Кахут! План за час за основните одделенија

Greg Peters 03-07-2023
Greg Peters

Платформата за учење базирана на игри Kahoot! е возбудлива технолошка алатка која може да се вклучи во кој било план за часови.

За преглед на Kahoot! и некои од општите начини на кои наставниците можат да го користат во училницата, проверете „Што е Кахут! И како тоа функционира за наставниците“.

Подолу е примерен план за лекција за основно ниво кој е фокусиран на математика, предметна област што многу студенти можеби не ја очекуваат. За среќа, природата базирана на игри, оптимистичката музика и интерактивните компоненти на Kahoot! ќе ги поттикне сите ученици да се вклучат во лекцијата, што ќе резултира со повеќе учење за нив -- нашата крајна цел како наставници.

Предмет: Математика (геометрија)

Тема: Геометриски форми

Исто така види: Што е Minecraft: Education Edition?

Одделение: Основно

Цели на учењето:

На крајот од часот учениците ќе можат:

  • да ги идентификуваат различните геометриски форми
  • Дефинирајте ги атрибутите на различни геометриски форми

Starter

Користење на „слепиот“ Kahoot! функција, можете да креирате kahoot за да ја воведете темата за геометриски форми. На почетната страница на вашиот Kahoot! страницата ќе видите во горниот десен агол копче што вели „Креирај“. Кликнете на тоа и изберете ја опцијата „Воведи теми со „Слеп“ кахут“.

За оваа лекција, вашето почетно прашање може да биде: Кои се имињата на различните форми?

Виеможе исто така да увезува PowerPoint, Keynote и PDF слајдови со прашање и/или форми веќе таму. Ако ви треба инспирација за почетно прашање, Kahoot! нуди банка на прашања.

Моделирање на наставници

По прашањето за почеток, можете да преминете на делот од часот во кој објаснувате поими и демонстрирате за учениците. Кахут! има способност да вградува слајдови со содржина за тоа.

Вашите слајдови може да им покажат на учениците различни геометриски форми (триаголник, круг, правоаголник, затемнување, коцка, петаголник, конус, паралелограм, шестоаголник, октагон, трапез, ромб, итн.). Изберете на кои форми и на колку да се фокусирате врз основа на нивоата на вашите ученици. Другите слајдови може да се фокусираат на атрибутите на геометриските форми, како што е бројот на страните што ги има секоја, дали страните се еднакви или паралелни и степенот на аглите на секоја форма.

Помеѓу слајдовите можете да вградите прашања за анкетирање за да бидете сигурни дека учениците се во тек со лекцијата или да користите прашања во облак со зборови за да можете да ги доловите мислите на учениците за темата.

Водена пракса

Ова е време кога можете да го имате традиционалниот Kahoot! Искуство. Користејќи комбинација од повеќекратен избор, точно или неточно, отворени и/или типови прашања со загатки, можете да поминете низ низа прашања во кои ја прегледувате содржината на геометриски форми додека добивате барометар за тоа каде се ученицитеразбирање на концептите. Студентите исто така ќе можат да освојат поени. Ова ќе направи многу повозбудлива алтернатива за пополнување на работниот лист за вежбање. И, додека поминувате низ секое прашање, можете да паузирате за да објасните и елаборирате по потреба.

Проширено учење

Откако учениците ќе поминат низ Kahoot! лекција, можете да им дадете можност да креираат свои kahoots на геометриски форми. Кахут! ова го нарекува педагогија „Ученици до лидери“ и тоа е одличен начин студентите да го покажат своето учење на возбудлив начин со своите врсници. Ако користите Google Classroom, учениците можат да ги користат нивните сметки за да се логираат на Kahoot! да направат свои кахути. Ако не, студентите можат да се регистрираат за бесплатна основна сметка.

Како учениците ќе ја гледаат лекцијата користејќи Kahoot!?

За да ја спроведете лекцијата во физичка училница, можете едноставно да го отворите вашиот интерактивен kahoot со слајдови и да го прикажете на проекторот и екранот во училницата . За онлајн курсеви, можете да користите алатка за онлајн конференции како што се Google Meet, Microsoft Teams, Zoom или која било опција што ја има на располагање системот за управување со учење на вашето училиште (LMS) и да го ставите вашиот интерактивен kahoot со слајдови таму. Можете исто така да користите една од овие опции за алатки за конференции за истовремено учење кога имате ученици кои се физички пред вас и истовремено онлајн, така што секој можеучествуваат.

Исто така види: Институтот за образование Бак објавува видеа од проектите на Gold Standard PBL

Совети за решавање проблеми & засилувач; Трикови

Изборот на одговорите за кахут се во форма на спарување форми и бои (црвен триаголник, златен круг, син дијамант и зелен квадрат). Ако вашите ученици искусат технички потешкотии и немате време да ја прекинете лекцијата и да се обратите, направете резервни копии на испечатени црвени триаголници, златни кругови, сини дијаманти и зелени квадрати за да можат учениците да го задржат изборот на одговори и сепак да учествуваат во искуство за учење.

Користење на Kahoot! да ги запознаете учениците со нови теми, да ги вклучите во лекцијата и да им дадете можност да го покажат своето знаење преку создавање на сопствени kahoots, сигурно ќе придонесе за возбудливо искуство за учење.

Додека оваа лекција е фокусирана на геометриски форми, што е одлично за Кахут! е способноста да се користи во сите опсези и предметни области К-12. Се надеваме дека ќе го дадете Kahoot! обидете се додека ја развивате вашата следна иновативна лекција!

Dr. Стефани Смит Будаи е вонреден професор по образование на Нојман Универзитетот во Пенсилванија, со докторат. по Технологии за учење од Универзитетот Дрексел. Д-р Будаи има повеќе од една деценија искуство на онлајн настава и има објавено огромен број книги, статии и поканети уредници околу употребата на технологијата и онлајн учењето во образованието. Нејзините публикации вклучуваат:

- Поучување на 4C соТехнологија

- Најдобри практики за ангажирање онлајн ученици преку активни и искуствени стратегии за учење

- Негување млади иноватори: негување креативност во училницата, домот и заедницата

- Онлајн и ангажирани: иновативни практики за студентски прашања за онлајн ученици .

- Зголемување на ангажираноста во онлајн учењето: Водич за брз упат

  • Што е Kahoot! и како функционира за наставниците?
  • Најдобар Kahoot! Совети и трикови за наставници
  • Топ планови за лекции за EdTech

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.