Што е чекологија и како може да се користи за предавање?

Greg Peters 08-06-2023
Greg Peters

Checkology е платформа создадена од Проектот за писменост вести како начин за едукација на младите луѓе за тоа како да ги користат медиумите.

Ова е специјално приспособено на образованието со фокус на учење на студентите да размислуваат за тоа како тие трошат вести и медиуми на интернет.

Идејата е да се користат вести од реалниот свет и да се примени систем на проверки за да можат учениците да научат подобро да ги оценуваат приказните и изворите, наместо слепо да веруваат во сè што гледаат, читаат, и слушајте онлајн.

Исто така види: Што е Plotagon и како може да се користи за учење?

Достапен е избор на модули за да им се овозможи на наставниците да работат со класот или учениците да работат индивидуално. Значи, дали ова може да биде корисна алатка за вашата образовна институција?

Што е Checkology?

Checkology е премногу ретка алатка која има за цел да ги научи учениците како да оценете ја сè поголемата маса на медиумите што секојдневно им се насочува. Тоа им помага да ги поттикне студентите подобро да ја препознаат вистината.

Со користење на вести од реалниот свет и систем на проверки, извршени како дел од модулите за учење, студентите се учат да го прават тоа за нив.

Постојат опфатени четири клучни области: да се знае во што да се верува како точно, да се движите низ медиумскиот свет, да се филтрираат вестите и другите медиуми и да се искористат граѓанските слободи.

Идејата не е само да има студенти разликуваат лажни вести од вистински приказни, но всушност да можат да ја проценат веродостојноста на изворот на приказната -- за да можатсами одлучете во што да верувате.

Сето тоа звучи како да ги тренирате сите да бидат новинари, а донекаде и тоа го прави ова. Сепак, овие способности може да се применат надвор од часовите по новинарство и пишување како вредна животна вештина за сите. Со новинарите од Њујорк тајмс , Вашингтон пост и Buzzfeed сите кои работат како панелисти на веб-страницата, ова е моќен и ажуриран систем кој се применува дури и со темпото на медиумите кои се менуваат како што е.

Како функционира Checkology?

Checkology користи модули за да ги научи студентите како да ги оценуваат вестите од реалниот свет. Изберете од списокот со опции за модули во кои потоа ќе ви биде кажано колку е долг модулот, нивото на тежина и домаќинот на лекцијата -- сето тоа на прв поглед.

Потоа скролувајте надолу за подетални детали за тоа од што се состои модулот. Изберете Следно за да започнете и ќе бидете земени во видео лекцијата.

Видеото е поделено на делови со видео насоки, пишани делови, примери на медиуми и прашања -- сето тоа се контролира со допирање на иконата Следна.

Во еден пример има низа резултати од објавите на социјалните мрежи што можете да ги следите. Ова потоа се пробива со прашање во кое има отворено поле за одговор за да напишете одговор. Овој начин на работа преку модулот им помага на учениците да работат индивидуално, или како класа да напредуваат.

Додека основните модули учат преку фиктивниВо ситуации, системот може да се користи и за вистински вести, со алатката за проверка, за да се применат овие техники во реалниот свет.

Исто така види: Што е сидро и како функционира? Најдобри совети и трикови

Кои се најдобрите карактеристики на Checkology?

Checkology има некои одлични модули кои се бесплатни за пристап и користење, што ќе ги научи студентите од сите способности како подобро да управуваат со медиумите. Голем дел од фокусот е да се дојде до изворот и да се искористи тој за подобро да се разбере вистината. Ова не го зема предвид страничното читање, надминувајќи го изворот, можеби колку што би можело во некои случаи.

Алатката за проверка е многу корисна карактеристика што овозможува учениците работат независно преку вести или медиумски извор за да можат подобро да се движат со лагите, украсите и вистината со ниво на самодоверба што го нуди оваа поддршка.

Модулите се дизајнирани така што наставниците можат да го водат часот низ секој како група или поединци можат да работат сами. Оваа флексибилност е корисна за да им се овозможи на сите да одат со своето индивидуално темпо. Алатката за евалуација им овозможува на наставниците да ги видат поднесоците од учениците, па дури и може да се интегрираат со тековниот LMS што се користи.

Можности за професионален развој се исто така достапни за наставниците, курирани од Checkology и News Literacy Project, како и дополнителна настава материјали и транскрипти по потреба.

Колку чини Checkology?

Checkology ги нуди своите модули бесплатно кои може да ги користи секој, нелидалеку без потреба да се регистрирате, платите или да дадете какви било лични податоци.

Целиот систем е целосно поддржан од филантропски донации. Следствено, нема да ви биде побарано да платите за ништо додека го користите системот. Тоа, исто така, значи дека нема реклами или следење на вашите податоци.

Најдобри совети и трикови за проверка

Оценете во живо

Применете ги вештините научени во ситуацијата со вести во живо додека се развива, работи како класа за да се оцени во што да се верува како вистина врз основа на извори што ги оценувате заедно.

Донесете свој

Учениците нека донесат примери или приказни -- вклучително и жешка тема на социјалните мрежи -- за да можете да ја следите темата како час и да ја откриете вистината.

Одвојте се

Одвојте време да застанат за време на модулите за да слушнат од часот за примери од нивните искуства кои се слични -- помагајќи им да ги зацврстат идеите во нивното разбирање.

  • Нов Почетен комплет за наставници
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.