Што е Storyboard That и како функционира?

Greg Peters 07-07-2023
Greg Peters

Storyboard Тоа е дигитална алатка наменета за наставниците, администраторите и студентите кои сакаат да создадат приказна за да комуницираат.

Платформата базирана на интернет му овозможува на секој лесно да креира приказна за да раскаже приказна во визуелно привлечен начин. Ова може да го искористат наставниците за споделување информации на начин што ќе ги привлече очите и ќе ги привлече учениците.

Со бесплатни верзии, пробни опции и прифатливи планови, ова е многу достапна услуга која обезбедува многу креирање нарачана . Но, тој е исто така широко користен, така што има многу приказни создадени од заедницата што треба да се користат исто така -- 20 милиони во моментот на објавување.

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете во оваа рецензија на Storyboard.

Исто така види: itslearning Решението за нова патека за учење им овозможува на наставниците да дизајнираат персонализирани, оптимални патишта за учење на учениците
  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Што е Storyboard That?

Storyboard That му дозволува на секого, било да е тоа наставник, ученик, родител, кој било – да креира визуелно привлечни приказни. Приказната е алатка за правење филм што се користи за визуелно поставување на филм однапред, со цртање и пишување. Размислете малку како стрипови, но со посиметричен и униформен распоред.

Оваа конкретна верзија на таа верзија ви ги дава сите визуелно силни резултати без потреба да можете да цртате. Всушност, со многу содржини создадени од заедницата веќе таму, би можеле да имате приказна за приказни без да треба да смислите оригинално деловоопшто.

Оваа алатка може да се користи за презентации пред класот, идеална за внесување идеја во просторијата со помош на визуелни помагала. Исто така, може да се користи од страна на наставниците за да им доделат задачи на учениците во кои тие мора да креираат табли за приказни за да ја вратат работата. Ова значи дека учениците го учат материјалот и се школуваат во нова алатка за комуникација.

Бидејќи ова бара напредно планирање, чекор-по-чекор креативен распоред и малку имагинација - ова е брилијантно привлечна алатка за работа. Фактот дека е исто така многу лесен за употреба за деца е убав додаток кој прави добредојде за широк опсег на возрасти.

Како функционира Storyboard That?

Приказната може да се избере од пред -создадена листа или можете да изградите една од нула. Страницата е поставена со празни табли за пополнување и избор на менија од кои можете да изберете. Ова нуди влечење и спуштање ставки како што се ликови и реквизити што учениците и наставниците можат да ги користат за да изградат оригинални приказни.

И покрај едноставноста, сето тоа може да се приспособи со повеќе опции за бои и богати детали за карактерот. Ликовите можат да ја менуваат позата или дејствијата, како и емоциите со едноставни селекции, што овозможува визуелно и со зборови да се додадат емоции во приказната, како и со зборови.

Употребата на „инста -пози“, што ве скратува до позицијата на ликот врз основа на емоциите што сакате да се прикажат, е навистина убав допир што го прави овој процес брз и лесен.Достапни се детали како што се секоја позиција на раката или ставот на ногата, доколку сакате фино да го прилагодите карактерот во точна ориентација.

Мурчињата за говор и мисли имаат текст што може да се промени во големина за флексибилност.

Единствената лоша страна овде е што сите слики се фиксираат без движење. Иако тоа е добро по тоа што го олеснува креирањето на приказната, може да се гледа како негативно кога станува збор за понуда на потенцијално поголем израз во форма на видео. Како што се Adobe Spark или Animoto се одлични примери за едноставни алатки за создавање видео.

Кои се најдобрите карактеристики на Storyboard?

Storyboard што е супер едноставна за употреба, што е голем апел бидејќи тоа значи дека секој, дури и младите студенти, може веднаш да почне да прави приказни. Фактот дека е базирана на веб значи дека платформата е широко достапна и на училиште и на различни уреди, вклучително и дома на личните гаџети на учениците.

Исто така види: Најдобри бесплатни лекции за Денот на планетата Земја & засилувач; Активности

Приказна што исто така игра убаво со други платформи. Студентите можат да зачуваат проект за подоцна или да извезат за употреба во друга алатка, како што е Microsoft PowerPoint.

За постарите студенти постојат посложени опции, како што е додавање повеќе слоеви на табла, што може да помогне да се понудат повеќе креативна слобода и овозможуваат помаестрален краен резултат.

Границите на просторот за текст, во меурчињата на мислата или говорот, ги поттикнуваат учениците да бидат концизни со нивнитепишување, избирање на вистинските зборови за она што треба да го кажат. Така, иако ова може да се користи за голем број предмети, секогаш ќе помогне со пишаниот збор.

Режимот за временска линија е корисна опција што може да ја користат наставниците за распоред на класа или термин. Исто така, може да се користи од студентите по историја за визуелно прикажување серија настани што може да бидат идеални кога станува збор за ревидирање или упатување на сеопфатна слика за тоа што се случило.

Колку чини Storyboard That?

Storyboard што нуди Личен план кој започнува од 7,99 $, се наплаќа годишно . Ова е добро за наставникот да го користи или да го сподели со учениците, но тоа ќе го ограничи бројот на корисници. Ова вклучува илјадници приспособливи слики, неограничени приказни, 100 ќелии по приказна, стотици распореди на проекти, еден корисник, без водени жигови, десетици опции за печатење и извоз, аудио снимање, милиони слики, прикачување на ваши фотографии, автоматско зачувување, и зачувај историја.

Но, за училиштата има достапни планови нарачани. Плановите за наставници започнуваат од 8,99 долари месечно. Овие ги вклучуваат сите горенаведени, плус брза интеграција на рубрики, приватни коментари што треба да се оставаат на таблите на ученикот, часовите и задачите, контролните табли, FERPA, CCPA, COPPA и усогласеноста со GDPR, ДЗС и опциите за список.

Табла за приказни кои најдобри совети и трикови

Поставете сами

Дајте учениците да создадат аватари насамите кои можат да ги искористат за раскажување приказни. Овие се одлични за споделување приказни засновани на часови кои ги покриваат чувствата и мислите на учениците, изразени дигитално.

Поставете работа за дневникот

Изградете приказна за час

  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.