Најдобри дигитални портфолија за студенти

Greg Peters 06-07-2023
Greg Peters

Деновите кога ранецот на една ученичка можеше да и послужи како портфолио завршија.

Во денешната училница, задачите се исполнуваат не само со пенкало и хартија, туку и со компјутери и мобилни телефони. Како најдобро да се презентираат, дистрибуираат и зачуваат ваквите дигитални напори е важно прашање и за наставниците и за учениците.

Следните врвни платформи за дигитално портфолио нудат широк опсег на функционалности. Повеќето се мултимедијални, кои лесно се справуваат со различни типови датотеки - текст, слика, врски, видео, аудио, вградување на социјални медиуми и многу повеќе. Многумина дозволуваат соработка и комуникација, како и контроли на едукаторите. Што е најважно, тие обезбедуваат начин за заштита, оценување и споделување на работата на учениците со гордост.

БЕСПЛАТНО

Artsonia

Исто така види: Што е Planboard и како може да се користи за предавање?

Artsonia е како остварување на сонот за наставниците и учениците кои се ориентирани кон уметноста: бесплатен, безбеден, едукативен простор преку кој учениците ја прикажуваат својата дигитална креативност. Пријателите и семејството може да гледаат, коментираат и купуваат спомени кои ги овековечуваат уметничките напори. Веб-страницата што е лесна за навигација се интегрира со Google Classroom и обезбедува сеопфатен водич за наставници. Прославете ја уметноста на вашите деца со Artsonia!

ClassDojo Portfolios

Бесплатна, лесна за употреба платформа која им овозможува на децата да ги споделат своите задачи додека наставниците ја задржуваат контролата за безбедност . Учениците едноставно го скенираат QR-кодот од класата (без најавување!), потоа креираат ииспраќајте фотографии, видеа, записи во дневник и многу повеќе.

Sway

Бесплатна алатка за мултимедијална презентација која учениците можат да ја користат за прикачување, споделување и извоз на проекти и училишни задачи. Не сте сигурни како да започнете? Пробајте еден од вклучените шаблони или прелистајте ги продукциите на другите. Се интегрира со пакетот Microsoft Office.

Гугл Сајтс

Создавањето дигитално портфолио/веб-страница не може да биде полесно отколку што го прават Сајтс на Google. Интерфејсот drag-n-drop им овозможува на студентите брзо да вметнуваат содржини како што се текст, слики, вградувања, календари, видеа на YouTube, мапи и многу повеќе. Користете една од дадените шест теми или креирајте приспособена, а потоа објавете ја како јавна или локација со ограничен преглед.

FREEMIUM

Edublogs

Една од најстарите и најпознатите веб-платформи за образование, Edublogs го олеснува започнувањето со изградба на бесплатна Wordpress платформа за наставниците и учениците. Бесплатниот план нуди простор од 1 GB, алатки за управување со часови и без рекламирање. Силен сет на водичи за едукатори и учество на заедницата е уште еден голем плус за Edublogs.

bulb

Што е „сијалица“? Исто како што сијалицата осветлува простор, оваа дигитална сијалица ја осветлува работата на студентите, овозможувајќи таа да биде јасно претставена и споделена. Bulb им олеснува на студентите од К-12 и високото образование да создадат мултимедијален дигитален запис за нивните идеи, изведби, истражување и учење.

Исто така види: Преглед на производот: LabQuest 2

VoiceThread

На прв поглед, можеби не е очигледно дека VoiceThread може да служи како дигитално портфолио. Тоа е мултимедијална алатка за приказ на слајдови која им овозможува на корисниците да снимаат глас, музика и звучни ефекти за да ја придружуваат секоја презентација. Овие способности отвораат свет на можности за учениците да ги покажат своите достигнувања, како и за наставниците да ги прегледаат и коментираат.

Креатор на книги

Како VoiceThread, и Book Creator не се продава како платформа за дигитално портфолио. Сепак, со функции како што се прикачувања на мултимедија и бројни начини за заштеда на работа, студентите можат лесно да ги креираат и споделуваат своите дигитални напори. Дарежливата бесплатна сметка овозможува до 40 „книги“ и права за онлајн објавување.

PortfolioGen

Оригинално создаден за наставници и студенти, PortfolioGen сега е наменет за секој кој сака професионален начин да ги прикаже своите вештини и искуство , и достигнувања. Опциите за дигитални портфолија вклучуваат блогови, препораки, атлетски достигнувања, центар за пораки, историја на вработување и заштита со лозинка. Достапни се масовни цени за образование.

Seesaw for Schools

Дизајнирано за образование, Seesaw for Schools обезбедува платформа преку која учениците завршуваат и споделуваат училишни задачи и проекти. Следејќи го нивниот напредок, децата добиваат чувство на мајсторство и гордост во нивните училишни задачи. Плус, родители и старателиможе да се вклучи и -- само преземете ја бесплатната придружна апликација Seesaw Family. Се интегрира со Google Classroom.

  • Отпочнување дигитални портфолија ширум областа
  • Wakelet: Најдобри совети и трикови за настава
  • Најдобри страници за генијални часа/страсти проекти

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.