Shkatërrimi i mitit të stileve të të mësuarit

Greg Peters 27-06-2023
Greg Peters

Koncepti i stileve të të mësuarit është aq i rrënjosur sa që kur Polly R. Husmann ishte bashkëautor i një studimi në vitin 2018, duke shtuar provat se ishte një mit, edhe nëna e saj ishte skeptike.

"Mamaja ime tha: "Epo, unë nuk jam dakord me këtë," thotë Husmann, një profesor i anatomisë, biologjisë qelizore dhe fiziologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Indianës.

Megjithatë, të dhënat Husmann dhe bashkëautori i saj i mbledhur është i vështirë për t'u argumentuar. Ata zbuluan se studentët në përgjithësi nuk studionin në përputhje me stilin e tyre të të nxënit dhe se edhe kur e bënin, rezultatet e testit të tyre nuk u përmirësuan. Me fjalë të tjera, ata nuk mësuan më mirë kur u përpoqën të mësonin në stilin e tyre të supozuar të të mësuarit.

Kërkime të tjera, të kryera gjatë dekadës e gjysmë të fundit, në mënyrë efektive kundërshtuan nocionin që studentët bien në kategori të ndryshme nxënësish si vizualë, dëgjimorë ose kinestetikë. Megjithatë, pavarësisht nga ky hulumtim i mirëpublikuar , shumë edukatorë vazhdojnë të besojnë në stilet e të mësuarit dhe të ndërtojnë mësime në përputhje me rrethanat.

Ja një vështrim më i afërt se si u rrënjos një besim në stilet e të mësuarit, pse studiuesit e arsimit janë të sigurt se nuk ka prova për të dhe se si ideja e stileve të të mësuarit vazhdon të ndikojë te edukatorët dhe studentët.

Ku e ka origjinën ideja e stileve të të mësuarit?

Në fillim të viteve 1990, një edukator i quajtur Neil Fleming po përpiqej kuptoni pse gjatë nëntë viteve të tij si inspektor shkolle në Zelandën e Re ai kishte qenë dëshmitar i atyre që ai i konsideronte mësues të mirë, të cilët nuk ishin në gjendje të arrinin çdo nxënës, ndërsa disa mësues të varfër ishin në gjendje të arrinin të gjithë nxënësit. Ai bazoi idenë e stileve të të mësuarit dhe zhvilloi pyetësorin VARK për të përcaktuar stilin e të mësuarit të dikujt (VARK do të thotë vizual, dëgjimor, lexim/shkrim dhe kinestetik.)

Ndërsa Fleming nuk e shpiku termin ose konceptin e "Stilet e të mësuarit", pyetësori i tij dhe kategoritë e stileve të të mësuarit u bënë të njohura. Ndonëse është e paqartë saktësisht pse nocioni i stileve të të mësuarit u hodh në atë masë, mund të ketë qenë sepse kishte diçka në thelb tërheqëse në lidhje me rregullimin e lehtë që premtoi.

"Mendoj se është e përshtatshme të jesh në gjendje të thuash: "Epo, ky student mëson në këtë mënyrë dhe ky student mëson në atë mënyrë," thotë Husmann. "Është shumë më e ndërlikuar, është shumë më e turbullt nëse është: "Epo, ky student mund ta mësojë këtë material në këtë mënyrë, por këtë material tjetër në një mënyrë tjetër." Është shumë më e vështirë të merret me këtë."

Çfarë thotë hulumtimi për stilet e të mësuarit?

Për njëfarë kohe, besimi në stilet e të mësuarit lulëzoi dhe shkoi kryesisht i padiskutueshëm, me shumicën e studentëve që morën pyetësorin VARK ose ndonjë test të ngjashëm gjatë rrjedhës së arsimimit të tyre.

“Në komunitetin arsimor, u konsiderua shumë e mirëqenë se stilet e të mësuarit ishinnjë fakt shkencor i vendosur, se ishte një mënyrë e dobishme për të karakterizuar dallimet midis njerëzve, "thotë Daniel T. Willingham, profesor i psikologjisë në Universitetin e Virxhinias.

Në 2015, Willingham ishte autori kryesor i një rishikim që nuk gjeti prova për ekzistencën e stileve të të mësuarit dhe prej kohësh vë në dukje mungesën e bazës shkencore për konceptin.

"Ka disa njerëz që besojnë fuqimisht se kanë një stil të veçantë të të mësuarit dhe në të vërtetë do të përpiqen të rikodojnë informacionin në mënyrë që të jetë në përputhje me stilin e tyre të të mësuarit," thotë Willingham. “Dhe në eksperimentet që janë bërë [me ata që e bëjnë këtë], kjo nuk ndihmon. Ata nuk e bëjnë detyrën më mirë.”

Shiko gjithashtu: Kam përdorur një Edcamp për të edukuar stafin tim mësimor mbi mjetet e AI. Ja si mund ta bëni edhe ju

Ndërsa ka shumë modele të tjera të stilit të të mësuarit përtej VARK, Willingham thotë se nuk ka asnjë provë për të mbështetur asnjë prej tyre.

Pse vazhdon besimi në stilet e të mësuarit?

Ndërsa Willingham thekson se nuk ka ndonjë kërkim për t'iu përgjigjur kësaj pyetjeje, ai mendon se dy faktorë kryesorë mund të jenë në lojë. Së pari, kur shumë njerëz përdorin termin "stilet e të mësuarit", ata nuk e kuptojnë atë njësoj siç e thotë një teoricien i të mësuarit dhe shpesh e ngatërrojnë atë me aftësinë. "Kur ata thonë "Unë jam një nxënës vizual", ajo që ata nënkuptojnë është, "Unë prirem t'i kujtoj gjërat vizuale shumë mirë", gjë që nuk është e njëjta gjë si të kesh një stil të të mësuarit vizual," thotë Willingham.

Një faktor tjetër mund të jetëatë që psikologët socialë e quajnë prova sociale. “Kur ka shumë e shumë njerëz që besojnë gjëra, është disi e çuditshme ta vësh në dyshim, veçanërisht nëse nuk kam ndonjë ekspertizë të veçantë”, thotë Willingham. Për shembull, ai thotë se beson në teorinë atomike, por personalisht ka pak njohuri për të dhënat ose kërkimet që mbështesin atë teori, por do të ishte ende e çuditshme për të që ta vërë në dyshim atë.

A është i dëmshëm besimi në stilet e të mësuarit?

Mësuesit që paraqesin materialin e klasës në mënyra të shumta nuk është një gjë e keqe në vetvete, thotë Willingham, megjithatë, besimi i përhapur në stilet e të mësuarit mund të bëjë presion të panevojshëm mbi edukatorët. Disa mund të kalojnë kohë duke u përpjekur të krijojnë një version të çdo mësimi për secilin stil të të mësuarit që mund të përdoret më mirë diku tjetër. Edukatorë të tjerë që ka takuar Willingham ndjehen fajtorë që mos e bëjnë këtë. “E urrej mendimin që mësuesit të ndihen keq, sepse ata nuk po nderojnë stilet e të mësuarit të fëmijëve”, thotë ai.

Husmann ka zbuluar se besimi në stilet e të mësuarit mund të jetë i dëmshëm për studentët. "Ne kemi shumë studentë që thonë: "Epo, nuk mund të mësoj kështu, sepse jam një nxënës vizual," thotë ajo. "Problemi me stilet e të mësuarit është se studentët binden se mund të mësojnë vetëm në një mënyrë, dhe kjo nuk është e vërtetë."

Si Willingham dhe Hussman theksojnë se ata nuk thonë se mësuesit duhet t'i mësojnë të gjithë studentët në të njëjtën mënyrë, dhetë dy avokojnë që mësuesit të përdorin përvojën e tyre për të dalluar mësimdhënien. “Për shembull, të dish se të thuash ‘punë të mirë’ do të motivojë një fëmijë, por do ta vë në siklet një tjetër,” shkruan Willingham në faqen e tij të internetit.

Si duhet të diskutoni stilet e të mësuarit me edukatorët dhe studentët që betohen për konceptin?

Sulmimi verbal ndaj edukatorëve që besojnë në stilet e të mësuarit nuk është i dobishëm , thotë Willingham. Në vend të kësaj, ai përpiqet të angazhohet në një bisedë të bazuar në respektin e ndërsjellë, duke marrë një qasje të: "Do të doja të ndaja me ju mirëkuptimin tim, por dua të dëgjoj mirëkuptimin tuaj gjithashtu për përvojat tuaja". Ai gjithashtu thekson se besimi në stilet e të mësuarit nuk barazohet me mësimdhënie të keqe. “Përpiqem ta bëj shumë të qartë, ‘Nuk po kritikoj mësimet tuaja, nuk di asgjë për mësimin tuaj. Unë po e trajtoj këtë si një teori konjitive”, thotë ai.

Shiko gjithashtu: Mësimet dhe aktivitetet më të mira të ditës së Kushtetutës

Kështu që nxënësit të mos kenë zakon të identifikojnë në mënyrë të rreme stilet e tyre të të nxënit dhe, për rrjedhojë, të vendosin kufizime të të nxënit, Husmann rekomandon që edukatorët t'i inkurajojnë studentët që në moshë të hershme të provojnë strategji të ndryshme të të mësuarit në mënyrë që ata të zhvillojnë një kuti mjetesh metodat e të mësuarit. “Pastaj, kur ata të dalin kundër atyre temave të vështira në të ardhmen, në vend që thjesht të ngrenë duart dhe të thonë, 'Nuk mund ta bëj, unë jam një nxënës vizual', ata kanë një arsenal më të madh mënyrash se si munden. përpiquni të mësonii njëjti material”, thotë ajo.

  • 5 këshilla për mësimdhënien duke përdorur shkencën e trurit
  • Fuqia e paratestimit: Pse & Si të zbatoni testet me aksione të ulëta

Greg Peters

Greg Peters është një edukator me përvojë dhe avokat i pasionuar për transformimin e fushës së arsimit. Me mbi 20 vjet përvojë si mësues, administrator dhe konsulent, Greg i ka kushtuar karrierën e tij për të ndihmuar edukatorët dhe shkollat ​​të gjejnë mënyra novatore për të përmirësuar rezultatet e të nxënit për studentët e të gjitha moshave.Si autor i blogut të njohur, TOOLS & IDE PËR TË TRANSFORMUAR ARSIMIN, Greg ndan njohuritë dhe ekspertizën e tij në një gamë të gjerë temash, nga përdorimi i teknologjisë deri te promovimi i të mësuarit të personalizuar dhe nxitja e një kulture inovacioni në klasë. Ai është i njohur për qasjen e tij krijuese dhe praktike ndaj arsimit dhe blogu i tij është bërë një burim i domosdoshëm për arsimtarët në mbarë botën.Përveç punës së tij si bloger, Greg është gjithashtu një folës dhe konsulent i kërkuar, duke bashkëpunuar me shkolla dhe organizata për të zhvilluar dhe zbatuar iniciativa efektive arsimore. Ai ka një diplomë Master në Edukim dhe është mësues i certifikuar në fusha të shumta lëndore. Greg është i përkushtuar për të përmirësuar arsimin për të gjithë studentët dhe për të fuqizuar edukatorët për të bërë një ndryshim të vërtetë në komunitetet e tyre.