8 стратегии за да го натерате вашиот директор да каже да на што било

Greg Peters 01-08-2023
Greg Peters

Значи, вашиот PLN беснее по нов производ или програма што го направи наставата и учењето подобри од било кога и вие сакате да го донесете ова и во вашата училница. Сепак, бидејќи работите во училиште, тоа не зависи 100% од вас. Потребно ви е купување и поддршка од вашиот директор за да ви овозможи да продолжите напред. Тоа не е секогаш лесно, освен ако не ги знаете следните тајни за успех што ги сподели поранешниот директор на @NYCSchools Џејсон Леви (@Levy_Jason), кој сега ги советува директорите и началниците како да развијат привлечна визија и стратегии за да успеете со образовната технологија. Џејсон го претстави „Како да го натерате вашиот директор да каже да“ на годишниот EdXEdNYC, споделувајќи клучни стратегии за да го вклучите вашиот директор со вашите идеи.

Еве ги клучните идеи Џејсон сподели:

 1. Познај се себеси

  По што си познат во твоето училиште? Користете ја вашата репутација за да ви помогне да го добиете она што го барате. На пример, можеби сте познат како наставникот кој ги натера сите нејзини ученици да го засакаат читањето и сакате вашиот директор да купи нова технологија што ќе ви помогне да го направите тоа уште поефикасно. Вашето докажано искуство ќе ви го олесни добивањето на она што го сакате.
 2. Познајте го вашиот директор

  Секој има тип на личност и тоа го вклучува вашиот директор, кој е личност. Дознајте каков е неговиот или нејзиниот тип на личност и бидете свесни за привлечноста на она што ја прави да штиклира. Има формалнитестови на личност како Мајерс Бригс кои се бесплатни и потребни се само неколку минути за да се завршат. Може да се обидете да го полагате тестот како да сте ваш директор за да го одредите неговиот или нејзиниот тип или само да побарате од вашиот директор да го полага, а потоа прочитајте.

 3. Знајте ги вашите приоритети

  Што го придвижува вашиот директор? За што најмногу се грижи? Кога барате нешто што сакате, можете да го зборувате јазикот на приоритетите на вашиот директор. Знаењето како вашиот директор е одговорен ви помага да го прилагодите вашиот терен.

 4. Знаете ги вашите влијателни лица

  Секој директор има клучна личност или неколку клучни луѓе кои имаат свое уво. Ова е нивното одење кај луѓето кога е време да се донесат одлуки и/или да се справат со ситуации. Некои го нарекуваат ова како нивен внатрешен круг. Знајте кои се овие луѓе. Ако можете да ги земете на ваша страна, тогаш сте на половина пат.

 5. Know Thy Politics

  Сакале или не, кога станува збор за образованието, политиката игра голема улога. Разберете ја политиката под која работи вашиот директор и обидете се да одредите начини на кои тоа што го барате може да го поддржи вашиот директор во неговите или нејзините напори да успее политички. Тоа може да биде исполнување на приоритетите на началникот кој сака секое дете или наставник да го [пополни празното]. Како тоа што го предлагате ќе го олесни политичкиот живот на вашиот директор. Ако можеш да одговориш на тоа, ти си на пат.

 6. Знај ги твоите ресурси

  Пари,времето, просторот и луѓето. Ова се четирите ресурси потребни за секој проект. Кога барате нешто од вашиот директор, погрижете се да земете сметка за тоа како ќе ги стекнете секој од овие ресурси.

 7. Знајте го вашиот тајминг

  Тајмингот е сè. Откријте го најдоброто време да разговарате со вашиот директор каде што нема да има многу одвлекување на вниманието и кога тој/таа веројатно ќе биде во добро расположение. Можеби вие сте одговорни за важен настан или прослава во вашето училиште. Може да биде добро време кога вашиот директор е сè уште возбуден за она што го видел. Можеби има одредено утро или вечер секоја недела кога вашиот директор останува доцна или доаѓа рано и има време за разговор. Сфатете го тоа за вашата идеја да биде добро прифатена.

  Исто така види: Извонреден адвокат Ву 이상한 변호사 우영우: 5 лекции за подучување на ученици со аутизам
 8. Know Thy Pitch

  Немојте само да одите кај вашиот директор и да споделите идеја. Покажете му дека ова е добро осмислено и донесете предлог на една страница да се повика на сите горенаведени ставки.

  Исто така види: Што е Ментиметар и како може да се користи за настава?

Сакате вашиот директор да каже „да“ на вашата следна голема идеја? Познавањето на овие осум стратегии е клучно за да го доведете од можеби на да.

Ако сте пробале некоја од овие стратегии или пробајте ги во иднина - слободно твитнете на Џејсон (@Levy_Jason)! Во меѓувреме, не прифаќајте не за одговор.

Лиза Нилсен пишува и зборува за публиката ширум светот за иновативно учење и често е покриена од локалните и националните медиуми занејзините ставови за „Учење поттикнато од страст (не податоци),“ „Размислување надвор од забраната“ за да се искористи моќта на технологијата за учење и користење на моќта на социјалните медиуми за да се обезбеди глас до едукаторите и студентите. Г-ѓа Нилсен работи повеќе од една деценија во различни капацитети за да го поддржи учењето на вистински и иновативни начини кои ќе ги подготват учениците за успех. Покрај нејзиниот наградуван блог, The Innovative Educator, пишувањето на г-ѓа Нилсен е прикажано на места како што се Huffington Post, Tech & Учење, ISTE Connects, ASCD Wholechild, MindShift, Leading & засилувач; Learning, The Unplugged Mom, и е автор на книгата Teaching Generation Text.

Одрекување: информациите споделени овде се строго на авторката и не ги одразуваат мислењата или поддршката на нејзиниот работодавец.

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.