-ѓа Кастро, ме натера да сфатам дека нашата иновативна едноставност сега може да се прошири надвор од нашите ученици, до нашите семејства, нашите наставници, па дури и до другите училишта.

Пробајте го за себе си! Можете да посетите примерок од дигитален шкафче во училиштето Сент Џон. Кликнете на иконата „Школски шкафче“ означена како „најави се од дома“. За оваа сесија вашето корисничко име е v01, а вашата лозинка е 1087.

Е-пошта: Кен Вилерс

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.