Одредете ги нивоата на читање Flesch-Kincaid користејќи Microsoft Word

Greg Peters 14-10-2023
Greg Peters

Совет:

Исто така види: Најдобри дронови за образование

Ако треба да проверите онлајн или дигитални извори за нивото на читање, можете да ја користите скалата за читливост на Microsoft за груба проценка на еквивалентноста на нивото на одделение. Велам, „грубо“, затоа што иако не е прецизно, може да ви даде одлична идеја. Алатката користи еквивалентност на ниво на оценка Flesch-Kincaid. За да прочитате повеќе за Flesch-Kincaid и другите скали за читање, видете „Индекси за читливост на алатките на BizCom“. За да го проверите нивото на читање:

Исто така види: Што е Google Classroom?
  1. Копирајте текст од веб-локација.
  2. Во Mac OS X, одете во паѓачкото мени Word. Во Mac OS 9 или компјутер, одете во паѓачкото мени Tools.
  3. На Mac изберете Preferences. На компјутер, изберете Опции.
  4. Изберете Правопис и граматика.
  5. Проверете Прикажи статистика за читливост и кликнете OK.
  6. Сега кога ја користите алатката за проверка на правопис, таа автоматски ќе да ви ја каже еквивалентноста на ниво на оценка Flesch-Kincaid.

Поднесено од: Adrienne DeWolf

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.