Што е Nearpod и како работи?

Greg Peters 09-07-2023
Greg Peters

Nearpod е хибридна алатка за учење што мора да се има бидејќи интуитивно комбинира мултимедијално учење со дигитални проценки за употреба на часови и пошироко.

Оваа платформа е лесна за почеток и може да се користи од студенти на широк опсег на возрасти и способности. Фактот дека работи на мноштво уреди е исто така корисен за употреба во училницата, како група или од дома каде што учениците користат свои уреди

Способноста за додавање прашања на презентацијата, што може да се креира со Nearpod, овозможува забавен, но интерактивен начин да се следи во часот. Ова може да им овозможи на наставниците подобро да видат како нивните ученици учат или не.

Постојат и формативни проценки и содржини усогласени со стандардите, кои помагаат во таа мерка за тоа како да се продолжи наставата -- со нова содржина или да се надминат актуелните теми повеќе.

Прочитајте за да најдете изнесете сè што треба да знаете за Nearpod.

  • Стратегии за далечинско оценување на учениците
  • Што е Google Classroom?

Што е Nearpod?

Nearpod е веб-локација и дигитална алатка базирана на апликации која им овозможува на наставниците да создаваат ресурси за учење базирани на слајдови кои се интерактивни за учениците да се вклучат и да учат од.

Исто така види: Следење на моето присуство: пријавување преку Интернет

Nearpod може да користи и гејмификација на информации за да го направи учењето попривлечно и позабавно. Исто така е изграден да работи добро со многу веќе постоечки алатки, како што се Google Slides, MicrosoftPowerPoint и YouTube. Наставниците можат лесно да увезуваат медиуми за да направат лекција брзо и едноставно користејќи ги веќе постоечките ресурси.

Исто така види: Што е VoiceThread за образование?

Nearpod им овозможува на наставниците да создаваат лекции од нула или да ја користат постоечката библиотека со повеќе од 15.000 лекции и видеа, низ одделенијата, за брзо да се вклучат и да работат. Системот исто така ви овозможува да привлекувате видеа од слични на YouTube за лесна интеграција со квиз, на пример. Повеќе за тоа подолу.

Паметно, Nearpod работи на повеќе начини за поддршка на училница предводена од наставник, учење од далечина предводена од ученици или режим на настава за презентација на еден екран. Од суштинско значење, кој стил и да се користи, тој лесно може да се интегрира со Zoom за да ги вклучи сите ученици, без оглед на нивната локација.

Како функционира Nearpod?

Nearpod им овозможува на наставниците да создаваат оригинални интерактивни презентации со достапна е обемна содржина усогласена со стандардите. Од создавање квиз со користење на 3Д модел на молекула што учениците може да го истражуваат до правење игра базирана на кликнување која учи зборови и правопис, опциите се многу.

Лекциите може да се креираат во Nearpod или во Google Slides. Во Nearpod, изградете и додајте име, а потоа додадете содржина користејќи го копчето Додај слајд. Користете ја картичката „Содржина“ за да ги вклучите учениците и картичката „Активности“ за да пронајдете алатки за оценување што треба да ги додадете.

Можете и да прикачувате палуби на PowerPoint и повеќе со избирање и прикачувањесекој директно од рамките на Nearpod. Овие ќе се појават во библиотеката, што ќе ви овозможи да додавате функции и активности на Nearpod за да ја подобрите лекцијата што веќе ја имате.

Додајте слики, теми во боја и друго, потоа зачувајте проект и тој ќе се појави во библиотеката соодветно, подготвено за студенти.

Ако сакате да користите слајдови, изберете лекција во Google Slide и потоа ќе бидете разгледани, чекор-по-чекор, за создавање слајд, исто како што би правеле во Nearpod . Накратко, тоа е супер едноставно.

Кои се најдобрите функции на Nearpod?

Nearpod е одличен за интерактивни видеа на YouTube. Едноставно изберете го оној што го сакате и потоа можете да додавате прашања за оценување на одредени точки на патот. Значи, сè што треба да направат учениците е да гледаат и да го изберат точниот одговор додека гледаат - осигурувајќи дека обрнуваат внимание и ќе ви овозможат да видите колку знаат, или области на кои им треба внимание.

Употребата на виртуелната реалност е исто така убав додаток бидејќи Nearpod работи со VR слушалки за да им овозможи на учениците да истражуваат област, слично како училишно патување, само без ограничување на растојанието.

Способноста да се црта директно на слајдови е корисен начин да им се даде слобода на учениците да комуницираат, или додавајќи свои слики или можеби цртајќи на мапа или прибележувајќи дијаграм.

Табли за соработка им овозможуваат на учениците да придонесе за повеќе перспективи кои можат да бидат корисни и во училницата и од далечина. Во режим предводен од студенти тиеможе да оди со свое темпо, додека во режимот со темпо на наставникот може да одвоите време да паузирате и да размислувате или да ги проширите поставените точки, во живо.

Како алатка за диференцијација, ова е корисно бидејќи на учениците може да им се доделат различни нивоа на задачи на кои сите тие работат со свое темпо.

Прашањата за анкета и квизовите со повеќе избор се исто така корисни делови од алатки за оценување кои им овозможуваат на наставниците да добијат поправка за тоа како учениците учат.

Колку чини Nearpod?

Nearpod е бесплатен во својот најосновен пакет, наречен Сребро . Ова ја вклучува способноста да се создаваат лекции и да се испорачаат дигитално. Вклучува повеќе од 20 функции за медиуми и формативно оценување, а исто така добивате пристап до огромната библиотека со содржини Nearpod и трите начини на настава.

Одете на пакетот Gold , на 120 долари годишно и го добивате сето горенаведено, плус десет пати повеќе простор, 75 студентски приклучувања по лекција, додаток на Google Slides и подпланови, како и поддршка за е-пошта и телефон.

На врвот е планот Platinum , од 349$ годишно , кој ги добива сите горенаведени плус педесет пати складирање, 90 студенти по лекција и студентски белешки.

За цитати за училиште или област, компанијата може директно да се контактира за да додаде функции како што се неограничен простор, LMS интеграција и споделени библиотеки.

Најдобри совети и трикови за Nearpod

Оди сами -со темпо дома

Креирај само-темпослајдшоу што им овозможува на учениците да се вклучат во содржината со брзина што е соодветна за нив -- идеално за домашна работа или пред оценување.

Користете ја камерата

Земете фотографии од текст и слично со вашиот телефон и додајте ги во слајдовите на Nearpod. Ова им овозможува на учениците да читаат што споделувате, но и да комуницираат, припишувајќи по потреба.

Претставете им се на сите

Користете режим во живо за споделување со сите уреди во класот, дозволувајќи им на сите да следат и да комуницираат дигитално -- исто така корисни за анкетите што се одржуваат додека работите низ лекцијата.

  • Стратегии за оценување на учениците од далечина
  • Што е Google Classroom?

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.