Што е Опис и како може да се користи за предавање?

Greg Peters 21-07-2023
Greg Peters

Дискрипт е уредувач на видеа и аудио направете сè што сака да го олесни целиот процес што е можно повеќе. Како таква, тоа е корисно место за учениците и едукаторите да започнат или да го користат тековното како корисна алатка за создавање.

Исто така види: Производ: Toon Boom Studio 6.0, Flip Boom Classic 5.0, Flip Boom All-Star 1.0

Клучно, оваа платформа нуди и брзи упатства кои им овозможуваат дури и на почетниците корисници да се запознаат со тоа како функционира. Тоа навистина го прави погоден за студенти, а исто така помага да се направи достапен за едукаторите како дел од нивната наставна алатка.

Описот, како што алудира името, нуди и автоматска транскрипција на аудио. Ова може да биде многу корисно ако креирате аудио снимки или подкасти што се објавуваат за оние кои можеби не можат да слушаат и би можеле да имаат корист од читањето на транскриптот.

Функциите на оваа алатка одат многу подлабоко, со посебен вештина кога станува збор за групно подкастирање и снимање на екран, па затоа прочитајте за да видите дали Descript може да биде за вас.

Што е Descript?

Descript е аудио и Платформа за производство и уредување на видео специјализирана за создавање на подкасти, специјално за групи.

Исто така види: Студенти на ESOL: 6 совети за зајакнување на нивното образование

Опишете амбалажи во мноштво корисни функции, вклучувајќи снимање на екран, аудио снимање, уредување и мешање на повеќе песни , објавување, па дури и некои алатки за вештачка интелигенција за создавање текст-во-говор.

Додејќи во веб-базирана и десктоп верзија, ова е лесно достапно низ мноштво уреди. Исто така, нуди неколку нивоа на цени за да можеда се користи бесплатно, но и со поголема сложеност за премија.

Функцијата за снимање на екранот, која снима од екранот, како и од веб-камери, е особено корисна алатка за наставниците кои сакаат да создадат ресурси за насоки за учениците. Способноста делумно да додадете автоматизиран говор од текст, со свој глас, е навистина моќен начин да останете лични и привлечни додека заштедувате време на совршено снимање аудио.

Како функционира Descript?

Опис бара да се регистрирате пред да го преземете софтверот за да започнете. Потоа, исто така, од вас се бара да пополните кратка анкета за тоа како ќе ја користите алатката, пред да продолжите напред. Тоа е прилично брз процес и е, барем во почетокот, бесплатен.

Откако ќе се активира, ќе можете да снимате аудио, конкретно за подкасти, како поединец или како дел на група. Способноста за соработка, од далечина, е навистина моќна карактеристика што може да им биде многу корисна на учениците кои работат на проект на локации надвор од училишните часови.

Учениците можат лесно да снимаат аудио или снимање на екран веднаш. Потоа, можно е да се постават слоеви на аудио и видео за уредување во стил на временска линија што е многу професионален, но едноставен за користење. Како што споменавме, постојат неколку корисни упатства за да се осигураат дека уште помалку сигурни корисници можат да продолжат со релативно лесно.

Потоа е можно да се излезе во различни формати за споделувањеколку што е потребно. Можете исто така да ја користите алатката за објавување, што ќе им помогне на оние кои сакаат директно да споделуваат на социјалните медиуми, на пример, или за секој што објавува обичен подкаст.

Кои се најдобрите карактеристики на Descript?

Описот е лесен за употреба, нуди длабоки и интуитивни нивоа на контрола без да се комплицира процесот.

Една од најдобрите карактеристики мора да биде транскрипцијата, која се прави преку вештачка интелигенција. Можете да снимате аудиоснимка и писмената транскрипција е автоматски достапна -- идеално ако учениците гледаат јавно и сакаат да следат без да се репродуцира аудио или ако не можат да слушнат.

Друга паметна карактеристика е премиум клонирање на глас. Ова ви овозможува да понудите квалитетен глас преку корекции на подкасти или аудио снимки едноставно со внесување на исправката. Многу паметен начин за уредување без да потрошите многу време за повторно снимање. Иако за да успее, мора да прочитате скрипта од 10 минути, само еднаш, за системот да може да го научи и клонира вашиот глас.

Можете и лесно да ги отстранувате звуците и да го подобрите звукот со еден клик. Ова овозможува квалитет на звук на речиси професионално ниво со само микрофон за лаптоп. Одличен начин да се отсечат сите „хм“ или „рс“ од снимката за да и се даде поисправен финиш.

Соработката во живо е корисна за студентите кои работат на проект заедно, сепак, вреди да се забележат овие податоци се складираво облакот, така што сите снимки се изложени онолку колку што нуди заштитата на платформата со сопствената безбедност на серверот.

Достапна е корисна опција за додавање белешки на аудио снимки и видеа -- идеална кога се нуди повратна информација за заеднички проект или за едукаторите кои им даваат директни одговори на учениците.

Колку чини Descript?

Descript нуди неколку нивоа на цени, кои може да се плаќаат месечно или годишно, а тоа се: бесплатен, креатор, професионалец и претпријатие.

Планот бесплатен ви дава една транскрипција месечно на 23 јазици, откривање на 8+ звучници, еден извоз без воден печат, резолуција од 720p, динамични титлови, неограничени проекти, анимација и транзиции, отстранување на зборовите за пополнување на " хм и „ух“, прекратен глас до ограничување од 1.000 зборови, студиски звук до ограничување за полнење од 10 минути, отстранување на звукот во заднина до ограничување од 10 минути, резервна медиумска библиотека од првите пет резултати од пребарувањето, библиотека со шаблони за акции, соработка и коментирање, плус 5 GB простор во облак.

Одете на планот Creator , со 12$/месец и ќе го добиете сето горенаведено плус 10 часа транскрипција месечно, неограничен извоз , 4K резолуција, еден час студиски звук, еден час отстранување на позадината со вештачка интелигенција, првите 12 резултати од пребарувањето на залихите медиумска библиотека, создавање и споделување шаблони, плус 100 GB простор за складирање облак.

До тоа до Pro ниво, на 24$/месец , и виеДобијте го горенаведеното, плус 30 часа транскрипција месечно, неограничен звук од студио и отстранување на заднината со вештачка интелигенција, отстранување на 18 пополнувачи и повторувани зборови, неограничен пристап до снимки и залихи на медиумската библиотека, приспособено брендирање на дискови и страници, плус 300 GB простор во облак.

Достапен е приспособен план со нарачана цена, кој ви ги добива сите функции на Pro, плус посветен претставник на сметката, еднократно најавување, прекумерно снимување претпријатие, договор за услуга Опис, безбедносен преглед, фактурирање, вградување и обука.

Опишете ги најдобрите совети и трикови

Групна екипа

Поставете проект за создавање подкаст во групи за да можат учениците да научат да работат заеднички, надвор од часовите на часовите.

Објави

Пресинхронизирајте го сопственото

Воспитувачите може да користат прекумерно синхронизирање за да помогнат во создавањето аудио со насоки видеа без всушност да потрошите многу време за да снимате сè совршено.

  • Подкаст за едукатори
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.